CRT TV'lerin Radyasyon Etkisi

Fiore

Üye
Ben şirket sahibi değilim çalışanıyım.
Yaş 67 olunca artık pek önemli bişeyde kalmıyor.
Ancak ne zaman çay isterseniz başım gözüm üzere gelin buyrun yemekte ısmarlarım.

Maddiyata pek önem vermediğim gibi iş idare etmeyi de beceremedim diyelim.
İsraf ise her zaman kaçındığım birşey.
Evimde geçen yıla kadar philips tüplü TV kullanıyordum.
Artık emisyon kaybı yüzünden gündüzleri yazın görüntü anlaşılamıyordu da üstelik.
İstemeye istemeye bir arkadaşın zoruyla onun verdiği atılı olan LCD ye geçiş yaptım.
Nihayet alttan geçen alt yazıları okuyabilir olunca gerekli olduğunu anladım. :cheeky1:
Bundan önceki arabam 99 model karbüratörlü reno europa idi.
Klima ve ABS si olsaydı hiç satmayı düşünmezdim bile.
Hergün 30Km sabah 30Km akşam güneşe doğru gidince sıcak çekilmiyor.
O yüzden Ucuz EGEA aldım. İhtiyacımı fazlasıyla görüyor da ABS de bir gariplik war sanki.
Geçen gün azıcık yer ıslanmış rampa aşağı inerken sağa arızalı bir araç koymuşlar o yüzden frene biraz sert dokununca kütür kütür ön düzenden sesler geldi ve araba sanki kaydı gibi.
Daha önce abs li arabam hiç olmadığından bilemedim normalmi değilmi.
Kıllandım 20 bin bakımını bekliyom serviste baktırmak için.
CRT tvler en iyi renklere sahiptir ama içinde bulundurduğu elektron tabancası röntgen makinesi gibi çalışır. Kanser televizyonu. Yeni teknolojiye geçmeniz isabetli olmuş ustam.

Ben şirket sahibi değilim çalışanıyım.
Yaş 67 olunca artık pek önemli bişeyde kalmıyor.
Ancak ne zaman çay isterseniz başım gözüm üzere gelin buyrun yemekte ısmarlarım.

Maddiyata pek önem vermediğim gibi iş idare etmeyi de beceremedim diyelim.
İsraf ise her zaman kaçındığım birşey.
Evimde geçen yıla kadar philips tüplü TV kullanıyordum.
Artık emisyon kaybı yüzünden gündüzleri yazın görüntü anlaşılamıyordu da üstelik.
İstemeye istemeye bir arkadaşın zoruyla onun verdiği atılı olan LCD ye geçiş yaptım.
Nihayet alttan geçen alt yazıları okuyabilir olunca gerekli olduğunu anladım. :cheeky1:
Bundan önceki arabam 99 model karbüratörlü reno europa idi.
Klima ve ABS si olsaydı hiç satmayı düşünmezdim bile.
Hergün 30Km sabah 30Km akşam güneşe doğru gidince sıcak çekilmiyor.
O yüzden Ucuz EGEA aldım. İhtiyacımı fazlasıyla görüyor da ABS de bir gariplik war sanki.
Geçen gün azıcık yer ıslanmış rampa aşağı inerken sağa arızalı bir araç koymuşlar o yüzden frene biraz sert dokununca kütür kütür ön düzenden sesler geldi ve araba sanki kaydı gibi.
Daha önce abs li arabam hiç olmadığından bilemedim normalmi değilmi.
Kıllandım 20 bin bakımını bekliyom serviste baktırmak için.
Hocam onların kronik ABS sitemleri dandik. Hiç iyi bir ABS sistemi olan Fiat görmedim. Balatayı yeni değiştirdiğinizde düzgün çalışıyor ama bir süre sonra tutmamaya başlıyor. Taksiciler genelde iptal ettirir ABS sistemini. Hundai de dandik bu konuda.

CRT tvler en iyi renklere sahiptir ama içinde bulundurduğu elektron tabancası röntgen makinesi gibi çalışır. Kanser televizyonu. Yeni teknolojiye geçmeniz isabetli olmuş ustam.
Bu bir yanlış bilgi.
Elektron tabancasının atımı ile röntgen ışınının alakası yok. Şehir efsanesi.
Kaldıki ekran yüzeyi floresant levha ile kaplı öncesinde de delikli renk maskesi war.

