Doğrudan tork kontrol için denetleyici seçimi

erdemtr55

Aktif Üye
Selamın aleyküm arkadaşlar,
Şuan yüksek lisans için dtc kontrollücü hasarlıyorum.Stm32f103 blue pill kullandım.Bilgisayara bağlı iken 7200 7300 mikro saniyede while içinde bir döngü oluyor.Chatgpt sordum.Alu ve fpu
olan bir işlemci kullanmamı önerdi.
Ben stm32h723 ,stm32f401 veya stmf411 gibi işlemcileri düşündüm ,ama size sorayım dedim.

Not : Voltaj,akım ve hız verisini dma ile alıyorum.

f103 72Mhz e kadar çalışabiliyor. Siz mcuyu kaç Mhz de çalıştırıyorsunuz?
Hesaplama çevrimi 7200us yerine kaç olursa sizi kurtarır?
Hesaplama için kullandığınız while döngüsünü paylaşın, belki farklı hızlandırma önerileri gelebilir.
Float işlemler yapıyorsanız F103 de sanırım yok F4xx serilerindeki FPU ünitesi etkinleştirin.

f103 72Mhz e kadar çalışabiliyor. Siz mcuyu kaç Mhz de çalıştırıyorsunuz?
Hesaplama çevrimi 7200us yerine kaç olursa sizi kurtarır?
Hesaplama için kullandığınız while döngüsünü paylaşın, belki farklı hızlandırma önerileri gelebilir.
Float işlemler yapıyorsanız F103 de sanırım yok F4xx serilerindeki FPU ünitesi etkinleştirin.
Hocam 15khz olmasını istedi.Verimli oluyormuş.Stm32f103 de alu fakat fpu yok .malesef .Şuan 7300 us

Tek bir STM32F103C8 ile 16Khz ile 3 step motorun akim kontrol loopu ceviriyorum. Bu da 6 tane bobinin akim kontrolu demek.
40 Khz de bile hiz anlaminda sorun cikmiyor.

Kodlamanda sorun vardir.

Son düzenleme:
kodun içinde çok büyük çarpma ve bölme işlemleri, kayan noktalı işlemler yoksa FPU büyük bir fark yaratmaz. öncelikle kodun optimize edilmesi gerekir. bu durumda direkt saat hızını yükseltmek ve daha yeni nesil bir M4 kullanmak faydalı olur. 168 mhz çalışan bir 401 ya da 446 chipte bu süre yarıya iner. yani öyle 10x-20x bir fark oluşmaz.

kodun içinde çok büyük çarpma ve bölme işlemleri, kayan noktalı işlemler yoksa FPU büyük bir fark yaratmaz. öncelikle kodun optimize edilmesi gerekir. bu durumda direkt saat hızını yükseltmek ve daha yeni nesil bir M4 kullanmak faydalı olur. 168 mhz çalışan bir 401 ya da 446 chipte bu süre yarıya iner. yani öyle 10x-20x bir fark oluşmaz.
ne yazıkkı komple karmaşık hesap

Yapılacak 3 şey (aslında 2 şey) var
- Kodlama veya algoritma yaklaşımında yapılacak otimizasyonlar veya çözüm yaklaşımları ile mcuyu daha verimli kullanmaya çalışmak. (Örneğin her seferinde sin(x) i hesaplatmak yerine, gerekli açı değerlerine karşılık önceden hesaplanarak oluşturulmuş bir lookup-table kullanmak). Burada mevcut yaptığınız kodlamada adım adım ilerleyin. 7200us çevrim zamanınında en fazla mcunun zaman harcadığı yerlere odaklanın. Oralarda yapılabilecek bierşeyler varmı? İlk mesajımdada belirtmiştim. Hesaplama bloğunundaki kodları paylaşırsanız, farklı optimizasyon önerileri alabilirsiniz.
- Mcu kapasitesini ve hızını artırmak. Mevcut çevrim hızınız ~138Hz, 15Khz için x100 kattan fazla işleri hızlandırmanız lazım. Bunu sadece mcu (embedded klasmanındaki) ile yapmanız çok zor.
- Yukarıdakilerin ikiside

Tek bir STM32F103C8 ile 16Khz ile 3 step motorun akim kontrol loopu ceviriyorum. Bu da 6 tane bobinin akim kontrolu demek.
40 Khz de bile hiz anlaminda sorun cikmiyor.

Kodlamanda sorun vardir.
Hocam siz ASM ile yazmışsınızdır :)

Tez çalışması için maliyet ve optimizasyon baskısı olmadığını varsayarak söylüyorum, ben kendi çalışmamda FPU birimi olan bir işlemci kullanmıştım, STM32F303 gibi birşeydi, şu linke bakarsanız uygun ürünler bulabilirsiniz. Güncel seriler STM32G4xx olarak geçiyor.

ASM nin tabiki katkisi buyuk ama float islemlerden kurtulmak cozum olacaktir.

Bir de kontrol ya da sinyal isleme programlari yazarken kodlama hileleri vs babinda DSP kodlama egitimi almis olmakta fayda var.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,116
Üyeler
3,237
Son üye
YsnCnc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back