Cok minik parcalar uretmek icin mini mini minnacik torna tasarimi.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,817
Oncelikle forumda boyle bir baslik acilmasina cok sevindigimi belirtmek isterim.

Forumlarda robot calismasi yapan arkadaslarin yazismalarina denk geldegimde,
bir MCU karti bir kac tane RC servo yu bir araya getirerek yuruyen robot mekanizmalari yapiyorlar.

Oncelikle RC servolar minicik motorlara sahip ve yuksek cevirme torku uretmek ugruna mecburen acisal hizlari dusuk oluyor.
Her bir ekleme RC servo konan projeler cok agir adimlar atan robotcuklar oluyor.

Dolayisi ile bu isler RC servolarla yapilacak isler degil. En azindan oyuncak sayilmayacak robotlar icin uygun degiller.

Ayrica uygulamada kullandiklari piller 5..10 dakikada bosalinca ortaya cok da cazip sistemler cikmiyor.

Neyse lafi uzatmayayim. Benzinli minik bir motora kuple edilecek alternator yada dinamo ile bu tur robotlarin
elektrik enerji sorunu cozulebilir.

Cocuklugumdan beri hep benzinle calisan minik motorlar yapmak istemisimdir. Ancak el aletleri ile
yapabilecegim bir sey olmadigindan hic bir zaman bu ise girismedim.

Youtube da benzinli minik motorlar hatta 8 silindirli motor yapanlari goruyorum.


Hemen yapacak olmasak da en azindan iki zamanli ya da 4 zamanli 50w civarinda guc uretebilecek bir benzinli motor
uzerine konusalim isterim.

Eger yeterince hafif bir duzenek yapilirsa ne bileyim kosan bir kedi ya da kopek robotunun ihtiyaci olan elektrigi uretmede
kullanilabilir.

Hatta alternatore ilave olarak minik bir hidrolik pompa da dondurulerek eklemlerde RC servo yerine hidrolik minik silindirler de
kullanilabilir.

Eger hidrolik silindirleri vs de kendimiz yapmak istersek (ki boyle olmali) o zaman torna ihtiyaci doguyor.

Minik bir tornam var. Gel gelelim bir arkadasim benden 1.5mm capinda ozel bir mil yapmami rica ettiginde elimdeki tornanin
ufak isler icin hic bir ise yaramadigini gordum ve minik isler icin hassas is cikartabilecek videodakine benzer saglam minik bir tornanin sart olduguna karar verdim.


Bu konuda konusmak isteyenleri dinlemek isterim.
 
Son düzenleme:

Bir zamanlar iki avuc ici kadar minik bir torna yapmistim. Bu sefer yapmayi istedigim torna metal ve saglam bir sey olmali.
 
Hassasiyet anlamında küçük tornanın bir avantajı olmaz. Tam tersi birçok küçük torna hassasiyet anlamında büyüklerden kötüdür çünkü rijitlik azdır, titreşim yapar vs. Küçük tornaların birçok dezavantajı var büyüklere göre. Mesela genelde sol diş açamazlar. Enine otomatik ilerleme yoktur. Küçük tornanın benim aklıma gelen tek avantajı, daha yüksek devirlere çıkabiliyor olması. Bunun da olmazsa olmaz bir özellik olduğunu düşünmüyorum.

Benzinli motor yapımında en zor kısım piston silindir olur. aradaki toleranslar çok sıkı, sadece torna ile elde edilecek birşey değil. Silindir tarafında honlama pistonda ise silindirik taşlama gerekebilir.
 
Şu motor dikkatimi çekti. 2.75 HP diyor, Yani bununla istersen mobileti tahrik edebilirsin. Veya bisikleti motorlu yapabilirsin. Fiyat da 3500 TL

1681317705525.png
 
Kucuk tornanin buyuk tornadan hassasiyet anlaminda kotu olacagina katilmiyorum. Sonucta kucuk torna kucuk parcalar isleyecek.
Yani dev cok dogru bir tornayi olcekleyip kucultmek gibi dusunebiliriz.

Burda kucuk torna derken optimum marka vs miniklerden bahsetmiyorum. Bulabilirmiyim bilemiyorum bir kac yuz nm dogrulukta japon mali minik bir cnc torna vardi. Bulursam ekleyeyim.
 
Son düzenleme:
Hornlama ve taslama guc ve yuksek verim icin gerekiyordur. Piston ve silindir sikisip kitlenmiyorsa motorun donmesine engel olmamasi lazim.
 
Yakıt hava karışımının baya bir sıkışması lazım yoksa karışım ateşlense bile patlamaz, sadece yanar. Hani arabalardaki gibi segmanlar olsa, pistonun çok da hassas olmasına gerek yok. Ama silindirin mutlaka çok düşük toleranslarda işlenmesi lazım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,135
Üyeler
2,487
Son üye
camandar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top