Elektronun tabancadan çıktıktan sonra tekrar hızlandırılması lazım ki yüksek enerji kazanıp röntgen ışınına dönüşebilsin.
Senin dediğin gibi olsa tüm floresant lambalar X ışını çıkarırdı. Xışını değil UV çıkarır ancak UV maskelendiği için UV özelliği kalmaz.
Beyaz ledlerin aslı da UV ledlerdir. Ancak önüne maske konarak beyaza dönüştürülür. Maskeyi kazıyabilirsen Ağır-Mavimsi UV ışık çıkardığını görebilirsin.
Bu konu daha önce burada tartışıldı zaten.

Hocam onların kronik ABS sitemleri dandik. Hiç iyi bir ABS sistemi olan Fiat görmedim. Balatayı yeni değiştirdiğinizde düzgün çalışıyor ama bir süre sonra tutmamaya başlıyor. Taksiciler genelde iptal ettirir ABS sistemini. Hundai de dandik bu konuda.
Daha önce hiç duymadım.

Bu bir yanlış bilgi.
Elektron tabancasının atımı ile röntgen ışınının alakası yok. Şehir efsanesi.
Kaldıki ekran yüzeyi floresant levha ile kaplı öncesinde de delikli renk maskesi war.

Elektronun tabancadan çıktıktan sonra tekrar hızlandırılması lazım ki yüksek enerji kazanıp röntgen ışınına dönüşebilsin.
Senin dediğin gibi olsa tüm floresant lambalar X ışını çıkarırdı. Xışını değil UV çıkarır ancak UV maskelendiği için UV özelliği kalmaz.
Beyaz ledlerin aslı da UV ledlerdir. Ancak önüne maske konarak beyaza dönüştürülür. Maskeyi kazıyabilirsen Ağır-Mavimsi UV ışık çıkardığını görebilirsin.
Bu konu daha önce burada tartışıldı zaten.
Peki bu radyasyon nasıl oluşuyor hocam.

Peki bu radyasyon nasıl oluşuyor hocam.
Radyasyon dediğin alfa beta gama türü ışıma ise tamamen alakasız.
Ama x radyasyonu dersen alnının ortasına dayasalar o dandinik sensoru belki gene ötecektir.
UV radyasyona duyarlı ise çok azda olsa her elektiriksel ışımada zaten UV radyasyon ortaya çıkar.
@Mikro Step bu konuda net bilgi verebilir sana.
Bende arkadaşımdan öğrendim bu bilgiyi. Babası ve kendisi taksiciler uzun süredir.
Teyid etmem gerekli.

Radyasyon dediğin alfa beta gama türü ışıma ise tamamen alakasız.
Ama x radyasyonu dersen alnının ortasına dayasalar o dandinik sensoru belki gene ötecektir.
UV radyasyona duyarlı ise çok azda olsa her elektiriksel ışımada zaten UV radyasyon ortaya çıkar.
@Mikro Step bu konuda net bilgi verebilir sana.

Teyid etmem gerekli.
Işıyan hücrelerden çıkıyor demek radyasyon. Bende hep düşünmüşümdür bu radyasyon makinesi beni niye kanser etmedi diye. Çocukluğum nerdeyse 10 yıl tüplü monitör önünde geçti. Gezmeyi sevmezdim, kronik astım hastasıyım. Çocukken dışarı dahi çıkmazdım. Bir ara 8 ay evden hiç çıkmadım. Hep PC başında geçti çocukluğum. Kanser edecek olsa beni etmesi gerekirdi. Zaten bu işte bir mantıksızda yok değil :D

Gecmiste CRT ekranlarin xray yaydigi haberleri cok yapilirdi.

Xray icin elektronun hizlandirilip anod metaline carpmasi gerekiyor.

Halbuki CRT tuplerinde hizlanan elektron anoda degil fosfor yuzeye carpiyor, elektron kinetik enejisinin buyuk bir kismini fosfora vurarak isiga ceviriyor ardindan suzulerek tupun arkasindaki karaboya ile anod voltajina gidiyor.

Bu durumda cok cok cuzi bir xray isima olabilirmis karanlikta isiyan saatler kadar bile zarari yok deniyordu.

Xray tuplerinde 100kv ve ustunden bahsedilirken CRT ekranlarda hizlandirma voltaji da cok dusuk ustelik.

Son düzenleme:
Gecmiste CRT ekranlarin xray yaydigi haberleri cok yapilirdi.

Xray icin elektronun hizlandirilip anod metaline carpmasi gerekiyor.

