Dogrusal hareket sistemlerinde ivmelenme ve hizlanma parametrelerinin onemi ve test edilmesi

Zaman zaman bu konu başımı ağrıtıyor. Yüksek hızlar ve büyük kütleler ile deneme yanılma yöntemi bir noktadan sonra işe yaramıyor. Kısa mesafede yüksek hızlar istenince ortalık karışıyor. :) Bir ara bu konunun matematiğine girmem lazım...
 
Kisa mesafede yuksek hiz isteniyorsa cok buyuk ivme gerekiyor. Buda cok daha guclu motor ihtiyacini dogurur.
 
Aynen öyle oluyor. Sürekli birim zamanda daha çok iş isteniyor. Mesela senin projende bu yüzden yüksek devir spindle ile uğraşıyorsun. Benim uğraştığım projelerde ise bu ihtiyaç ilerleme hızı şeklinde oluyor. Güçlü motorlarda da büyüklüklerinden dolayı atalet fazla oluyor. Ataleti yenmek için ise daha da fazla güç gerekiyor. Bir kısır döngü oluşuyor. Lineer motorlar bu konuda daha başarılı ve zaten bu nedenle gelişim gösteriyorlar. Kullanmak henüz nasip olamadı. Ama bu gidiş ile kullanmaya başlarız. Çok yüksek ivlemelerin başka bir sıkıntısı ise makinenin eylemsizliği. Makinenin sabit durması için çok ağır olması gerekiyor. Bir noktadan sonra ağırlıkta yetmeyip yere sabitleme yoluna gidilebiliyor. Şu an endüstride kullanılan çok büyük cnc lerin kurulumu öncesi ağırlık nedenli önce bir inşaat ekibi cnc nin oturacağı zemine özel temel atıp beton içerisine bağlantı noktalarını sabitliyor. Neyse çenem düştü. Hız felakettir. Yavaş yavaş gidelim biz. :)
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,790
Mesajlar
99,029
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top