Cnc tornada taret

erdemtr55

Üye
Kolay gelsin arkadaşlar,
Ben cnc tornaya 4 takımlı taret yapmaya çalışıyorum.Kolay olan taret döndürmeyi yaptım ama takımları sbt meyi nasıl yapıcam karasızım.
Zira sıkıntılı bir iş.
1)step motor döndükçe yukarı kalkan pimler düşündüm.Ama pin yataklarını yapmak zor
2)elektromıknatıslı tetikli dişlili ile 2 yönlü kilitleme düşündüm.2 adet elektro mıknatıs ve 2 kollu trigger kilitleme

Ekler

• IMG_20250214_201632_627.jpg
    IMG_20250214_201632_627.jpg
    521.2 KB · Görüntüleme: 41
  • IMG_20250530_172527_478.jpg
    IMG_20250530_172527_478.jpg
    570.4 KB · Görüntüleme: 40
  • IMG_20250530_172522_381.jpg
    IMG_20250530_172522_381.jpg
    802.3 KB · Görüntüleme: 40
  • IMG_20250530_172531_044.jpg
    IMG_20250530_172531_044.jpg
    450 KB · Görüntüleme: 40
Benim manuel tornada kalem tutucunun altında yaylı bir tırnak var. Tutucu bir yönde serbestçe dönebiliyor, ama diğer yönde tırnak eninde sonunda bir yere takılıyor ve ondan öte dönmüyor. Yani aktif kalemi değiştirmek için serbest yönde ilgili kalem gelene kadar, biraz da fazla döndürüyorum. Sonra da tırnak takılana kadar geri döndürüyorum. Aynı lokma anahtar kafası gibi düşün. Bir yönde tırlayarak dönüyor, diğer yönde yakalıyor.

Benim manuel tornada kalem tutucunun altında yaylı bir tırnak var. Tutucu bir yönde serbestçe dönebiliyor, ama diğer yönde tırnak eninde sonunda bir yere takılıyor ve ondan öte dönmüyor. Yani aktif kalemi değiştirmek için serbest yönde ilgili kalem gelene kadar, biraz da fazla döndürüyorum. Sonra da tırnak takılana kadar geri döndürüyorum. Aynı lokma anahtar kafası gibi düşün. Bir yönde tırlayarak dönüyor, diğer yönde yakalıyor.
tek yönlü olursa sıkıntılı olur.
benimde aklıma geldi.
Ben çift yönlü tırnakları magnette boşa alıp hareket ettip sonra magnetlerdrn enerji kesip ,kilitlemeyi düşünüyorum

Boşluksuz olmadığı sürece ayarlamak zor olur. Takım parçaya dokunduğu anda tezgahın 0 ı da kaymış olur.

Bu revolver tabanca fikir verebilir.
Konik veya üçgen olursa kilitleme mekanizması boşluk olmaz.
Bağlantı adresi çıkmadı.

çeşitli yerlede satılan elektromıknatıslar güçlü değil,D25H20 12v 8kg aldım,anca 2mm den demiri çekiyor.Bana 8 veya 10 mm çeken elektro mıknatıs lazım

Burada tasarımı, makinanın iş kapasitesi açısından düşünmek lazım. Eğer yüksek ilerleme hızı ve kesme derinlikleri olacaksa ve çelik de işlenecekse, kesme kuvvetleri çok büyük olacaktır. Bir frenleme sisteminin bu şartlar altında randımanlı çalışması son derece zor. Hatta imkansız bile denebilir, çünkü 0.05 mm kayma olsa, senin işlediğin parça çöp oldu demektir.

O yüzden takım değiştirme yapan mevcut CNC tornaları örnek alman en mantıklısı olur. Orada yapılan iş, takım tutucuda bulunan konik (BT40 veya neyse artık) tamamen sabit. Yeni takım, koniğin yakınına kabaca getiriliyor, sonra da koniğin içinden çıkan bir mil ile kesici takım içeri çekiliyor ve konik tarafından sabitleniyor. Hiçbir tarafa kıpırdama şansı yok.

Burada tasarımı, makinanın iş kapasitesi açısından düşünmek lazım. Eğer yüksek ilerleme hızı ve kesme derinlikleri olacaksa ve çelik de işlenecekse, kesme kuvvetleri çok büyük olacaktır. Bir frenleme sisteminin bu şartlar altında randımanlı çalışması son derece zor. Hatta imkansız bile denebilir, çünkü 0.05 mm kayma olsa, senin işlediğin parça çöp oldu demektir.

O yüzden takım değiştirme yapan mevcut CNC tornaları örnek alman en mantıklısı olur. Orada yapılan iş, takım tutucuda bulunan konik (BT40 veya neyse artık) tamamen sabit. Yeni takım, koniğin yakınına kabaca getiriliyor, sonra da koniğin içinden çıkan bir mil ile kesici takım içeri çekiliyor ve konik tarafından sabitleniyor. Hiçbir tarafa kıpırdama şansı yok.
hidrolik kilit veya pünamatik mekanizması var.Ben 1 kere tam kitleyemedim.Spindle 20kg konik takımı fırlatıp attı

Hidrolik veya pnömatik sistem, takımı koniğin içine çekip oturmasını sağlıyor sadece, kesme kuvvetlerini karşılamıyor. Kesme kuvvetlerini karşılayan koniğin kendisi.

İlk mesajınızda gösterdiğiniz takım tutucuyu kullanacaksanız @mechanic in konik profilli kilitleme mekanizması en ekonomik çözüm olur. Pnömatik silindir ile yapmanız mümkün.

Timur Bey'in bahsettiği profesyonel çözüm de güzel ancak o konik takımların bir kaç tanesi şimdiye kadar tezgaha yaptığınız masraftan daha büyük maliyet oluşturur diye düşünüyorum.

Ayrıca mevcut hali (ahşap sehpa, lama - köşebent gövde yapısı) ile ağır malzemeleri işlemek emniyetli olmayacaktır.

Aslında masraf yapmayıp manuel takım değişimi de yapılabilir. Otomatik takım değişiminin bereketi ancak seri üretimde çıkar.

Forum istatistikleri

Konular
8,812
Üyeler
3,531
Son üye
xell

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back