Ebcet hesabı w python

@nt;

Hocam python kodunu okuyunca forumunuza katılmak istedim, umarım rahatsızlık vermem ve amacım bu değil. Ebced hesaplama konusunda ülkemizde kodlayıcının yaptığı iki temel hata var: Birincisi python kullanırken tek düze sözlük ve sayı karşılıkları ekleyerek sonuç toplamını çıktı almak. İkincisi de ekran klavyesi kodlayıp basit bir hesap makinesi olarak sunmak. Bu ikisinin hata olmasının sebebi; Yunanca, İbranice ve Arapça gibi dillerin alfabeleri için harflerin aynı zamanda sayı karşılığı olarak kullanılmasına rağmen bize okullarda derslerde gösterilmemesi. Bu hesaplama biçimlerinin akla yatan sadece iki kullanımı var, birincisi beste yaparken ebced değerleri üzerinde yazılan sözlere uygun müzik notaları seçilmesine yarıyor ve ben nasıl yapıldığı ile ilgili en ufak bir fikre sahip değilim. İkinci olarak da islamî okült alanında "vefk" adı verilen tarihi antik Çin'e kadar (Örnek: Lo Shu Karesi) majikal çalışmalarda Kutsal Olduğuna İnanılan metinlerin sayısal bir karşılığı olduğunu hesab ederek benzeri kareler çizmek ve bu kareler için ismi Melek ya da Cin isimlerine benzeyen "vefk vazifelisi" hüddam isimleri hesaplanır. Bu hesaplamalar için Harezmi'den günümüze pek çok yöntem denenmiş ve yakın zamanda Ali Asker Abiyev (Dengeli Kareler /ve Küpler) gibi çalışmalar yayınlamış. Bir de bu konularda hiç derinleşmeye, vakti ve niyeti olmayan kitlelerin bir yerde konunun istismarı olarak açıklanabilecek meraklarını giderme, konu hakkında indirgemeci ve soyutlayıcı kullanım alanları var (sözde) fallar, kehanetler, zikrederek özel güçler kazanmaya yaradığı idda edilen ismin esması gibi konulardır. Bu gibi konular için kişi kendi isminin ebced karşılığını hesaplamaya yönlendirilir.

Bu kişinin kendi ebced hesaplamasını yapabilmesi için ihtiyacı olan isminin Arap harfleriyle fonotik karşılık olarak nasıl yazıldığını öğrenmesidir. Bunu yapabilmek için internete sorduğu durumlarda Arapça, Osmanlıca gibi alternatif isim listeleriyle karşılaşacaktır; bu listelerin çoğu hatalı olmasına rağmen zaman zaman doğru bilgiler de içermektedir. Yapılması gereken Arap harflerinin okunuşlarını ve İsminizin kökenini bilmenizdir. Türkçe'de kullandığımız pek çok ses, Arap alfabesinde HİÇ YOKTUR. Ebced tablosundan bulunan harflerin karşılığını toplamak suretiyle merakınızı giderebilirsiniz. Gamatria yani deyim yerinde olacaksa İbranice'nin Ebcedi mevzusunda durum aynıdır. Bu ebced merakına alternatif nümeroloji konuları da oldukça yayılma imkanı buluyorlar, en azından bunlar için İngilizce ve Türkçe için alfabelerin daha çok tanımlanabilmesine engel olabilecek seviyede baskıcı bir taasub mevcut değil.

PS: "Elif maksura" harfi "Y" sesini vermez, Elif gibi seslendirilir. "Y" harfine benzemesi sizi yanıltmasın.

Github içerğinde benim ve benden daha genç arkadaşların Ebced, Nümeroloji, Gamatria, Müzik, Okült gibi konularda yayınladıkları çoğunluğu web içeriği ve JavaScript örneği olan kodlar bulabilirsiniz. Örneğin: https://github.com/metatronslove/abjad

Okuduğunuz için teşekkürler, kolaylıklar ve neşeli zamanlar dilerim.​
 
1-Türkçe'nin kökeninde Arapça kelimeler çok sayıda var.
2-Türkçe'de olan fakat Arapça'da olmayan sesler olmasının yanı sıra
3-Arapça'da birden fazla "mahreçle" yani sesi çıkarma şekliyle ayrışan sesler bazı Türkçe harflere indirgeniyor.

Bu 3 sebepten ötürü; Türk Alfabesinden başlayarak Türkçe harfe karşılık bulmaya çalışmaktansa; kelimeyi Arapça seslendirmeye çalışıp doğru harflerin ebcedini bulmaya çalışmak daha doğru olur ve bunu kodlama ile yapmaya çalışmak zaten ucundan kıyısından bir çeviri yapay zekası yapma seviyesinde çaba gerektirir; kimse sadece fal bakmak için buna yeltenip de zaman ayırır sanmıyorum. Kimseye de önermem, daha önemli bir iş mutlaka vardır.

