Çayı uzun süre sıcak tutmanın pratik yöntemleri

Sercan

--
Özellikle çalışırken çay içmeyi seviyorum. Genellikle çayı elektrikli çaydanlıkta demleyip süzdükten sonra bir termosa aktarıyorum. Böylece 2 litre çay elde ediyorum ve 4-5 saat boyunca çok fazla ısı kaybı veya bayatlama olmadan rahatlıkla içiyorum.

Bugün olduğu gibi bazen daha pratik bir çözüme ihtiyacım oluyor. Fakat 2-3 bardak çay demlemek, yukarıdaki yöntemle (sonrasında çıkan bulaşık ile) çok uğraştırıcı oluyor.

Daha önce IKEA'dan, genellikle ıhlamur gibi bitki çayları demlemek için aldığım UPPHETTA French press (1 litre) ile çay demledim. Bununla demlemek güzel, fakat çay hızlı soğuyor. Ben çayı uzun sürede tükettiğim için bu yöntem benim için ideal olmuyor.

Bu yüzden bugün az miktardaki çayı farklı bir yöntemle sıcak tutmayı denedim ve işe yaradı. UPPHETTA cam haznenin altındaki plastik kısmı çıkardım ve telefon ekranı ayırıcı olarak kullanılan ısıtıcının üzerine koydum. Isıyı da kaynamayacak ama sıcak tutacak 90°C seviyeye ayarladım. Benim multimetrenin sıcaklık ölçümüne göre buradaki değer 77° C civarında stabil. Bu kadar ısı farkı olmasını normal karşılıyorum. Bu tarz bir cihazı Peltier kullanarak yapmak da mümkün. Mevcut sistemle aynı şekilde çalışıyor.

Artık keyifle birkaç saat içinde tüketebileceğim 1 litre çay elde ettim. :kahve1:

20250310_010013.jpg
20250310_010303.jpg

Ben de çok severim ama bu kadar fazla tüketmemek gerekir. Çay bitkisi fluorin elementini mıknatıs gibi çeker. Bütün dünyada çay bitkisinde fluorin yüksek miktarlarda bulunur.

demlenme tamalandıktan sonra içerideki çayı uzaklaştırmak gerekmiyor mu, uzun sürede ısı da devam edince o çay acılaşır ve karar diye düşünüyorum.

ikinci bir soru bu telefon ekran seperatörler kaç derece ısıya çıkabiliyor, eğer 150-160 civarında kalabiliyorsa ufak devreler için ucuz yollu bir hot plate olabilir mi diye düşündüm.

Ben bir litre termosa kaynar suyu doldurup üstüne iki çorba kaşığı çay atıyorum. 3-4 saat boyunca içiyorum. Demlikteki çay gibi koyulaşma, acılaşma olmuyor. Belki hava ile doğrudan teması olmadığı içindir.

Ben bir litre termosa kaynar suyu doldurup üstüne iki çorba kaşığı çay atıyorum. 3-4 saat boyunca içiyorum. Demlikteki çay gibi koyulaşma, acılaşma olmuyor. Belki hava ile doğrudan teması olmadığı içindir.

Çay demlikteyken soğumasın diye ısıtıldığından zamanla pişiyor ve tadı kötüleşiyor. Termosta bu olmuyor haliyle.

Çayın içindeki faydalı flavonoidler (ö. EGCG yeşil çayda daha fazla) demlenenden hemen sonra dakikalar içinde parçalanarak kayboluyorlar.
Kafeine, yalnış hatırlamıyorsam, bir şey olmuyor.

ikinci bir soru bu telefon ekran seperatörler kaç derece ısıya çıkabiliyor, eğer 150-160 civarında kalabiliyorsa ufak devreler için ucuz yollu bir hot plate olabilir mi diye düşündüm.
Lehim eritecek kadar ısı veremiyor.

Ben halihazırda ön ısıtıcı olarak kullanıyorum. Zaten ilk alırken de aklımdaki fikir buydu henüz hiç ekran sökmedim. PCB'yi en yüksek ayarda üzerinde bir süre bekledikten sonra sıcak hava ile istediğim bileşeni 2-3 sn içinde sökebiliyorum. Bu hail ile bile müthiş faydası oluyor.

Biz gıda konusunda seçici davranan bir aileyiz. İstanbul'da yaşayan biri olarak, benim tahminimce solduğumuz hava kadar hiçbir gıda zararlı değildir.

Termosun içine çay attığımız zamanlar da oluyor fakat ben çay parçacıklarını sevmiyorum. Hatta çayı önce süzgeçte (tozunu) eleyip sonra demliyorum. Toz olmasın diye Seylon filan da alıyorum ama onunda tadı biraz acı oluyor.

Lehim eritecek kadar ısı veremiyor.

Ben halihazırda ön ısıtıcı olarak kullanıyorum. Zaten ilk alırken de aklımdaki fikir buydu henüz hiç ekran sökmedim. PCB'yi en yüksek ayarda üzerinde bir süre bekledikten sonra sıcak hava ile istediğim bileşeni 2-3 sn içinde sökebiliyorum. Bu hail ile bile müthiş faydası oluyor.
amaç o zaten. ön ısıtılmış kart üzerinde chipleri fazla ısıtmadan çalışmak.

Termosta çay parçacıkları kalınca içindeki kafein suya daha fazla çıkar.
Tanıdığım bir rus yıllar önce saatlerce kaynatılmış çayı ceza evlerinde kalan tutsaklarım sevimli içkisi olduğunu söylemişti. Çay fazla kaynatılınca suya çıkan kafein miktarı hafif stimulatör uyuşturucu etkisi yaratabilecek seviyelere ulaşır.Kalp sorunları olanlar için pek iyi değil tabii.
Yani çay parçacıkları termosa düşünce kafeinin çaydan çıkarılşması devam eder sıcak suda.

Seylon çayın demlenmesi karadeniz çayından farklı. Ayrıca demleme süreleri farklı, demde fazla kalınca acı çıkar.

Seyhan çayının nasıl demlendiğini öğrenmek isterim. Her demlediğimde (soğuk demleme dahil) acı oldu tadı.

amaç o zaten. ön ısıtılmış kart üzerinde chipleri fazla ısıtmadan çalışmak.
Hot plate denince benim aklıma lehimi eritebilen aşağıdaki cihazlar geldi. Sadece ön ısıtma için kullanacaksan rahatlıkla iş görüyor.

Kendim seylon çayı demlemekte pek becerikli sayılmam, randıman alamıyorum. :)
Ablam iyi yapar. Normalde fayans (metal pek iyi değil, tadı değiştir) demlik çaydanlığa 3 çay kaşığına yarısından daha az kaynar su dökerim, kısık ateşte bekletirim. Demlenince kokusundan belli olur. Bazen yakalayabiliyorum istenilen tadı. :)
Piyasadakı seylon çayların hepsi iyi değil. Bir ara Ahmad tea alıyorduk - orta seviyede.

Bende öyle çay demlerken özel yöntem filan bilmem. Özünde uzun saatler çalışınca süreklı ılık birşeyler içmek istiyorum.

Bir ara ıhlamur içiyordum, Çin^de tıp okuan bir hekim arkadşımın tavsiye üzerine limonlu ılık su içiyordum. Ara ara değişik çay türlerini de deniyorum. En son Amazondan gelen, Japon çayı filan içmiştim, onların da çok garip tatları oluyor. Pek bana göre değil.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back