555 - 4017 POLİS ÇAKAR DEVRESİ

Bilgin.055

Üye
Katılım
27 Mayıs 2023
Mesajlar
20
Herkese merhaba; hafta sonuna özel olarak tasarlamış olduğum ve aynı zamanda beni deli eden devreyi sonunda bitirdim ve çalışır hale getirdim.
:)


Devreyi öyle uzun uzun açıklamaya gerek yok diye düşünüyorum altı üstü çakar devresi ve birazda zevk meselesi. Kısaca açıklamak gerekirse eğer; bu devre 2 çakar olarak çalışır yani 4017 sayıcı entegresinin sadece 4 çıkışını kullanarak bu çıkışları bölüp, iki sinyal sağ iki sinyal sola olarak düşünebilirsiniz yani iki kere kırmızı led yanar iki kere mavi led yanar tabi bunlar çok hızlı bir şekilde... Ek olarak trimpot üzerinden bu hızlı yada daha yavaş yanıp sönme hızınıda ayarlayabilirsin..

Devrenin tüm bilgileri aşağıda yer almaktadır ve sorunsuz çalışmaktadır...


555 IRFZ44 ÇAKAR DEVRESİ 2.png
 

Ekler

  • 555 IRFZ44 ÇAKAR DEVRESİ 3.png
    555 IRFZ44 ÇAKAR DEVRESİ 3.png
    195.4 KB · Görüntüleme: 45
  • 555 IRFZ44 ÇAKAR DEVRESİ ŞEMA..png
    555 IRFZ44 ÇAKAR DEVRESİ ŞEMA..png
    40.5 KB · Görüntüleme: 38
  • 4017 ÇAKAR DEVRESİ 1.png
    4017 ÇAKAR DEVRESİ 1.png
    120.6 KB · Görüntüleme: 38
  • ÇAKAR PDF BASKI.rar
    35.2 KB · Görüntüleme: 21
Eline sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş. ECAD tasarım dosyalarını koymayıp sadece şemayı görüntü olarak koymanı da ayrıca takdir ettim. Beleşçi öğrencilere malzeme vermemek lazım. Proje yapmak isteyen öğrenci şemayı sıfırdan çizsin, PCB yi de sıfırdan çizsin. Tasarımı öğrenmese bile en azından ECAD programını biraz öğrensin.

Bence baskı devre çıktısı olan PDF'i de kaldır. Beleşçiler hemen onu alıp baskısını çıkarır, PCB çizmekle uğraşmaz.
 
Teşekkür ederim :) ancak birilerine yardımcı olmak da isterim ama tabiki kimse beleşe konmasın hazır beklemesin konusunda çok haklısınız. Birşeyleri elde etmek istiyorsan önce çaba göstermen gerekir. Bu seferlik böyle olsun en azından merak edenler veya denemek isteyenler baskıyı kullanıp devreyi kurabilirler.
 
@taydin Hep merak etmişimdir. 4017 onlu Yürüyen çip olmasına rağmen, Bacak sırasında değişik sıralamalar var. Çip tasarımcısı neden böyle düşünmüş acaba?
 
Çip tasarımı en basit ve ucuz olacak şekilde yapılmıştır ve o tasarıma göre de sıraya koyamamış olabilirler. Zaten PCB yi çizerken de sıralı olması her zaman bir avantaj olmayabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,847
Mesajlar
99,720
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top