Çeşitli Ölçü Aletleri Karşılaştırmalı Ölçüm Testleri

TA3UIS

Doğan
Aşağıdaki elimde olan ölçü aletlerinin karınca kararınca ölçüm testlerini yapmaya çalışacağım.
Almak isteyen arkadaşlara hem fikir versin hem de bu cihazların performanslarını görme fırsatım olsun.
Yapmamı istediğiniz bir test olursa mesajda belirtin seve seve bilgim dahilinde yapmaya çalışırım.

Brymen BM-869s
DER-EE DE-5000
Uni-T UT33A+
Uni-T DT830D
Proskit MT-2017N
LCR-TC1
Kyoritsu KEW SNAP 2056R
Siglent SDM3065X

Son düzenleme:
Sinyal jenartorun varsa 50Hz +/-10v

Kare dalga, sinus dalga, ucgen dalga gerilimin

Voltaj ve TRMS degerini olcer ve yayinlarsan iyi olur. Ayrica ayni deneyleri sinyal jenaratorunden
sinyale +1v ofset vererek yaparsan da iyi olur.

Sinyal jenartorun varsa 50Hz +/-10v

Kare dalga, sinus dalga, ucgen dalga gerilimin

Voltaj ve TRMS degerini olcer ve yayinlarsan iyi olur. Ayrica ayni deneyleri sinyal jenaratorunden
sinyale +1v ofset vererek yaparsan da iyi olur.
Seve seve yaparım beni yönlendirmeniz lazım sadece testi yaparken.

prob u olanlari duvarda ki prize takarak baslasak ya abi :sinsi1: saka saka sakin yapma oyle bir sey :gulus2:

Kategorilere ayırıp test etmen lazım:

Multimetreler:

Uni-T UT33A+
Brymen BM-869s
Proskit MT-2017N
Siglent SDM3065X

Pens ampermetreler:
Kyoritsu KEW SNAP 2056R

LCR metreler:
LCR-TC1
DER-EE DE-5000

Mesela multimetrelerin hepsi ile test et, mavi LED'i yakabiliyor mu diyot modunda yakamıyor mu? Mavi LED lerin ileri voltajı yüksektir, her multimetre yakamaz onları.

Devre elemanları ve voltaj ölçümlerini yapmak benim için sorun değil, bunların dışında kalan spesifik testler için detaylı yol göstermeniz lazım.

Sinyal jeneratorunun cikisina bir scop bagla o tum deney boyunca takili kalsin.

Scop DC kuplaj modunda ve tim/div5 200uS V/div 5v olabilir. Trigger modu otomatik yada normal ayarlayip sinyali ekranda stabil gordukten sonra olcumlere gecebilirsin.

Abi sinyal jeneratoru ile osiloskop u birbirine baglayarak basla bence.

1716034475017.png

Boyle bir kablo var mi evde, boyle derken kablonun iki ucu bu sekil olacak

O kadarını biliyorum :D , test sırasında sinyal jeneratöründe nereye basacağım, hangi modda olacak, osiloskop hangi modda olacak, ölçümü nasıl yapacağım, gibi konular.
Boyle basla abi, sinyal jenaratoru konusunda bir sey ogren, onu yapinca da osiloskopta onu nasil olcecegini ogren test et. Acayip tatli olacak. 3 ay sonra gorusuruz :gulus2:

Mesela asagidakini daha sonra test etmek icin nasil fiziksel baglanti yapariz acaba Dogan abi? Yani sinyal jeneratorunden gelen BNC yi buna baglayacaz, Sonra bundan cikani da osiloskop a. Gerci 2 adet osiloskop probuyla da cozulur bu ama belki bir breadboard a gecen disi BNC gibi bir sey vardir.

1716035294049.png

Ben de TRMS olcum deneyini yapabilmek ve sorun olursa cevaplayabilmek adina Keysight U1272A icin yapacagim.

Sinyal jenaratorum max 2v genlikde sinyal verebildigi icin 2V tepe deger icin yapacagim.

1716036530204.png

Bu sartlarda Sinyal jenaratoru 2V genlikte (4v pp) sinyal verirken scopta olcumlere eklemedim ama tepe deger 2v olarak goruluyor.

Efektif degeri ise 1.408v olarak olcmus.

Gercekte olmasi gereken 2v/kok2 = 1.414v

Hata 1.414-1.408=0.006v

Scopum ofset + sinyal genligi max 2v verebiliyormus. Dolayisi ile ayni olcumu 2v sinyal icin degil 1v icin yapacagi.

Once 1v genlikli ofseti olmayan 50Hz sinyal icin tekrardan olcum yapalim.

Olmasi gereken RMS deger 1/kok2 = 0.707v

1716037237329.png

Simdi 1V DC ofset verelim. (AC sinyal genligi 1V, ofset +1V)

1716037078491.png

Ayni olcumleri bir de Keysight U1272A ile yapacagim. Bunun icin scopu sinyal jenaratorunden ayirmadan ayni sinyale dokunacagim.

1716037571579.png

0V DC + 1V AC sinyal icin cihazin olctugu deger 0.703v
1V DC + 1V AC sinyal icin cihazin olctugu deger 0.703v (AC)
1V DC + 1V AC sinyal icin cihazin olctugu deger 0.994v (DC)

Son düzenleme:
Abi bu Pico ayni anda sinyal de mi uretiyor. Eger uretiyorsa sen kablo bile baglamiyor musun?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back