Halbuki CRT tuplerinde hizlanan elektron anoda degil fosfor yuzeye carpiyor, elektron kinetik enejisinin buyuk bir kismini fosfora vurarak isiga ceviriyor ardindan suzulerek tupun arkasindaki karaboya ile anod voltajina gidiyor.

Bu durumda cok cok cuzi bir xray isima olabilirmis karanlikta isiyan saatler kadar bile zarari yok deniyordu.

Xray tuplerinde 100kv ve ustunden bahsedilirken CRT ekranlarda hizlandirma voltaji da cok dusuk ustelik.
Geçmişte tamir ettiğim bir Röntgen makinasında 100-150 bin volt arası kullanıyordu makina. Voltajını ve zamanlamasını ayarlayarak gücünü ayarlıyorlardı.
4-5cm kalınlığında ekranlı kablo ile taşınıyordu elektirik.
En baba CRT tüpünde renklilerde 30 bin voltu geçmediği gibi gücüde çok çok az.
10 mA i geçmiyor. ki zaten 3 lü elektron tabancasıda tamgüç çalışmıyor.
Siyah beyazlarda 18 bin Volt ve 10mA idi.

Geçmişte tamir ettiğim bir Röntgen makinasında 100-150 bin volt arası kullanıyordu makina. Voltajını ve zamanlamasını ayarlayarak gücünü ayarlıyorlardı.
4-5cm kalınlığında ekranlı kablo ile taşınıyordu elektirik.
En baba CRT tüpünde renklilerde 30 bin voltu geçmediği gibi gücüde çok çok az.
10 mA i geçmiyor. ki zaten 3 lü elektron tabancasıda tamgüç çalışmıyor.
Siyah beyazlarda 18 bin Volt ve 10mA idi.
Şuan iyi bir siyah beyaz CRT için neler vermezdim. Eskiden LG elektronikte çalışırdım. Tamir bölümünde bir depo vardı ve genel temizlik sırasında eskiden kalan tvleri çöpe atıyorlardı. O gün 50 den fazla CRT çöpe gitmiştir. Onların orada olmasıda bir garipti, LG CRT tv üretti mi bilmiyorum ama tvlerin her biri farklı marka farklı modeldi.

Şuan iyi bir siyah beyaz CRT için neler vermezdim. Eskiden LG elektronikte çalışırdım. Tamir bölümünde bir depo vardı ve genel temizlik sırasında eskiden kalan tvleri çöpe atıyorlardı. O gün 50 den fazla CRT çöpe gitmiştir. Onların orada olmasıda bir garipti, LG CRT tv üretti mi bilmiyorum ama tvlerin her biri farklı marka farklı modeldi.
Sanyo ve Sony TV vardı ama LG hiç görmedim.
Benim Philips renkli halen bende.
İsteyene verebilirim ama kargosu kendinden çok tutar. :emindegil1:

Eski Philipsler iyidir, Sony keza 30 yıl çalışanlar var. Sanyo batan eski bir marka diye hatırlıyorum. STK çipleri meşhurdur.
Günümüzde Philips ortalama TVler üretmekte.

Eski Philipsler iyidir, Sony keza 30 yıl çalışanlar var. Sanyo batan eski bir marka diye hatırlıyorum. STK çipleri meşhurdur.
Günümüzde Philips ortalama TVler üretmekte.
Evdeki Masaüstü PC de 4K philips monitör war.
Tek şikayetim 4K modunda yazıları görebilmek için ayrıca büyüteç gerekiyor. Pikseller çok küçük ve ekran boyutu ufak kalıyor.
10 senelik kullanımdan sonra bir kapasitör değişerek yeniden normal hayata döndürdüm.
Bu süre içinde hiç kapatma düğmesini kullanmadım.
Stand-by modunda kullanmadığım zamanlarda da.

Evdeki Masaüstü PC de 4K philips monitör war.
Tek şikayetim 4K modunda yazıları görebilmek için ayrıca büyüteç gerekiyor. Pikseller çok küçük ve ekran boyutu ufak kalıyor.
10 senelik kullanımdan sonra bir kapasitör değişerek yeniden normal hayata döndürdüm.
Bu süre içinde hiç kapatma düğmesini kullanmadım.
Stand-by modunda kullanmadığım zamanlarda da.
Görüntü ayarlarından masaüstünü büyütebilirsiniz hocam. Çözünürlülük 4k kalır ama masaüstü amblemler ve yazılar büyür. 4K güzel geniş masaüstü sağlıyor hele profesyonel amaçlı programlarda ferahlık getiriyor.

