CoreXY yazıcının kayış tutucular

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Kullandığım CoreXY yazıcının kayışları, orijinal imalatta kablo bağı ile kafaya bağlanmıştı. Bunun sakıncası, benim gibi sürekli yazıcıyı kurcalayan ve söken birisi için, bağlanmasının zor olması ve gerginlik ayarının yapılmasının daha da zor olması. Ben de bunun için frezede aluminyum'dan kayış tutucu aparatlar yaptım. Bir cihazın kutusundan söktüğüm 1/4 inçlik anodize edilmiş aluminyum kullandım. Üçgen uçlu bir HSS kalemi frezenin kafasına bağladım ve tablayı da ilerleterek kesicinin parçayı çizmesini sağladım. Bu çizgiler, kullanılan GT2 kayışın dişlerinin mesafesi olan 2 mm aralıkta.

IMG_20200727_202015.jpg


IMG_20200727_202512.jpg


IMG_20200727_202905.jpg


IMG_20200727_202946.jpg


IMG_20200727_203303.jpg
 
Kayışların daha önceki bağlanma şekli

IMG_20200727_210840.jpg
 
Yeni bağlanma şekli. Burada önce hafif bir gerginlikle alt civatayı biraz sıkacağım. Üst civata gevşek olacak. Gerdirmek için kayışı biraz gevşek civataya doğru kaydırıp gerdireceğim ve aşağı iteceğim. Aşağı itilince kayış tırnakları oluklara girecek ve kayış geriye kayamayacak. Veya her iki civatayı da gevşek yapıp kayışı gerdireceğim. Elimle aluminyum parçaları ezerken de her iki civatayı sıkacağım.

IMG_20200727_211053.jpg
 
Gerdirmek icin kayisi tutan her iki parcaninda ortasindan mecvut iki civata eksenine dik olacak sekilde m4 klavuzlu delik acarsan iki adet m4 civata ile germe yapabilirsin. Vidalari sıktikca tutucu kelepcen duvardan uzaklasarak gerginlik saglar.
 
Gerdirmek icin kayisi tutan her iki parcaninda ortasindan mecvut iki civata eksenine dik olacak sekilde m4 klavuzlu delik acarsan iki adet m4 civata ile germe yapabilirsin. Vidalari sıktikca tutucu kelepcen duvardan uzaklasarak gerginlik saglar.

Evet iyi fikir! Hem de kelepçelerin aşağı yukarı kaymasını da engeller. Şu anda kayışı bir tık atlatarak dijital gerdirme yapabiliyorum sadece. Vida olunca analog olacak :)
 
Bu arada kayış gerginliğini deterministik bir şekilde belirlemenin bir yolu var mı? Uçuk bir alet almadan tabi.
 
Yok :D

Backlash olmayacak gergin motor milini esnetmeyecek kadar gevsek olmali. Motor mili kayis gerginliginden esner ise (yamulma degil esneme) motor dondukce mil uzerindeki esneme yonu surekli yer degistirir. Tepeden baksan salgi gormezsin ancak ice dogru (gergi yonunde) surekli esneme olur. Bir sure sonra metal yorgunlugundan motor mili kirilir.
 
Aslında mandal yayı gibi şeyler var. Bunu kayışa geçiriyorsun ve kayışa belli bir gerginlik veriyor. Ama bunlar için uygun bir yer yok. Ancak kafanın tam dibine koyabilirim, ama o zaman da eksenlerden 2 cm gidiyor. Zaten benim bu aparatları yapma sebeplerinden birisi de kablo bağları nedeniyle eksen kaybını engellemek.

1595881361582.png
 
Son düzenleme:
Tam konusu iken sormuş olayım. 3d printer için 100dereceden bahsediyordunuz. 100 derecede bu kayışlar hiç bollaşmıyor mu?

Tabla sıcaklığı 100 °C oluyor, hatta ben 110 °C yaptığım da oluyor ABS için. Ama ortam sıcaklığı bunun çok altında. Ölçmedim ama yazıcının kabinini açıp elimi soktuğum zaman elim yanmıyor. Buna dayanarak en fazla 50 - 60 °C oluyordur ortam sıcaklığı.

Ama şu ortam ısıtıcı işini de yapınca tabi içerisi fırın gibi olacak, o zaman bir bakmak lazım kayışların durumuna :) Tahminim sorun olmaz, çünkü kayışlar fiber takviyeli. 6 tane mi ne fiber damar var içinde.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,353
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top