Boş araba aküsü şarjı

O zaman 5A çekilirken 35W gibi bir güç harcanır bunu da fan uzaklaştırır.

@Endorfin35+ in bahsettiği lineer kısmın ısınması değil. Aşırı akım çekilmekten kaynaklı trafo ısınıyor.

Transistör üzerinde harcanacak güç ve soğutucu ona göre seçilmiştir diye düşünüyorum.

13. saatte durum bu
WhatsApp Image 2025-02-07 at 19.14.34.jpeg

Son düzenleme:
@Endorfin35+ in bahsettiği lineer kısmın ısınması değil. Aşırı akım çekilmekten kaynaklı trafo ısınıyor.

Transistör üzerinde harcanacak güç ve soğutucu ona göre seçilmiştir diye düşünüyorum.
Aynen öyle. Güç kaynaları genelde 30v 5A oluyor. 5A sekonder akımı için trafonun nüvesine göre kesit hesaplayıp gerçekten o kesit kullanılmış mı bakmak lazım. Güç kaynakları genelde test amaçlı olduğu için bence trafodan biraz çalıyorlar...

Ben çekilen akım 700mA e düşünce voltajı 13.40V a düşürdüm damla şarj yapsın diye, sonra çekilen akım 0 dan başlayarak belli bir akıma kadar yükseldi sonra düşmeye başladı akım.

Şu an 13.40V ile şarj ediyor ve çekilen akım 108mA e düştü.

100mA altına inince devreyi keseceğim.

akü 13.4 lerde kalamaz. tam dolu akü 14.4 volt gösterir ama şarjdan ayırıp birkaç dakika bile olsa 1-2A akım çekince hızla 12.8-12.9 gibi değerlere düşer. sonra çok uzun süre 12.8 ile 11 volt arasında kapasitesini verir. yani yarın akü 13 voltun altında gösterirse bu akü bozuk demek değil.

İstersen elektronik yükü hackleyip 350W haline getir. sonra da 40A çekmeyi dene. Eğer voltaj 12V üzerinde kalıyorsa akünün sağlam olma ihtimali çok yüksek.

İstersen elektronik yükü hackleyip 350W haline getir. sonra da 40A çekmeyi dene. Eğer voltaj 12V üzerinde kalıyorsa akünün sağlam olma ihtimali çok yüksek.
Garantisi bitsin öyle denerim ama masadaki sigortalar 10A, evdeki sigortalar da max 16-25A arasıydı sanırım, yine 40A çekmem zor olurdu.

Ne kadar akım çekeceği belli olmayan bir yük bağlayınca sigorta gerekir. Elektronik yükün ne kadar akım çekeceği belli.

Aküler yüksek akım verebildiği için çok dikkatli kullanmak gerekir. Sigortasız kullanmayınız.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back