Çok Turlu Potans Bacakları

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Bu 10K çok turlu bir potans.
Resme göre bakınca ortadaki bacağın ortak uç olduğunu anlıyorum. Buna göre 1 ve 3 ü ölçtüğümde 10K değer görmem gerek ama hiç ölçüm yapmıyor multimetre. Tamamen açık devre gibi sonsuz görünüyor. Ay ısından bir tane daha var o da öyle.
Acaba çok turlularda böyle mi oluyor?

20241107_162700.jpg

Süpüren uç ortadaki değil bunlarda. Ama hiçbir yerde de açık devre göstermemesi lazım, o da ayrı bir sorun.

Aynı pot var elimde. Şimdi baktım. 2 olarak gösterdiği sol kenardaki uç. 1 ve 3 hemen rakamların üzerindeki uçlar. Ölçünce de bir anormallik yok.

Aynı pot var elimde. Şimdi baktım. 2 olarak gösterdiği sol kenardaki uç. 1 ve 3 hemen rakamların üzerindeki uçlar. Ölçünce de bir anormallik yok.
1 ve 3 te potansın toplam değerini ölçebiliyor musun?

Evet, ölçüyorum. Yalnız bendeki potun bacakları üzerinde bulaşık bir madde ya da korozyon gibi bir şey var. Senin de öyle ise ölçerken temas edememiş olabilirsin.

Evet, ölçüyorum. Yalnız bendeki potun bacakları üzerinde bulaşık bir madde ya da korozyon gibi bir şey var. Senin de öyle ise ölçerken temas edememiş olabilirsin.
Bendeki potlar sıfır. İki tane var elimde, ikisi de aynı davranıyor. 1 numarada hiç bir şekilde omaj yok. 2 ve 3 te omaj var sadece. İki bacaklı pot gibi.

Sen maket bıçağı ile güzelce kazı bacakları, taze lehim at sonra tekrar ölç. Uzun zamandır stokta beklediği için korozyon kaplıdır onlar.

Sen maket bıçağı ile güzelce kazı bacakları, taze lehim at sonra tekrar ölç. Uzun zamandır stokta beklediği için korozyon kaplıdır onlar.
Zaten 3-4 yıldır bende. Dirençnet ten almıştım. O zamanlar çok bilgisizdim. Aldığım hiç bir şeyi test etmiyordum. Direk yedeğe atıyordum.
Eğer lehimledikten sonra düzelmezse bir daha dünya da son elektronikçi dirençnet kalsa bir şey almayacağım. Perpaotomasyonu nasıl karalisteye eklediysem dirençneti de ekleyeceğim.

Biraz önce elektronikçiden gittim aldım aynısından 130TL ye. Oradayken de ölçtüm sağlam olduğunu teyit ettim.

Ben daha önce direnç.net'ten 2 tane almıştım ikiside bozuk çıkmıştı, iade etmiştim.

Bu tiplerin ortak uçları ortada değil diye hatırlıyorum.

Bacakları güzelce lehimledim. Yinede 1ohm bile geçirmedi. dirençnet benim için bitmiştir.

Bacakları güzelce lehimledim. Yinede 1ohm bile geçirmedi. dirençnet benim için bitmiştir.

O zaman bu potlardan birini kurban et.

Dikkatlice içini açıp kopuk yeri görebilirsin.

Eğer 1 nolu bacağın hemen dibinde ise onu oraya lehimle kurtarabilirsin.

Kurtulmasa bile içinde ne var görmüş oluruz.

O zaman bu potlardan birini kurban et.

Dikkatlice içini açıp kopuk yeri görebilirsin.

Eğer 1 nolu bacağın hemen dibinde ise onu oraya lehimle kurtarabilirsin.

Kurtulmasa bile içinde ne var görmüş oluruz.
Aynen ona bir ameliyat yapacağım müsait bir zamanda.

Bence içerideki rezistans tel ile dışarıdaki bacakların lehimsel olarak bir bağlantısı yok. Sadece temas ile iletişim sağlıyorlar.
Teli komple dışarı çektim. Herhangi bir bağlantı izine rastlamadım.

Resimden de görüleceği üzere temas noktası korozyona uğramış gibi.
Aliexpressden aldıklarım bile bu kadar dandik çıkmadı. Yıllardır güç kaynağı üzerinde çalışıyorlar.

20241107_223201.jpg
20241107_223220.jpg
20241107_223236.jpg
20241107_223425.jpg

Bu kadar imalat yapıp bir kontak birleşimi neden bu kadar dandik yapılır anlamıyorum.

bir yerlerde çokturlu trimpotu normal potun arkasına amaliyet ile monte ederek uygun fiyata çokturlu pot elde edildiğini görmüştüm. Tek dez avantajı sona/başa dayandığını anlayamazsın. çokturlu trimpotlar sona gelince boşa dönüyor.
3D yazıcıdan kapak basayım dedim trimpota ama kafası o kadar küçük ki yazıcıdan çıkmaz diye uğraşmadım.

bir yerlerde çokturlu trimpotu normal potun arkasına amaliyet ile monte ederek uygun fiyata çokturlu pot elde edildiğini görmüştüm. Tek dez avantajı sona/başa dayandığını anlayamazsın. çokturlu trimpotlar sona gelince boşa dönüyor.

37960 eklentisine bak

Buda güzelmiş : https://www.instructables.com/DIY-Multi-Turn-Potentiometer-Using-Worm-Gear-Mecha/
Zamanında bu işleri ben de araştırmıştım.
Bunun bir sıkıntısı var sürekli ayar yapmaya pek ömrü yetmeyebilir.
Bir güç kaynağında kullansak sıkıntı olur gibi geliyor bana.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,876
Üyeler
2,783
Son üye
atakanbora

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back