Çözemediğim yihua 907a havya problemi

kaanaksw

Üye
Merhabalar arduino ile havya istasyonu projesini yapmak istiyordum ve bunu yabancı bir kanalda görüp beğendiğim bir şekilde yapıcam lakin bir soruna takıldım elimde yihua 907a var ve bu bildiğim kadarıyla hakko 907 nin kopyası şimdi benim sorum şu benim havyamın pin çıkışları ile projenin pin çıkışları uyuşmuyor normalde böyle olması gerekirken (1.resim) böyle oluyor (2.resim kağıt üzeri)

2.resim açıklama= bu benim havaymın pin bağlantısı
ısıtıcı tarafı (1. ve 2. pin)
sıcaklık sensörü tarafı( 4. ve 5. pin)

1.pin kırmızı ve mavi kablodan kısa devre veriyor
2.pinde aynı şekilde kırmızı ve mavi kablodan kısa devre veriyor
3.pin gnd
4.pin yeşil ve beyaz kablodan kısa devre veriyor
5.pinde aynı şekilde yeşil ve beyaz kablodan kısa devre veriyor

şimdi benim sorum sensör ve heater tarafına kaç numaralı pinleri takarsam düzgün çalışacağı (3.resim)
proejenin tüm ayrıntıları Tıkla

1.resimde 1. ve 2. pin sensörken bende ısıtıcı tarafına gidiyor

Ekler

• FW2Z88CKLJG6F5U.jpg
    FW2Z88CKLJG6F5U.jpg
    37.4 KB · Görüntüleme: 148
  • IMG_20220716_173137.jpg
    IMG_20220716_173137.jpg
    144.2 KB · Görüntüleme: 147
  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    251.6 KB · Görüntüleme: 136
hakko 907 sensör olarak termistör kullanıyor. sizin kısadevre ölçümlerinizden anladığım kadarıyla yihua 907a termokulp kullanıyor. eğer böyle ise çalışmaz.
öncelikle bunu garantiye almanız lazım. ohm kademesinde sensör uçlarını bulun. oda sıcaklığında 50 küsür ohm görmeniz gerekiyor. bunlar termistör uçları. diğer ikisi de 3-5 ohm gibi bir değer gösterir. bunlar da ısıtıcı uçları.
bunları tespit ettikten sonra bağlantıları yapın. burada polarite yok. 1-2, 2-1 diye kafanız karışmasın. sensör ve ısıtıcıyı karıştırmayın yeter.

hakko 907 sensör olarak termistör kullanıyor. sizin kısadevre ölçümlerinizden anladığım kadarıyla yihua 907a termokulp kullanıyor. eğer böyle ise çalışmaz.
öncelikle bunu garantiye almanız lazım. ohm kademesinde sensör uçlarını bulun. oda sıcaklığında 50 küsür ohm görmeniz gerekiyor. bunlar termistör uçları. diğer ikisi de 3-5 ohm gibi bir değer gösterir. bunlar da ısıtıcı uçları.
bunları tespit ettikten sonra bağlantıları yapın. burada polarite yok. 1-2, 2-1 diye kafanız karışmasın. sensör ve ısıtıcıyı karıştırmayın yeter.
Etrafı ısıya dayanıklı malzeme ile kaplı olan şefaf kablo sensörmüdür?

Peki termistör ile termokulp farkını nasıl anlarım dirençlerini ölçüp yazarım
İki sensör birbirinden tamamen farklı ve birbirinin yerine kesinlikle kullanılmaz.

Termistör ısı ile değeri değişen dirençtir. İki guruba ayrılır. Isındıkça omajı yükseliyorsa ptc, tam tersi ise ntc'dir. Havyaların içinde kullanılan tipi genelde ptc'dir. Oda sıcaklığında 50 ohm civarı değer ölçülür. Isındıkça takriben 400 derecede 170 ohm gibi bir değer gösterir.

Termokulp ise Isındıkça gerilim üretir. Ohm kademesinde kısa devre gibi görünür (1 ohm altı).
Milivolt kademesinde ölçülmelidir. K tipi olanlarda 30 derecede 1-2mv, 100 derecede 4-5 mv gibi bir değer okunur.

Son düzenleme:
İki sensör birbirinden tamamen farklı ve birbirinin yerine kesinlikle kullanılmaz.

Termistör ısı ile değeri değişen dirençtir. İki guruba ayrılır. Isındıkça omajı yükseliyorsa ptc, tam tersi ise ntc'dir. Havyaların içinde kullanılan tipi genelde ptc'dir. Oda sıcaklığında 50 ohm civarı değer ölçülür. Isındıkça takriben 400 derecede 170 ohm gibi bir değer gösterir.

