CNC ile PCB kazima duzeneginde cok farkli bir teknik uzerine

Mikro Step

Kıdemli Üye
Bugune kadar yaptigim PCB kazima makinelerinde herkesin yaptigi gibi spindle motor pens ve v uclu kazima ucu kullandim.

Fakat iyi bir spindle duzenegi (motor/pens tutucu ve pens uclusu) kullanilmadigi surece cok cok ince yollari kaliteli sekilde kazimak mumkun olmuyor.

Yillardir aklimda bir dusunce var. Simdilerde bunun uzerine bir seyler denemek istiyorum. Akilli bidik olabilecegi konusunda beni umutlandirdi.

Oncelikle bizim PCB kazima dedigimiz islem aslinda 30um kalinligindaki bakir levhanin kontrollu sekilde kesilmesinden ibaret. Daha derine inip PCB nin geri kalani kazimak gerekmiyor.

Neyse uzatmadan aklimdan geceni anlatayim.

Ince bir celik milin ucunu sivriltip taslayarak keskinlestiriyoruz. Uc kalinligi cok ince. (Esasen en son asamada elmas isleyen atelyelerden elmas tozu alip celik milin sivri ucuna yapistirmak gerekecek)

Bu celik milin arka ucunu metal bir bloga sikica bagliyoruz. bu mili parmagimizla esnetip biraktigimizda tinnnnn diye titrer.

Iste bu titretme islemini yapabilmek icin milin disina yuzuk seklinde minicik miknatis gecirip yapistiriyoruz. Ardindan bu miknatisi icinden yuksek akim akitabilecegimiz bir bobin duzenegi ile titrestiriyoruz. Mil ve miknatisdan olusan bu duzenegi tabiki rezonans frekansinda titretiyoruz.
Milin sivri ucundaki titresim genligini akimla ayarlayabiliyoruz. Dolayisi ile bu genlik minimum kanal genisligimizi belirliyor.

Saniyede mesela 10 bin kere titreterek keskin ucu bakira um mesafeye daldirirsak keskin uc kendisinden daha yumusak olan bakiri asindiracaktir.

Elbette ucu piezo kristalle de titretebiliriz. Ancak horn tasarimi beni asar.

Bu yuzden hoparlor prensibi ile mili titrestirmek amator calisma icin gozume daha yapilabilir gorunuyor.

Bu teknige benzer teknikleri kullanan cncleri birileri uretiyor diye hatirliyorum. (ultrasonik gagalama)

1787778549729.png

1787778660053.png

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,352
Üyeler
3,869
Son üye
kadirsahinby