Bir mikroişlemci ile PC arasında nasıl haberleşme sağlanır?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Diyelim üzerinde mikroişlemci olan bir kart tasarladınız. Buradaki mikroişlemci bir PIC, AVR, ARM gibi herhangi bir işlemci olabilir. 8 bit, 32 bit farketmez. Bu işlemciden PC'ye veri gönermek istiyorsunuz. Veya bu mikroişlemcinin PC'den komut almasını ve bu komutun gereğini yapıp cevabını gene PC'ye göndermesini istiyorsunuz. Bunu yapmak için en kolay yöntem nedir, bunun üzerinde biraz duracağız.
 
  • Beğen
Reactions: nt
mikroişlemci ile PC arasındaki haberleşme olanaklarını ortaya koymak için öncelikle mikroişlemcilerde yaygın bulunan ve haberleşme için kullanılmaya elverişli çevre birimlerini listeleyelim.

- Belli bir bit genişliğine sahip paralel port.
- Senkron seri port
- UART
- SPI
- I2C

Daha gelişmiş işlemcilerde bunlara ilave olarak:
- Ethernet
- WIFI
- USB
 
  • Beğen
Reactions: nt
PC'lerde yaygın olarak bulunan haberleşme arabirimlerine bakacak olursak, aklımıza direkt olarak USB geliyor. USB, hem masaüstü hem taşınabilir bilgisayarlarda vardır. Hatta uygun adaptör kullanılarak tabletler ve akıllı telefonlarda bile USB kullanılabilir hale getirilebilir.

Bunun dışında, Ethernet ve WIFI arabirimi de çoğu bilgisayarda ya standart olarak vardır, veya dolaylı olarak kullanılabilir.

O halde şu arabirimleri sıralayabiliriz:

- USB
- Ethernet
- WIFI
 
Mikroişlemcilerin haberleşmeye elverişli çevre birimleri arasında UART, en yaygın olan ve en basitinden en karmaşığına kadar neredeyse bütün mikroişlemcilerde bulunur.

Kişisel bilgisayarlarda da en yaygın olarak bulunan arabirimin de USB olduğunu düşünürsek, bir kişisel bilgisayar ile bir mikroişlemciyi haberleştirmenin en etkin, en basit ve en ucuz yolunun USB/UART dönüşümü yapmak olduğu ortaya çıkıyor. USB'den UART'e dönüşüm yapan FTDI firmasının entegreleri var. Bunun dışında Çin malı ve hazır devre olarak alınabilen CH340 bazlı ürünler var. Bunları 10 TL nin altında bir fiyatla alabilmek mümkündür.

Böyle bir dönüştürücünün USB olan tarafı bilgisayara takılacak, UART olan tarafı da mikroişlemciye bağlanacak. Windows için konuşursak, dönüştürücü, kişisel bilgisayarda bir COM port olarak algılanacak. Bilgisayarda bir terminal emülatör yazılımı kullanarak (örnek TeraTerm) bu portu açabiliriz ve komut gönderip komut cevabını alabiliriz. Veya bir programın içinden COM portunu açarak veri paketleri gönderip alabiliriz.

Linux altında ise bu dönüştürücüler ya /dev/ttyUSBx olarak veya /dev/ttyACMx olarak görünecek. Burada "x" 0 dan başlayan ve artan bir rakamdır. Bu port üzerinden veri alışverişi yapmak için de terminal emülatörü olarak picocom, minicom gibi programlar kullanılabilir. Veya gene bir programdan aygıt açılıp veri paketleri gönderilip alınabilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,284
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top