Cillop gibi "kablosuz aygıt çöplüğü" içinde yaşıyoruz!

looktr

Üye
Donanım üreticileri Klavye fare kulaklık gibi çevre birimlerini kablosuz olarak da bolca üretiyor. 2.4 ghz frekansını kullanan bu cihazlar, neredeyse her cihaz için ayrı bir haberleşme protokolü istiyor. Wifi veya bluetooth gibi standart bir haberleşme yerine neredeyse her cihaz için ayrı yaratılan iletişim sistemi.

Bu iş için bilgisayar taktığımız uysb dongle aygıtları birbirine çok benziyor. Ancak çalışma şekline bakınca hiç de birbiriyle alaksı yok. Tıpkı zamanın vhs-beta video kaset formatları gibi.

Bir aygıtın usb dongle cihazı kaybolunca o aygıt artık kullanılamaz hale geliyor. Bazı aygıtların yedek usb dongle aratınca bulunuyor ama bu çok nadir. Kullanılan modellerin çoğu kendi usb dongle parçasını istiyor.

Donanım üreticilerin hiç de umurunda değil. Onların işi sürekli satmak. Ancak son kullanıcı burada çok ciddi maddi zarara uğruyor. Bir de hiç sesi çıkmayan doğa.

İnsanlık tarihinim en çok atığının üretildiği doğanın mahvedildiği şu zamanda ne köle son kullanıcı ne de efendi imalatçı gerekli duyarlılığa sahip değil.

Daha bir yıl bile kullanılmadan çöpe giden milyarlarca donanım.

Donanım üreticiler isteseydi kablosuz çevre birimlerinin daha uzun süre verimli kullanılabilmesi için, yedek usb dongle tedariği, usb dongle yazılım ve donanım bilgisi sağlama gibi hizmetleri olurdu.

İlk kablosuz fare olarak A4 tech kullanmıştım. Uykudan çıkmıyordu iade ettim. İşyerinde Everest kullanıyorlar. Bazen iki farenin yayını çapraz karışıyor nasıl oluyorsa.

Logitech bu konuda iyi diyebilirim. Stajdayken hurdalıkta alıcısı olmayan bir fare bulmuştum. Onu Unifying alıcı ile eşleştirebiliyordum.

Yıllar sonra otobüste giderken yerde Logitech fare alıcısı buldum : ) Biraz hırpalanmış tabi. Onunda ayrı bir programı var herhangi bir fare ile tekrar eşleştirme yapabiliyorsun. (Hurdalıkta bulduğum fare ile eşleştirdim.)

Yine Logitech'in başka bir faresi hem bluetooth hemde kendi alıcıyla kullanılabiliyor. Bluetooth'u meşgul etmiyor, aynı zamanda kulaklığa da bağlanabiliyorsun. Birden fazla cihazda kullanılabiliyor tek tuşla veya programla.

Wifi veya BT üzerinden bağlantı çok mantıklı değil
Kullanıcıların %90ı için gereksiz belki ama her klavye ve fare bios ortamında yapılandırma ihtiyacı olmadan çalışabilmeli.
Düşünün bilgisayarda çift (hatta 3~4) işletim sistemi var. Açılışta F8 tuşuna basıp Linux / Windows seçimi yapacaksınız ama BT/wifi ayarı yüzünden klavye çalışmıyor.

Standart bir alıcı olabilir ama karşı tarafta bir bağlantı yerine fiziksel bir alıcı olmalı.
Bu konuda @slewrate bahsettiği gibi en başarılı marka Logitech ama onda da standart/ unifying / yeni nesil alıcılar(MX series) birbiri ile uyumlu değil. Kullandığım m235 fare 15 yıllık. Bu konuda tüketicinin bilinçlenmesi en mantıklı yöntem bence. Onlar bir ürünü çöp etmeyince üretici de hoyrat davranamaz..

Forum istatistikleri

Konular
8,864
Üyeler
3,561
Son üye
ecem oruç

Son kaynaklar

Back