Desibel metre ilginç bir işe yaradı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Benim linux bilgisayarının şasesinden bir süredir tıkırtı sesi geliyordu. Dokunuyorum şaseye, 10 saniye ses kesiliyor, sonra tekrar geliyor. Fanı kontrol ettim fanda sorun yok. Sağı solu yokladım, ama zaten dokunduğun anda ses gidiyor sonra tekrar geri geliyor. Heisenberg tıkırtısı :kizgin1: Ya tıkırdayacak, inceleyemeyecsin, yada inceleyeceksin, tıkırdamayacak.

Bugün yeterince gıcık etti beni. Aklıma benim desibelmetreyi kullanmak geldi. Spektrum görüntüleyebiliyor bu. Çalıştırdım ve mikrofonu gezdirmeye başladım. Bir süre sonra üst köşede, saçların arkasında 6 Hz de bir pik yakaladım. Oradaki saç levhayı sökmeye başladım ve vidanın hafif gevşek olduğunu farkettim. Sıktım ve sorun düzeldi :)

Bu biraz da şans oldu. Frekans düşük olduğu için izole edilebiliyor. Ama ben daha önce benim UPS'deki cırıltıyı da izole etmeye çalışmıştım. Ne desibelmetre işe yaradı nede titreşim ölçer.

yazın kaybolan ve soğuk havalarda başlayan gizemli bir gıcırtıyla uğraşıyordum. ben hep ön takımdan şüpheleniyordum ama bakıyoruz-bakıyoruz birşey yok. sonra bir youtube videosundan gördüm. kapılar zamanla gevşiyor ve lastikleri de bayatladığı için bu gıcırtıları yapabiliyormuş.

Valla yeni arabalar plastik yığını. Benim 2002 Honda'da hiçbir gıcırtı, şıkırtı yok. Tabi bazı ufak sorunlar var, otomatik kilitler çalışmıyor, havalandırma fanı çalışmıyor, arka kapıların camları çalışmıyor, kabin aydınlatma çalışmıyor, teyp çalışmıyor, hoparlörler patlak, farlar açık kalırsa uyarı sesi çalışmıyor :katil2: Biraz cesaretimi toplayayım, konsolu indirip fanlara el atacağım, diğerler çok önemli değil.

fanlar önemli ama o kadar dağıtıp konsol indirince sıcak ve soğuk petekleri de söküp temizlemek ve dezenfekte etmek çok iyi olur. japon arabaları bu konuda iyi. sağında solunda bişey çıkıyo ama araba ne olursa olsun gitmeye devam ediyor. 15-16 yaşına gelip yağ kaçağı olmayan toyotalar var.

fanlar ve teyp belki sigorta kutusundan veya gevşek bir soketten dolayı çalışmıyordur. hondanın bu konuda kronik arızaları paylaşılan forumlar vs. varsa aracı fazla dağıtmadan nokta atışı çözüm önerileri olabilir.

yazın kaybolan ve soğuk havalarda başlayan gizemli bir gıcırtıyla uğraşıyordum. ben hep ön takımdan şüpheleniyordum ama bakıyoruz-bakıyoruz birşey yok. sonra bir youtube videosundan gördüm. kapılar zamanla gevşiyor ve lastikleri de bayatladığı için bu gıcırtıları yapabiliyormuş.
Benzer bir şeyi evlerde ahşap da yapıyor. Yazın nem ile genişliyor, kışın daralıyor. Sonuç sağdan soldan gelen gıcırtılar :D

Bu biraz da şans oldu. Frekans düşük olduğu için izole edilebiliyor. Ama ben daha önce benim UPS'deki cırıltıyı da izole etmeye çalışmıştım. Ne desibelmetre işe yaradı nede titreşim ölçer.
Telefonda çalışan ses spektrum uygulamaları var. Youtubeda görüyorum makinacılar rulman seslerini, tırlamaları ölçmek için kullanıyor.

Benzer bir şeyi evlerde ahşap da yapıyor. Yazın nem ile genişliyor, kışın daralıyor. Sonuç sağdan soldan gelen gıcırtılar :D

Telefonda çalışan ses spektrum uygulamaları var. Youtubeda görüyorum makinacılar rulman seslerini, tırlamaları ölçmek için kullanıyor.
bence bu sertleşen lastiklerle alakalı. kapı contaları vs herhalde ses yapıyor.

Youtubeda görüyorum makinacılar rulman seslerini, tırlamaları ölçmek için kullanıyor.

Benim üniversite tezim bu konu idi. Üretimden çıkan bir elektrik motoruna enerji veriliyor, transducerlar motor gövdesine bitiştiriliyor ve çıkan ses kaydediliyor. Sonra da bir sınıflandırma algoritması ile motor (sağlam, arıza1, arıza2 ... ) gibi etiketleniyor.

Benim üniversite tezim bu konu idi. Üretimden çıkan bir elektrik motoruna enerji veriliyor, transducerlar motor gövdesine bitiştiriliyor ve çıkan ses kaydediliyor. Sonra da bir sınıflandırma algoritması ile motor (sağlam, arıza1, arıza2 ... ) gibi etiketleniyor.
şimdi bunu machine learning ile yapıp adına da predictive maintenance diyorlar.

Silikon sprey halleder diye düşünüyorum. Diğer gıcırdayan yerlere de wd40.
silikon sprey kolay da ben bu güne kadar hep sesi dışarıda aradım belki de halen öyledir ön takımda-motor takozlarında falan da sert lastikler var onlar da gıcırdıyor olabilir. deneyip göreceğiz.

Valla yeni arabalar plastik yığını. Benim 2002 Honda'da hiçbir gıcırtı, şıkırtı yok. Tabi bazı ufak sorunlar var, otomatik kilitler çalışmıyor, havalandırma fanı çalışmıyor, arka kapıların camları çalışmıyor, kabin aydınlatma çalışmıyor, teyp çalışmıyor, hoparlörler patlak, farlar açık kalırsa uyarı sesi çalışmıyor :katil2: Biraz cesaretimi toplayayım, konsolu indirip fanlara el atacağım, diğerler çok önemli değil.
Bug yok ama çalışan parçası da kalmamış. :yerlereyat1: Benim araba satılık, sana vereyim diyorum dinlemiyorsun.

Ben de benzer bir sorunu yaşıyorum. Biraz araştırdığımda bu sorunun koltuktan olduğunu öğrendim.

Fan dediğiniz klima fanı mı? Yoksa motor radyatör fanı mi?

Bug yok ama çalışan parçası da kalmamış. :yerlereyat1:

TÜV sana katılmıyor. Geçen ay götürdüm muayeneden sorunsuz geçti. Hatta muayene hattındaki çocuklar "abi arabayı satmayı düşünürsen haberim olsun" dedi :katil1:

Forum istatistikleri

Konular
7,110
Üyeler
2,881
Son üye
adanali0001

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back