Diyotların Sağlamlık Testi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Diyotların sağlamlık testini multimetrenin diyot kademesinde kolayca yapabiliyoruz.
Yalnız benim kafama bir şey takıldı. Herhangi bir diyotu multimetre ile ölçtüğümüzde bize bir değer gösteriyor.
Örneğin 0,560mV
Bu değer diyotlar arasında değişiklik gösteriyor.
Diyelim ki bir diyotun orjinal değeri 0,560mV
Bu diyot devredeki arızadan dolayı çok fazla ısındı, bozulmadı ama değeri değişti. Mesela 0,980mV oldu.
Tam o larak bu noktada diyotun orjinal değerinin ne olduğunu nasıl anlayacağız? Datasheet de yazıyor mu multimetre ile ölçülebilecek değer?
Çünkü farklı diyotlarda farklı değerler çıkıyor. Bu değer doğru mu, yanlışmı bilemiyorum.

Tipik değerleri bilmen yeterli. Küçük sinyal diyotlarında forward voltaj 0.6 - 0.7 V, güç diyotlarında 0.5 V, şotki diyotlarda 0.2 V gibidir.

Bir arıza nedeniyle forward voltajın değişme ihtimali çok düşük. Kontrollü şarjlarda kasten bozman lazım. Mesela ben 1N4007 lerin voltaj dayanımını test ederken karşılaştım, diyot ne tam sağlam ne tam bozuk bir zombi haline gelmişti. Doğrultucularda kullanılan diyotlar yüksek enerjili bir devrede oldukları için kısa devre olarak bozulurlar. Kısa devre olduktan sonra yüksek akım geçmeye devam ederse de artık içten koparlar. Küçük sinyal diyotlarının bozulmak ihtimali de çok düşüktür. Bozulursa ya sızıntı yapmaya başlayabilir, veya statik elektrik yediyse gene kısa devre veya açık devre olabilir.

Doğrultucularda kullanılan diyotlar yüksek enerjili bir devrede oldukları için kısa devre olarak bozulurlar. Kısa devre olduktan sonra yüksek akım geçmeye devam ederse de artık içten koparlar.

Mesela şuan baktığım smps'in köprü diyotu 0.4v görünüyor. 0.5v'u baz alacak olursak bu diyotu nasıl yorumlarız?
Yani Kısa devre görünmediğine göre kopmuş diyemeyiz, ama bozulmuş demek için 0,5 den 0,4'e düşmesi yeterli midir? Yoksa tam kısa devre olması mı gerekir?

Son düzenleme:
Mesela şuan baktığım smps'in köprü diyotu 0.4v görünüyor. 0.5v'u baz alacak olursak bu diyotu nasıl yorumlarız?
Yani Kısa devre görünmediğine göre kopmuş diyemeyiz, ama bozulmuş demek için 0,5 den 0,4'e düşmesi yeterli midir? Yoksa tam kısa devre olması mı gerekir?

0.4 - 0.6 V aralığında olabilir. Bu aralıkta değer veren bir diyot, aksini işaret eden başka belirtiler yoksa sağlam kabul edilebilir.

Tipik değerleri bilmen yeterli. Küçük sinyal diyotlarında forward voltaj 0.6 - 0.7 V, güç diyotlarında 0.5 V, şotki diyotlarda 0.2 V gibidir.

Bir arıza nedeniyle forward voltajın değişme ihtimali çok düşük. Kontrollü şarjlarda kasten bozman lazım. Mesela ben 1N4007 lerin voltaj dayanımını test ederken karşılaştım, diyot ne tam sağlam ne tam bozuk bir zombi haline gelmişti. Doğrultucularda kullanılan diyotlar yüksek enerjili bir devrede oldukları için kısa devre olarak bozulurlar. Kısa devre olduktan sonra yüksek akım geçmeye devam ederse de artık içten koparlar. Küçük sinyal diyotlarının bozulmak ihtimali de çok düşüktür. Bozulursa ya sızıntı yapmaya başlayabilir, veya statik elektrik yediyse gene kısa devre veya açık devre olabilir.
İlave...: Her multimetre aynı ölçüm değerini vermez. Ucuz multimetreler farklı- pro multimetreler farklı değer verir.
Kullandığınız multimetre ile genel diyotların, şötkilerin değerini bilinirse, kontrol yapılacak devrede, seri kabaca ölçümlerde arızalı ile sağlam hemen ayırt edilir.

pratik bilgi :diyot zener gibi elemanları ölçeken dışarı dogru da çekin ölçümde saglam olup elimde ikiye yarılan diyot çok olmuşdur .
diyotu en güzel şekılde VI komponent test devreleri ile ölçebilirsin sızıntı olup olmadıgını voltaj altında çökme olup olmadıgını görürüsün .
video da saglam bir zener grafigi

Merhaba. Başka konu açmak istemedim. Müsadenizle bir soru sormak isterim. Hızlı diyotun yerine normal bir diyot kullanılsa ne gibi sorunlar çıkar? Örneğin aşağıda şemada UC3842 besleme ucu FR107 diyot yerine 1N4007 kullanılsa entegre çalışmaz zarar görmez mi yoksa entegre yanar mı?

