CAT-5 CAT-6 Hız Farkı

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Benim evdeki CAT-5 10 yıldan fazladır bana hizmet ediyor. Üstelik bilgisayarcıda çalıştığım zaman bir yerden söküp almıştım. Yani orada da ikinci eldi.
Bu kablo ile aldığım internet hızı aşağıdadır.

cat5.png

Sonra baktım ki kablo beni değiştir artık der gibi bağırıyor. Her tarafı delik deşik, eğilip bükülmekten yıpranmış filan.
Ben de dedimki bari CAT-6 alayım, ucunada iki tane gold RJ45 çakarım biraz daha kaliteli veri alışverişi sağlarım.
Cat-6 kabloyu ve gold konnectörleri aldım, çaktım, ve denedim. Sonuç aşağıdaki gibi.

cat6-gold.png

Kabloya bakıyorum gayet sağlam, cat-5 e göre kaliteli, belli bir ağırlığı var, içinden ip geçiyor, iç kabloların plastik ayracı filan var. Ama verime bakıyorum 15Mb kaybım var. Bir anlam veremedim.

Deterministik test yapmak için iki bilgisayar arasında test etmen lazım. Ağa bağlı iki bilgisayara iperf3 kur ve çalıştır. Birisini client diğerini server yap ve ondan sonra test et. Senin yaptığın gibi test edersen, internette anlık değişen şartlar seni yanıltabilir.

Ben şimdi indirdim windows versiyonunu. bir cmd penceresinde server olarak çalıştırıyorum:

1665409899906.png

Başka bir cmd penceresinde de client olarak çalıştırıyorum ve test başlıyor. Burada ben tabi lokal bir test yaptım. Aynı makinadan aynı makinaya, o yüzden abzürt yüksek hız çıkıyor. Sen client olarak farklı bir makinadan çalıştıracaksın ve arguman olarak localhostyerine server'in ip adresini vereceksin.

1665409956388.png

1665409971451.png

Abi server olan pc'nin hangi kabloyla bağlı olduğu önemli değil. Hatta wifi ile de bağlı olabilir.

Client olan makinede iki kabloyu da ayrı ayrı değiştirip denemem gerek doğru mu anladım?

Abi server olan pc'nin hangi kabloyla bağlı olduğu önemli değil. Hatta wifi ile de bağlı olabilir.

Client olan makinede iki kabloyu da ayrı ayrı değiştirip denemem gerek doğru mu anladım?

Ne wifi'si yav? wifi performans mı test ediyoruz? İki windows makina olacak, aynı ağa Ethernet ile bağlı.

Evet WIFI da deterministik değil. Ben şimdi linux makinadan windows'a test yaptım. İkisi de 1000Base-T ile aynı switch'e bağlı. Beklendiği gibi 1 Gbps den biraz düşük bir hız elde ediyorum.

Screenshot_20221010_170032.png

raspberry pi varsa onu ethernet ile ağa bağlayıp test edebilirsin.

Ne kadar doğru birşey yaptım bilmiyorum ama önce iperf3'ü kendi bilgisayarımda server olarak çalıştırdım.
Sonra yine kendi bilgisayarımda CAT-6 kablo takılı iken hem IP ile hemde Localhost olarak iperf3'ü client modunda çalıştırdım.
Sonra aynı işlemleri CAT-5 kabloyu takıp yaptım. Bu durumda bile CAT-5 testinde daha fazla hız görünüyor.
Tabi testi kablo üzerinden mi yaptım yoksa bilgi sayarın kendi içinde mi test gerçekleşti emin değilim..

CAT-5
iperf-cat5.png

CAT-6
iperf-cat6.png

Aynı bilgisayardan yaparsan o loopback testi oluyor. Paketler ethernet arabirimine hiç uğramıyor, doğrudan ağ aygıt sürücüsünde loopback yapılıyor.

Doğru test kurulumuna sahip olduğunu test etmek için eşinin bilgisayarına iperf3 kurup oradan client testi yapabilirsin. WIFI olduğu için performans değişken olacaktır ama en azından doğru test ettiğini anlarsın.

