Zamanında diff prop yapmaya çalışmış biri olarak söyleyim: yapmayın alın.
Bu öyle evde yapayım kullanayım denecek bir şey değil ben onu anladım. 5-6MHz'e kadar çok sorun yok ama sonrası sıkıntı.
Abi ne gerek var 100MHz'e demeyin şöyle, diyelim bir rise time ölçeceksiniz 100ns oluyor basen. Ringing vs derken ölçmeniz gereken frekanslar buralara fırlıyor.
Mimum 1Ghz bandwidth olan, girişi tercihen JFET olacak opamp seçeceksiniz. Fiyatlarına bir bakın derim
Evinizde network analizör ya da en basitinden BODE çıkaran cihaz olmalı. CMRR çok yüksek çıkmalı.
Kutuyu shield yapmak gerekiyor, PCB çizimi çok dikkatli olmalı. Belki bunun için onlarca PCB çizeceksiniz.
EMI radiated'tan etkilenmemesi lazım, prof firmalar cihazını test merkezlerine götürüp bir çok sinyalde enten tutuyorlar cihaza doğru H ve V olacak şekilde.
Sonrasında otomatik zero aldırmanız lazım, yani işlemci olacak bir şekilde bunun içinde. Ne yaparsanız yapın, prof problarda da otomatik zero alınır. Çünkü en ufak sıcaklık değişimi offset kaymalarına neden oluyor.
Binde 1 toleranslı dirençler seçmelisiniz. Ona mutakıp tertemiz bir beslemeniz olmalı, noise seviyesi minimum olan.
Ayrıca sıcaklıkla değişmeyen sağlam direnç ve kapasitif potansiyometreye ihtiyaç var.
Range değiştirecekseniz çok kaliteli yüksek frekans röleye ihtiyacınız var...
Daha var da var...
Dirençlere paralel kapasiteler özellikle yüksek frekanslarda direnç uçlarındaki kapasiteleri kompanze etmek için kullanılıyor. Devrede anlayamadığınız yerlerde kapasiteler var, bunların çoğunun nedeni bu.
Yukarıdakileri toplayınca elde ettiğiniz fiyat, sıfır cihaz fiyatlarına geliyor. Dolayısı ile diff probla uğraşmak, eğer amaç öğrenmek değil kâr etmekse mantıksız.
Türkiye'de Micsig satan arkadaşımız vardı bu forumda
@T&M sanırım. O fiyatlarını yazsın, ama gerçekten uğraşmaya değmez bir şey.
Tasarım soruları olursa yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olurum bu başlık altında.
Dave aşağıda Micsig'in geri mühendisliğini yapıyor, benim yaptığıma çok benziyor, 3 JFET opamplı yapı var içerisinde. Ama PCB kaçak bobin ve kapasitelerine kompanze etmek epey zorlu. Bir de katlama oranları x500 bunların. Yani 5V ölçeceksiniz diyelim bunu adam 10mV seviyesine indiriyor. 10mV seviyesinde tüm detayları görmeniz lazım mesela. İnanılmaz zor bir durum.