chip yapalım ?

czorgormez

Temporary user
Katılım
27 Ekim 2022
Mesajlar
1,573
uzun süredir takip ettiğim bir konu var. google atıl durumdaki 130nm bir chip fabrikasını satın alarak (veya anlaşarak) bunun pdklerini open source yaptı ardından linux altında chip layout konusunda bütün toolları geliştirdiler ve bunları da ücretsiz yaptılar. ilk başta bu bir yarışma gibiydi ama pek tutmadı. devamında efabless silikon paylaşımlı wafer üretmeye başladı bunun da yaklaşık maliyeti 10.000 usd. buraya kadar aslında chip üretiminde çok büyük yenilik yok wafer sharing zaten hep vardı ama pdk edinmek çok sıkı nda sözleşmelerine bağlıydı ve layout araçlarını temin etmek zordu. gene de 10k usd bütçe az değil.

şimdi bu bütçe yaklaşık 300-400 usd seviyesine indi. caravel denilen tek chip üzerinde bir işlemci ve bu işlemcinin seçebildiği - giriş ve çıkışları anahtarladığı bir platform yaptılar ve tiny tapeout servisi üzerinden tile bazında sipariş vermek mümkün. aynı chip içine yüzlerce tasarım sığdığı için de tasarım başına düşen maliyet çok azalıyor.

biraz karışık yazdım, ama özetle 300-400 usd gibi bir bütçe ile tamamen ücretsiz PDK (process design kit) ve layout+simulasyon araçları ile kendi silikonunuzu tasarlayıp ürettirebiliyorsunuz. yaklaşık 6 ay içinde elinizde fiziksel olarak kendi tasarladığınız silikon oluyor.

aslında üniversiteler ve öğrenciler için inanılmaz bir fırsat. daha önceden giriş bariyeri çok yüksek olan bir konuyu erişilebilir hale getiriyor. yeni nesil caravel framework artık analog hücreleri de destekliyor ve temel rf devreler (mixer vs) - opamp - adc yapmak mümkün.

zero to asic kursunun da yaklaşık maliyeti 650 usd, bu ücreti ödeyince bir adet de chip tasarımı ürettirme hakkınız oluyor.


 
Yakın bir zamanda çip tasarlayıp sipariş geçme işi yaygınlaşacak anlaşılan.
 
Yakın bir zamanda çip tasarlayıp sipariş geçme işi yaygınlaşacak anlaşılan.
bu bütçeler ve sistemle çok fonksiyonel chipler yapılamaz. teknoloji 130nm ve 400usd için verdikleri alan çok sınırlı, io speed oldukça düşük vs... fakat bu sistemin amacı bir chip tasarlamayı ve nasıl üretildiğini öğretmek.

ufak bir teknoloji firması veya üniversite bu altyapı ile pratik chip tasarımını öğrenebilir ve günü geldiğinde kendinden emin olarak yüzbinlerce dolar yatırımla gerçekten fonksiyonel chipleri ürettirebilir.

şimdilik digital domainde fpgaler hala çok daha ucuz ve pratik alternatifler.
 
Ben burada biraz kotu dusunuyorum sanirim.

Bence ellerindeki tasarimcilar artik istekleri karsilayamayacak halde, bunlarda yeni bakis acisi ve tasarimci ariyorlar.
 
130 nm chip üretebiliyorlarsa birçok üreticiden daha iyiler.
Avrupa ve Rusyada ki üreticiler mikron seviyesine takılıp kalmışlar.:)
90 ve 130 nm bizim kullandığımız ileri seviye stm32-arm işlemciler ve benzerleri için fazla fazla yeterli. ancak system on chip denilen telefon-tabletler için gerekli işlemciler veya yeni nesil nvdia-intel gibi mimariler için yetersiz. zaten şöyle bir durum var diyelim elimizde 7nm üretebilen bir fabrika var oturup bu fabrika için işlemci tasarlamak böyle bir kursla öğrenip amatörce yapılacak bir iş değil. muhtemelen yüzlerce kişilik uzman ekip ve yıllarca süren çalışma gerekir.

90-130 nm hem üretim maliyeti, hem olgunluk hem de transistör yoğunluğu olarak asic ve eğitim çalışmaları için en uygun aralık. en az 20 yaşında olduğu için de artık PDK gizliliği önem taşımıyor. 2000li yıllardaki 3 ghz pentium 4 chipler 130nm mimarisiymiş.

 
Son düzenleme:

Videonun özeti: Savaşı kaybettik, hadi geçmiş olsun. Hatta bundan sonraki videoları için de iyi bir bitiş önereyim: Cem Yılmaz'ın yaptığı gibi bir figüran arkasını dönsün ve "buyurun" desin ... Hep karamsarlık, hep ümitsizlik. Biz de şimdi seyrettik. "Valla adam haklı ..." dedik, sonra da herkes normal yaşantısına devam etti.