Ekler

• UC3842.jpg
    UC3842.jpg
    64.5 KB · Görüntüleme: 26
Olmaz çünkü gerekli anahtarlama frekansına erişemeyecektir. 50-60Hz üstü için 1n4007 kullanmak hiç mantıklı değil. Şimdi baktım FR107 500ns anahtarlama frekansına sahip 1n4007'de yanlış hatırlamıyorsam 25us olmalı. FR107 yaklaşık 50 kat daha hızlı.

1n4007'de takarsanız büyük ihtimal bir süre sonra diyot ya yanacak ya da kısa devreye düşecektir ve evet entegrenin de yanma ihtimali var.

Olmaz çünkü gerekli anahtarlama frekansına erişemeyecektir. 50-60Hz üstü için 1n4007 kullanmak hiç mantıklı değil. Şimdi baktım FR107 500ns anahtarlama frekansına sahip 1n4007'de yanlış hatırlamıyorsam 25us olmalı. FR107 yaklaşık 50 kat daha hızlı.

1n4007'de takarsanız büyük ihtimal bir süre sonra diyot ya yanacak ya da kısa devreye düşecektir ve evet entegrenin de yanma ihtimali var.
Teşekkür ederim. Diyot bozulup kısa devre olana kadar yüksek frekanslı AC sinyalini entegreye ulaşamaz değil mi? Bunu neden soruyorum bir arkadaş hızlı diyot yerine normal diyot koyup diyot bozulmadan kısa devre olmadan hem entegre hem de entegrenin sürdüğü mosfetin yandığını söylüyor.

Teşekkür ederim. Diyot bozulup kısa devre olana kadar yüksek frekanslı AC sinyalini entegreye ulaşamaz değil mi? Bunu neden soruyorum bir arkadaş hızlı diyot yerine normal diyot koyup diyot bozulmadan kısa devre olmadan hem entegre hem de entegrenin sürdüğü mosfetin yandığını söylüyor.
Soruyu tam anlamamakla beraber anladığım kadarıyla devam edeyim. Köprü diyottan sonra AC ile işimiz bitiyor sonrası DC zaten. Yani köprü diyota bir şey olmadığı sürece AC sinyalin entegreye ulaşamaması gerekli, diyottan bağımsız olarak.

İkinci kısımda ise d2 diyotu yeteri kadar hızlı anahtarlama yapamayacağı için VCC'ye gelen sinyalde dalgalanma olacaktır. Bu da kararsız çalışmaya ya da yanmaya yol açabilir. Aynı şekilde mosfete bağlı olan out'da yine bu yanlış anahtarlamaya bağlı olarak mosfete yanlış anahtarlama yaptırararak yakabilir. Yani bu entegrenin ve mosfetin yanması gayet olağan bir durum. Diyotun bu ikisinden daha fazla dayanabilmesi farklı bir hata olduğunu göstermiyor.

Son düzenleme:
Soruyu tam anlamamakla beraber anladığım kadarıyla devam edeyim. Köprü diyottan sonra AC ile işimiz bitiyor sonrası DC zaten. Yani köprü diyota bir şey olmadığı sürece AC sinyalin entegreye ulaşamaması gerekli, diyottan bağımsız olarak.

İkinci kısımda ise d2 diyotu yeteri kadar hızlı anahtarlama yapamayacağı için VCC'ye gelen sinyalde dalgalanma olacaktır. Bu da kararsız çalışmaya ya da yanmaya yol açabilir. Aynı şekilde mosfete bağlı olan out'da yine bu yanlış anahtarlamaya bağlı olarak mosfete yanlış anahtarlama yaptırararak yakabilir. Yani bu entegrenin ve mosfetin yanması gayet olağan bir durum. Diyot'un bu ikisinden daha fazla dayanabilmesi farklı bir hata olduğunu göstermiyor.
2.kısım benim sorduğum sorunun cevabıydı. Teşekkür ederim.

Ben yüksek akımlı diyot ve IGBT'leri güç kaynağımın yettiği ölçüde akım altında test etmeye gayret gösteriyorum. Sadece multimetre ölçümüne değil, güç kaynağı örn 10A CC modda iken diyotu her iki yönde deneyip, iletimde iken üzerindeki voltaja bakıyorum, kesimde iken herhangi bir sızıntı var mı ona bakıyorum. Kesimde olacağı yönde gerilimi en yüksek kademeye ayarlıyorum, iletimde olacağı yönde gerilimi 2V civarına ayarlıyorum. Yine IGBT için freewheel diyodunu aynı şekilde test ediyorum, IGBT için ise iletime ve kesime götürerek (Gate'e seri dirençle +/-12V uygulayıp) üzerinde düşen gerilimi takip ediyorum.
Küçükler için çoğunlukla multimetre ölçümüne güveniyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,240
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back