Aynı bilgisayardan yaparsan o loopback testi oluyor. Paketler ethernet arabirimine hiç uğramıyor, doğrudan ağ aygıt sürücüsünde loopback yapılıyor.

Doğru test kurulumuna sahip olduğunu test etmek için eşinin bilgisayarına iperf3 kurup oradan client testi yapabilirsin. WIFI olduğu için performans değişken olacaktır ama en azından doğru test ettiğini anlarsın.
Aynen yaptım. Şuanda CAT-6 daha iyi durumda görünüyor ama CAT-6 testini ilk çalıştırdığımda 4-5 satır veri gönderdikten sonra bağlantı koptu. İkinci kez testi çalıştırıp bu sonucu aldım. (Bu arada terminal kullanmak çok eğlenceli yav.)

CAT-5
WhatsApp Image 2022-10-10 at 17.34.45.jpeg

CAT-6

WhatsApp Image 2022-10-10 at 17.34.45 (1).jpeg

Şimdi ben bu CAT-6 ya güvenmeli miyim hala anlayamadım?

iperf3 testinde başarılı görünse de internet testinde yavaş görünüyor. CAT-5 ile CAT-6 arasında defalarca değiştirip internet testi yaptım. Her seferinde CAT-5 daha hızlı sonuç verdi. Bir kere CAT-6 Daha hızlı sonuç verse tamam diyecem internet hızından filan kaynaklı değişim oluyor ama yok hep CAT-5 Önde. Hemde 15Mbps fark ile.

Senin test ettiğin hız 100 Mbps. Bu hızlarda hem CAT5 hem de CAT6 aynı sonucu vermesi lazım. Bence senin CAT6 kabloda fiziksel bir sorun var.

Senin test ettiğin hız 100 Mbps. Bu hızlarda hem CAT5 hem de CAT6 aynı sonucu vermesi lazım. Bence senin CAT6 kabloda fiziksel bir sorun var.
Acaba gold diye aldığım konnektörler mi patates? Bakarsan kötü de görünmüyor ama. Penseyle bir daha sıkayım bakalım durum değişecek mi. Olmazsa goldları kesip kabloyla gönderilen standart RJ45 leri çakayım.

Veya hazır CAT6 kablo ile dene, referans olsun.

201907032315492257717.jpg

cat 5 ve cat 6 arasında bir hız farkı gözükmüyor ama cat 6 nın bant genişliği daha fazla

cat 7 gibi ekranlaması düzgün kablolar tek damarlı oluyor çok damarlı olanları var mı yurt dışında bu tür kabloları Low EMF kablo olarak da kullanıyorlar Türkiye de cat 7 nın çok damarlısına daha denk gelemedim benzer özellikte kablo ne olabilir

100 MBit civarı hızlar CAT5 ve CAT6 kablolar için hiç birşey. Modemle test edimce sadece zincirin rn yaval halkası olan modem ile telekomun routerı arasındaki bağlantının hızının anlık değerini test etmiş oluyorsunuz.

Aralarındaki temel farklar:

1- Uzun mesafelerde özellikle sınıra yakın değerlerde (90+ m) CAT6 daha stabil çalışır. Çift ekranlamalı 22 AWG saf bakır CAT6 kablo ile 115 metre civarına çıkmışlığımız var.
2- Parazit yüksek olan yerlerde CAT6 daha stabil çalışır.
3- Kısa mesafede (kablo kalitesine göre maks 10-50m) CAT6 ile 10GBite kadar çıkabilirsiniz. Daha uzun mesafelerde CAT7 ya da fiber gerekir.

Standart mesafeler ve 100MBit - 1GBit hızlarda fark yaratmaz.

Bu arada CAT5 ve CAT5E farklı kablolar

Gold konnektörleri kesip kablonun yanında gönderilen standart konnektörleri taktım.
Yaptığım testlere göre fiziksel sorunu düzeltmişim gibi görünüyor.

cat6-son.png

WhatsApp Image 2022-10-11 at 00.37.42.jpeg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back