Çözüm önerisi de son derece akılcı: "Bu sorunları çözecek tedbirleri hızla almamız lazım!".

Türkiye'nin en büyük talihsizliklerinden birisi de işte böyle aydınlara sahip olması. Kimisi "türklerin %80'i aptal" der. Kimisi "Türklerin genetiği bozuk" der. Kimisi de "kaybettik, bittik" der. Ümit veren, somut birşeyler yapan, veya kendi elini taşın altına koyan kaç tane aydınımız var?
 
İyi ki kurtuluş savaşı zamanında youtube ve böyle aydınlarımız yoktu. Yoksa gençler seyrederdi ve "adam haklı, yedi düvel, dünyanın en güçlü orduları var karşımızda. Silah onlarda, bilim onlarda, insan gücü onlarda, biz en iyisi hemen teslim olalım" derdi.
 
Yok abi hepsini gonderdik, benim arkadaslarimdan sadece 1 tanesi kaldi Turkiyede digerleri hep gitti, bende baba zoruyla kimildayamamistim, ama tabi artik memelekt bizim diye duruyorum. Gerci simdi gitmek istesemde goturmezler zaten :gulus2:
 
Yok abi hepsini gonderdik, benim arkadaslarimdan sadece 1 tanesi kaldi Turkiyede digerleri hep gitti, bende baba zoruyla kimildayamamistim, ama tabi artik memelekt bizim diye duruyorum. Gerci simdi gitmek istesemde goturmezler zaten :gulus2:

Öyle bir niyetin varsa, bütün avrupa ülkeleri harıl harıl adam arıyor, gitmen hiç zor olmaz :)
 
Abi kesinlikle zor degil , baska firsatlarim da var, ayip olmasin diye sustum ama, mevzu gitmek degil artik.

Bir arkadasim Newyork ta bir bankada calisiyor, burada insanlarin birbirine yaptigi eziyeti gorsen hayattan tiksinirsin diyor. Biri Almanya da yazilimcilik yapiyor, kazandigimizin yarisini kira ya yatiriyoruz, geri kalan bize yetiyor ama memleket baska bir sey diyor. vs vs

Ben zaten gecim sikintisi cekmiyorum, yatirimlarimi da gitmemek uzerine yaptim. Digerlerinin yasadiklarini da duyunca, memleketim guzel memleketim diyorum.
 
Burada beni uzen sey , Beyin goc u. Gitmekte haklilar mi , elbette haklilar.
 
Mesleğin ile ilgili bilgilerle donanmak için yurt dışına gitmekte hiçbir sakınca yok. Eğer "bu ülkenin geleceği yok" diyorsa, veya "kendimi buraya ait hissetmiyorum" diyorsa başka ülkelere gider tabiki, bunda da bir sorun yok. Ama bir akademisyen çıkarsa, belki de yüzbinlerce gencin takip ettiği bir kanalda böyle ümitsiz, karamsar bir tablo çizerse, kendi ülkesine yararlı bir iş yapmış mıdır, bunu sorgulaması lazım, benim eleştirim bu noktada.
 
Soylediklerinizde haklisiniz, topluma mal olmus kisilerin soyleyeceklerini cok ince suzmesi gerekir. Ben kisinin videolarini uzun suredir izliyorum, digerleriyle beraber degerlendirirsem, o gidin demeyi ima etmiyor, aksine uzuluyor bile.
 
Hatta bir videosunda Bugun Hindistan i:bok1: goturuyo, sebebi de bu beyin goc u , kimse kalmadi ulkede geriside bu sekilde yasiyor, bizde bu yone dogru gidiyoruz diye bahsetmisti.
 
Ama belki de hakli olabilrisin taydin abi, sanki memleket sevdalisi gibi gorunup, kotu seyleri anlatip, insanlari karamsarliga sokup, caktirmadan bilinc altina yatip, ulkenin cocuklarinin ulkeden ayrilmasi icin ozel dokumalar da yapiyor olabilir. :kizgin3:
 
Neyse o konuda söylenecek daha çok şey var, özellikle robert koleji ve diğer yabancıların fonladığı okullarla ilgili, ama konu kesin siyasete girecek ve kan gövdeyi götürecek :) Biz ana konuyu daha fazla saptırmayalım.
 
Siyaset konusmayi bende sevmiyorum, ancak bazi seyler in kanunlastigi ve toplumun bu kanunlara uyup ulkeye yon verdigi seylerin altinda hep siyaset var. Takim tutar gibi siyaset tutma anlayisinda kavga kacinilmaz. Konuyu kapattim. :gulus2:
 

Forum istatistikleri

Konular
7,231
Mesajlar
122,395
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top