BJT'li çalışmayan H-bridge

Peak2Peak

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2020
Mesajlar
289
1636879494106.png

İlk baktığımda çalışacağını düşünmüştüm ama öyle olmadı.Q6 Transistörünü kapattığımda Q6 transistörünün kollektörü(kırmızı ile işaretli yer) 12V olur Q3 (PNP) kapanır Q1 (NPN) açılır zannetmiştim.Sistem beklediğimden farklı bir tepki verdi.Sanırım bune kitleme gibi tabir kullanılıyor.(tam bilmiyorum).Kırmızı işaretli yer 8V gibi gerilimde gözüküyor.Bu durumde Q3 transistörünün emitöründen gelen gerilim Q1 transistörünüde açıyor.Bu kitlemeyi Q1 üzerindeki VBE diyot gerilimi mi sağlıyor.Tam anlamadım.Açıklar mısınız?

anladığımı düşündüğümde gelen edit: Q6 ve Q5 transitörlerini pull up- pull down sistemi gibi düşünmüştüm. Sorun şu ki devamında yüksek empedans yok .Bundan dolayı gerilim bölücü oluşuyor.Mcu,IC gibi mega empedansa sahip değiller.Bunu düşünerek base dirençlerini mega yapsak bu seferde motoru süremeyiz.Galiba bu şekilde açıklanıyor.
 

Ekler

  • h-bridge bjt(not working).asc
    2.5 KB · Görüntüleme: 70
Son düzenleme:
Eğer devre istendiği gibi çalışmadıysa simulasyonda bir problem var gibi geliyor bana. Bu devre şu anda olduğu gibi çalıştırılırsa Q1 ve Q4 ON olur. Herhalde senin niyetin de buydu.
 
Eğer devre istendiği gibi çalışmadıysa simulasyonda bir problem var gibi geliyor bana. Bu devre şu anda olduğu gibi çalıştırılırsa Q1 ve Q4 ON olur. Herhalde senin niyetin de buydu.
pertinaksa kurdum aynı sonucu verdi 3 bjt açılıyo aslında motora yön veriyor ama kısa devre var.Pnp'ler kapanmıyor.
 
Evet doğru söylüyorsun. Alttaki NPN ler ON olunca R8 ve R4 üzerinde düşen gerilim PNP'leri de ON yapıyor. R8 ve R4 değerleri iyice azaltılırsa bu problem olmaz, ama bu sefer de Q6 ve Q5 ON olunca boşuna çok yüksek akım geçer içlerinden. Demekki köprüdeki her transistörü ayrı ayrı sürmek gerekiyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,900
Mesajlar
100,734
Üyeler
2,498
Son üye
TaKo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top