Tabii tamirci olunca insan ledleri yanana kadar kullanır :D Bu arada led tvler led teknolojisi yüzünden yaklaşık 8bin ila 10bin saat arasına ayarlanıyor. Arıza yapmayan tvler hep led arızasından geliyordu ve servis kumandasıyla tvnin kaç saat açık bir şekilde çalıştığı bilgisine baktığımızda ortalama 8bin ile 10bin rakamı görüyorduk, şanslı olanlar 12bin saat çıkıyordu. Philips LG den satın alıyordu panelini.

Görüntü ayarlarından masaüstünü büyütebilirsiniz hocam. Çözünürlülük 4k kalır ama masaüstü amblemler ve yazılar büyür. 4K güzel geniş masaüstü sağlıyor hele profesyonel amaçlı programlarda ferahlık getiriyor.

Tabii tamirci olunca insan ledleri yanana kadar kullanır :D Bu arada led tvler led teknolojisi yüzünden yaklaşık 8bin ila 10bin saat arasına ayarlanıyor. Arıza yapmayan tvler hep led arızasından geliyordu ve servis kumandasıyla tvnin kaç saat açık bir şekilde çalıştığı bilgisine baktığımızda ortalama 8bin ile 10bin rakamı görüyorduk, şanslı olanlar 12bin saat çıkıyordu. Philips LG den satın alıyordu panelini.
Zaten bende öyle kullanıyorum.

voltaja göre x ışını dalgaboyunu veren formül varmı?

Evet, X-ışını dalga boyunu voltaja göre hesaplamak için kullanılan bir formül vardır. X-ışınları, genellikle bir elektronun bir metal hedefe çarpması sonucu oluşur ve bu süreçte elektronun kinetik enerjisi, X-ışını fotonlarının enerjisine dönüşür.
X-ışını dalga boyu (λ), elektronun uygulanan voltaj (V) ile ilişkilidir. Bu ilişkiyi ifade eden formül şu şekildedir:
λ=h⋅c/E
Burada:
  • λ = dalga boyu (metre cinsinden)
  • h = Planck sabiti (yaklaşık 6.626×10−34Js)
  • c = ışık hızı (yaklaşık 3.00×108m/s)
  • E = foton enerjisi (joule cinsinden)
Foton enerjisi, uygulanan voltaj ile şu şekilde hesaplanır:
E=e⋅V
Burada:
  • e = elektron yükü (yaklaşık 1.602×1019C)
  • V = uygulanan voltaj (volt cinsinden)
Bu iki formülü birleştirerek X-ışını dalga boyunu voltaja göre ifade edebiliriz:
λ=e⋅V/h⋅c
Bu formül, uygulanan voltaja bağlı olarak X-ışını dalga boyunu hesaplamanızı sağlar.

Yapay zekaya sordum. :)
Bu formülde volt yerine 30000 volt yazınca 41.4 picometre dalgaboyu çıkıyor.
Aşağıdaki resimde hard xray yazıyor.
1280px-X-ray_applications.svg.png

1024px-Attenuation.svg.png

Öndeki cam çok kalın (3-5 cm aralığında) ama arkası ince arka kapağı açan televizyon tamircileri daha çok x ışını alır.

kurşunlu ön cam gibi korumaları vardır ve normal tasarım parametrelerinde çalıştırıldığında yayması beklenmez evet, ama zorlandığında gayet de yayar

radyo lambaları dahil her tür vakum tüpü 5kv üstünde beslendiğinde bu riski taşır, tüp beslemesi doğrultmasının hv diyot lambası ile yapıldığı eski güzel günlerde o lambanın yaydığı ışınımı azaltmak için metal muhafaza içine konuyormuş (kendim görmedim)

dişçi röntgenleri de 30kv falan diye biliyorum

Buradaki anlatımlarda bir kargaşa war sanki.
Xray olabilmesi için anottan yansıtılması gerek ışınımların.
Geneldede anod yansıtıcılar motorlu dairesel disk olarak tasarlanır.
1731708709386.jpeg
1731708852531.jpeg
1731708936786.png

@Dede beyaz led icin onunde fosfor olan UV led gerekiyor diyince merak ettim. Beyaz isigin da diger ledler gibi uretildigini saniyordum.

UV degil de mavi led kullaniliyormus. Cok ilginc. Aslinda dusununce beyaz isigin dogrudan elde edilememesi cok mantikli.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,922
Üyeler
2,810
Son üye
eslop400

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back