Burada Hataya Yer Yok

AlpNart

Yeni Üye
Katılım
29 Ağustos 2023
Mesajlar
5
Merhaba. Uçak gemilerindeki kalkan uçakları takip etmek, koptuğunda yavaşlatma telini uçak tam inerken hızlıca değiştirmek ve daha bir çok şeyi hata yapmadan nasıl yapıyorlar sizce? Bunun için eğitim aldılar diyeceksiniz. Fakat durum farklı. Evet tabii ki de eğitim aldılar. Ama orada uçak sürücüsü gerektiğinden çok daha dikkatli olmalı. Çünkü eğer gerçekten bir savaştaysa o gemiden kalkan jetler dikkatli olmassa büyük hatalara yol açabilir. Kontrol odasındaki bütün ekiplerinde yeri ayrı. Eğer ki bir şey olur da gemi dipten delinirse gemi batmaz . Çünkü alt kısımdaki tanklar sayesinde dengede durur. İçine deniz suyu dolan tanklar gemiyi batırmaz.
 

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
17,837
Hata mutlaka oluyordur, ama pilotlar tecrübeleriyla büyük maddi hasar oluşmayacak davranışı gösteriyorlardır. Mesela gemiye her iniş teşebbüsü başarılı olmuyor, uçak fazla hızlı gelmiş oluyor veya pistin ortalarına yakın piste dokunuyor. Bu durumda basıyor gaza ve tekrar havalanıyor.
 

serkan_48

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
1,530
Gemilerde muhtelif aşınan parçaların belirli bir süre yada sayıda değişimi yapılır. Bu inisteki kullanılan hız yavaşlatma sistemindeki parcalar da buna dahildir. Halat belirli süre kullanıldıktan sonra sağlam dahi olsa değişir.

Olası hataları sıfıra indirmek amactir.
 

Sercan

Kıdemli Üye
Staff member
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,064
Eğitim çok önemli fakat doğru şartlar altında olması da bir o kadar önemli. Bir kuşa yüzmenin bilimini öğretmek yerine, uçmanın bilimini öğretmek daha iyi sonuçlar doğurur.

Savaş pilotu arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla, bir insan pilot olmak istediğinde önce fiziki ve psikolojik sağlık testlerinden geçirilir. Daha sonra akademik eğitime alınıyor. Son olarak da pilot olmak için gereken eğitimler yerde yada havada tecrübe ettirilirip, uçmaya hazır hale getiriliyor. Bu insanların içinde refleksleri (ani gelişen olaylara hızlı tepki verme yeteneği) daha güçlü olanlar, uçak gemilerine alınıyor.

İşte belgesellerde övgü ile bahsedilen pilot ve gemi mürettabatı bu tarz bir terbiyeden geçiyor.

İnsan, olabildiğince erken yaşta kabiliyetlerini keşvedebilir ve bu kabiliyetlerine göre akademik eğitim alırsa sonunda bir süper kahramana dönüşür.
 

serkan_48

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
1,530
Askeri gemilerde olurda gövdede herhangi bir nedenle yara açılırsa gemi bölmeleri arası izolasyon kapıları olur. Bu kapılar kapatılarak bu yaradan minimum zayiat ile kurtulma şansını arttırır. Su alan bölme kapatılarak diğer bölmelere yayılması ve geminin batması önlenir.

Arkadaşımız bundan bahsetmiş olabilir. Batma konusu geçince benim anladığım bu.

Balast tanklarının amacı daha farklı gemi batmasın diye değil gemide dengesiz yük varsa bir tarafa yarmasın diye yada geminin dalgalı seyirlerde daha stabil gitmesi için kullanılan sistemler var.
 
Top