CRT TV HV arkı

Eski tüplü televizyonlarda rutubetli havada sıkça rastlanan olaydı.
Kış aylarında sobanın üzerine güğüm koyup su kaynattıklarında kaçınılmaz olurdu.
Tabii sonuçta müthiş bir ozon oluşumu ortaya çıkardı.
https://www.facebook.com/share/r/1CYWUi631b/
Ben arkı ile tahta kağıt kesiyordum.
Ama bu kadar uzun ark oluşmuyordu .
En fazla 7-8 mm filan idi.
Bu ark sahte.
Havanın delinme aralığı 30Kv/cm
Tüplerin çalışma voltajıda bu voltaj kadar zaten.

kablonun izolasyonu zarar görmüş. plastikler yüksek ısıya maruz kaldığında karbonizasyona uğruyor. yani kömürleşerek iletkenleşiyor.

30KV/cm ise kuru havada ilk ark uzaklığı. ark bir kere başladıktan sonra iyonize hava nedeniyle uçları açarak bu arkı çok daha uzak aralıkta görmek mümkün. hatta jacobs ladder diye bir oyuncak vardı bu konuda.

3kV/mm ya da bununla aynı büyüklüğü ifade edenler söylendiği gibi kuru hava için. Bu büyüklüğe güvenip iş yapmayın çünkü hava spesifik olarak o hale getirilmediyse kuru olma ihtimali çok çok düşük. Havadaki nem arttıkça daha düşük elektrik alan ile delinmeye başlayacak.

kablonun izolasyonu zarar görmüş. plastikler yüksek ısıya maruz kaldığında karbonizasyona uğruyor. yani kömürleşerek iletkenleşiyor.

30KV/cm ise kuru havada ilk ark uzaklığı. ark bir kere başladıktan sonra iyonize hava nedeniyle uçları açarak bu arkı çok daha uzak aralıkta görmek mümkün. hatta jacobs ladder diye bir oyuncak vardı bu konuda.

Benim de yakup merdiveni ve birkaç plazma çalışmam dahi olmuştur 20kV gerilim 1kW güç ile.
İnanılmaz zaptedilmesi zor bir miktar.
Sonunda Trafo dayanamadı kendi içinden ark yapıp intihar etti. :)

3kV/mm ya da bununla aynı büyüklüğü ifade edenler söylendiği gibi kuru hava için. Bu büyüklüğe güvenip iş yapmayın çünkü hava spesifik olarak o hale getirilmediyse kuru olma ihtimali çok çok düşük. Havadaki nem arttıkça daha düşük elektrik alan ile delinmeye başlayacak.
330 kV enerji taşıma hatlarında yaz ve kış arasında bu farkı rahatça kulaklarınızla duyabilirsiniz.
Bizim bahçeden geçen hat 6 fazın 6 sıda 50Hz uğultuyla kükremeye başlıyor nemli havalarda.
Ancak hiç ark yapmadı şimdiye kadar. Hesabını iyi yapıyorlar. Yağmurlu havada bile izolasyon fincanları yüzeysel iletime geçmiyor.

Onların güvenlik katsayısı ciddi yüksek. Ama sonuçta dediğiniz gibi kükreme duyulur, sadece fail etme ihtimali düşük baya.

Pcb üstünde ark vs daha kolay gözükebiliyor. Eğer dikkat edilmeden çizildiyse özellikle anahtarlama anında çıt çıt ses gelir ve ışık çıkar devreden.

Bu adam çarpılmaya karşı bağışıklık kazanmış. :)

Televizyonlardaki trafonun gücü düşük ladder için.

mikrodalga trafosununda gücü aşırı yüksek telleri eritti.

Bu adam çarpılmaya karşı bağışıklık kazanmış. :)

Televizyonlardaki trafonun gücü düşük ladder için.

mikrodalga trafosununda gücü aşırı yüksek telleri eritti.
Pekte hafife alma TV HV leri.
Siyah beyazlarda 20kv 10mA gibi bir güce sahip onlar.

Renklilerde 30 kV ve akım dahada yüksek

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,409
Üyeler
3,324
Son üye
furkanswa

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back