Termokulp ise Isındıkça gerilim üretir. Ohm kademesinde kısa devre gibi görünür (1 ohm altı).
Milivolt kademesinde ölçülmelidir. K tipi olanlarda 30 derecede 1-2mv, 100 derecede 4-5 mv gibi bir değer okunur.
Evet termokupl var peki türkiyede hakko 907 nerden bulabilirm veya termokuplu bir havya için bu projenin benzeri varmıdır

Devreyi biraz modifiye edip lm358 ile termokupulü arduinonun okuyacağı hale getirebilirmiyiz? Biraz kodlama ve deneme ile çok isabetli olmasa da makul bir ısı ayarlı havyaya dönüşebilir belki? Daha iyi bir opamp da seçilebilir.

Devreyi biraz modifiye edip lm358 ile termokupulü arduinonun okuyacağı hale getirebilirmiyiz? Biraz kodlama ve deneme ile çok isabetli olmasa da makul bir ısı ayarlı havyaya dönüşebilir belki? Daha iyi bir opamp da seçilebilir.
gayet tabi. yazılım kısmı halledilirse olur.
lm358 konusunda benim de şüphelerim olsa da iş gördüğünü biliyorum.
burada kullanmıştım. ara sıra kullanırım bir sorun göremedim henüz.

O zaman orjinal devrede r3'ü kaldırıp r1 ve r2'yi 1k ve 100k seçersek senin devreyi yaklaşık olarak taklit etmiş oluruz. Ama ısıtıcının ground yolu lm358 ve sensörün ground yoluyla çakışıyor. Isıtıcı pwm yaparken ölçüm hataları büyük olur gibi geliyor bana. Termistörle bu hatalar daha düşük olur, çalışmayı çok bozmaz.

@kaanaksw mosfetin 3. bacağından grounda(in-'ye) kadar olan devre yolunu bakır kablo ile desteklemenin faydası olur. Termokupul ile kullanmayı dene, olmazsa kolayca eski haline gelebilir devre ve termistörlü bir havya ile kullanabilirsin.

@semih_s
@mehmetaliözdemir
Aslında t12 havyalarda da termokupl var t12 için olan bir devre yihua 907a ile de kullanılabilir lakin bunların çalışma voltajlarını bulamadım büyük ihtimalle ikiside 24v 50w ile çalışıyor bileniniz var mı ayrıca t12 için yapılan bir devre yihua 907a ile ne kadar iyi olur

@semih_s
@mehmetaliözdemir
Aslında t12 havyalarda da termokupl var t12 için olan bir devre yihua 907a ile de kullanılabilir lakin bunların çalışma voltajlarını bulamadım büyük ihtimalle ikiside 24v 50w ile çalışıyor bileniniz var mı ayrıca t12 için yapılan bir devre yihua 907a ile ne kadar iyi olur
Projenin neresinde olduğuna göre karar vermelisin. Devre kartını bastıysan, az-çok kodlama biliyorsan elindeki havyayla devam etmeyi dene. Ben de yardım ederim. Yok daha başlamadıysan ya elindeki havyaya göre bir projeye geç, hazırını yapmış biri vardır mutlaka, yada doğru havyayı tedarik edip devam et.

@mehmetaliözdemir şöyle bir proje buldum inceleyebilme şansınız varmıdır Link
İyi görünüyor. Termokulp'u okumak için özel entegre kullanmış bu iyi. Şart olmadığı halde mosfet sürücü kullanmış. Kalibrasyon özelliği bile var.
24v güç kaynağınız varsa boost convertere gerek yok. Elinizde oled ekran ve max6675 varsa denenebilir.

Ya da mevcut kalem için termistörlü rezistans alıp ilk proje üzerinden devam edebilirsiniz.
Link

Ya da mevcut kalem için termistörlü rezistans alıp ilk proje üzerinden devam edebilirsiniz.
Link
iki türlüde projelerin maliyeti fazla oluyor çinden bir kit buldum bu aklıma biraz yattı gibi ayrıca yanında havyasıda geliyor link bu ürün iyimidir önerebileceğiniz başka model varmıdır
alanlar memnun olmuş benim amacımda masamın üstünde taşınabilir hafifi bir tane ısı ayarlı havyam olmasıydı normalde elimde yihua 878d moddeli havya istasyonu var lakin biraz ağır ve hantal olduğu için her yere taşıyamıyorum

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back