Diyoda paralel baglanan kondansator

serkan_48

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
2,057
Bir dogrultma devresinde diyota paralel baglanan kondansatorun gorevi nedir neden baglanir?

Mesela,

IMG-20190930-WA0004.jpg
 
Eskiden farklı bir nedenle kullanılıyordu, yeni cihazlarda farklı bir nedenle kullanılıyor.

Eskiden, doğrultma diyotları günümüzdekiler kadar hızlı on/off olmuyordu ve o yüzden de trafodaki alternans ters döndüğünde bile çok kısa süre iletken kalmaya devam ediyor, ve hızla yalıtkan oluyordu. İşte bu ani akım azalması, diyot üzerinde çok yüksek bir EMK pals oluşturup diyodu hırpalıyordu. O kapasitörler işte bu palsın etkisini azaltıyordu.

Ama günümüzdeki doğrultma diyotları çok daha hızlı kesime gidiyor ve eskisi gibi ciddi EMK pals oluşmuyor. Ama gene de biraz olsa oluşuyor ve bu da parazit olarak ortama yayılıyor. Günümüzde cihazların sadece çalışması yetmiyor, elektromanyetik yayılım (EMI) açısından da test edilip standartlara uygunluğunun belgelenmesi gerekiyor. İşte o paralel diyotlar, doğrultucunun yaydığı paraziti azaltmaya yarıyor.
 
Diyoda paralel bağlı olan kapasitörü EMI filtre olarak nitelendirmek pek doğru olmaz. EMI filtreler belli bir frekans aralığındaki parazitleri zayıflatmaya çalışırken, diyoda bağlı olan kapasitör, sadece alternans değişiminde oluşan palsın etkisini azaltmaya çalışıyor. İki sistem de neticede cihazın EMC testlerini geçmesine yardımcı olan şeylerdir.
 
Diyodlara paralel baglanan bu kapasitorlerin iki amaci var.

Birincisi artik onemi yitirdi. Yariiletkenlerde sicim etkisi denen bir olay var. Bir jonksiyona gerilim uygulandiginda jonksiyonun her bir noktasi yariiletkenin ne kadar homojen oldugu ile alakali olarak esit gerilim degerinde iletime gecmez.

Boyle degil ama aciklamak adina benzetme yapayim, diyelimki jonksiyon noktasi 1000 tane paralel noktaciktan olusuyor.
Aniden gerilim verdiginizde bu 1000 noktadan birisi digerlerinden daha once iletime gecip tum akimi ustleniyor ve jonkiyondan kil gibi bir kesitten tum akim akiyor. Iste sicim seklinde kesitten akan akim yariiletkeni hasara ugratiyor.

Paralel baglanan kapasitorde, diyod uclarinda aniden voltaj uygulandiginda akimi kapasitor ustlenerek voltaji yumusaltiyor sicim olayi engelleniyor.

Neyseki bu durum modern yariiletkenlerde sorun olmaktan cikti.

Diger sebeb ise diyodun parasitik kapasitesi.

Diyodlar dogrultma devrelerinde bir transformatorun hemen arkasina baglanir.
Transformatorun kacak enduktansi ile diyodun kacak kapasitansi rezonans devresi olusturur.

Diyod AC gerilim etkisinde bir iletime bir kesime giderken bahse konu rezonans devresi kendi frekansinda cinlar. Bu cinlama uzaya yayin yapar.

Eger cinlama frekansi ozellikle de alicilarin yayin frekansina ya da ara frekansina denk gelirse radyo yayinlarina mudahale edilmis olur.

Bu durumda cinlama frekansinin kaydirilmasi gerekir. Bunun icin de diyodlara paralel kapasitor baglanir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Mesajlar
123,217
Üyeler
2,940
Son üye
kement

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top