ا (Alif)​
'a(1),e​
ى (Alef Maqsura)​
'a(1),e​
ع (Ayn)​
'a(2)​
د (Dal)​
'd(1)​
ض (Dad)​
'd(2)​
ح (Hah)​
'h(1)​
خ (Khah)​
'h(2)​
ه (Ha)​
'h(3)​
ة (Teh Marbuta)​
'h(4)​
ق (Qaf)​
'k(1)​
ك (Kaf)​
'k(2)​
س (Seen)​
's(1)​
ص (Sad)​
's(2)​
ط (Tah)​
't(1)​
ذ (Thal)​
'z(1)​
ز (Zay)​
'z(2)​
ز (Zay)​
'z(2)​
ظ (Zah)​
'z(3)​
ب (Beh)​
b,p​
ج (Jim)​
c​
ف (Feh)​
f​
غ (Ghayn)​
ğ​
ل (Lam)​
l​
م (Meem)​
m​
ن (Noon)​
n​
ر (Reh)​
r​
ش (Sheen)​
ş​
و (Waw)​
v, u​
ي (Yeh)​
y, i​
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: nt
Ben de Arapça bilmiyorum, bu Alfabelerini kullanmamız yasak anlamına gelmiyordur umarım. Veri setleri değil de bir algoritmaya indirgemeye çalışılmalı, çünkü internette yanıltılmış bilgi çok fazla; bile isteye yapıyorlar. Hatta Kuran ayetlerini bile okunuşu üzerinden bu da aynı sesi veriyor diyerek bozup yaymaya çalışanlar bile var. Bunları metni orjinalinden okumayanların fark etmeleri mümkün değil. Benim güvendiğim hiç bir set yok. Arapça metni Türkçe veya İngilizce okutmak çok kolay ama tersi biraz daha komplike çünkü indirgeme uygulanıyor Arapça'yı okuturken.

Veri seti değil de Arapça okur yazar birini bul sana anlatsın örnekler vererek. Harfleri tanıdığın zaman meseleyi hangi büyüklükte görmen gerektiğine kendin karar verirsin.
 
Ben o işin içinden çıkamayınca; döndüm Türk Alfabesine kendi değerlerimi verdim paylaştığım kodlarda. Alternatif bir nümerolojik değerlendirme gibi düşündüm. İnanır mısın, Arapların "of bu da nesi" böyle deme ihtmiali olacak kadar ilginçlikler benim atadığım sayısal değerlerle de çıkıyor. Mesela Allah arapça 66 ediyor ya, benim atadığım değerlerle 111 ediyor, üç tane aynı rakam.

Nur "Nun" 50, "Vav" 6, "Ra" 200 evet 256 eder.

Çok fazla ilgilendiğin için şunu da bilmen iyi olur eğer daha önce hiç denk gelmediysen.

Araplarda harfi okutan sesler var 3 tane, Elif, Vav, Ye; Elif (A-E), Vav (U), Ye (İ) "sedalarını" verdiriyor. O, Ö, Ü yok. Benim mevzuda ulaştığım en keyiflendirici hesaplatmalarım melek isimleri üretmek için kullandıkları yöntemleri kodlamalarıma taşımış olmam. Bir sayı veriyorsun, ebced değeri diyelim, sana o ebced değerine uyan bir melek ismi üretiyor. Cebrayil, Semsemayil, İsrafil gibi...​
 
Bunu atla, kelime ve harf sayımına geç, genelde şu sıralar konuyla ilgilenenlerin çoğu bunu geliştiriyorlar. İndeksliyorlar sanırım, işte kelime kökeni kaç kere geçtiği hangi ekleri aldığında kaç kere geçtiği, içeriğin ebced değeri gibi konulara odaklanıyorlar. Ben o taifeden olmadığım için daha geniş ne yaptıklarını bilmiyorum. Bana tüm ayetlerin ebced değerleri içinde arama yaparak bir sayının mesela senenin değerine eşit olanları lazımdı, merak etmiştim; ve kullandığım kodlar buna izin verdiler. Başka kimin ne işine yarayabilirse düşüncesiyle de paylaştım. Baktım ilgi görmüyor, üsteledim anlattım, hakkında yazdım çizdim. Sorgulayarak inanılması gereken bir konuya sorgusuz inanmak konuyu kurtarmıyor, batırıyor. Dimyata bulgura giderken evdeki mercimekten olmak gibi durumlar oluşturuyor. Bu yüzden hangisi doğru hangisi yanlış diye ayırt edilemeyecek kadar mesnedsiz ispatsız inançlarla dolu internetin her yanı. Stajyerlik gibi düşünmek istersen düşün tabi ama bence sen dertsiz başına dert arıyor gibisin.​
 
  • Beğen
Reactions: nt
konuyla çok alakası yok ama ben bilgi vermek amacı ile yazıyorum. bazı kişiler üzerinde kur'an kelamı yazılı kağıtları alıp duvarlarına asıyor. bu kağıtların etrafına tılsım diye yıldız, üçgen gibi şekiller ne olduğu anlaşılmayan harfler yazıyor. bu tür kağıtların üzerinde kur'an kelamı yazsa da cizili olan şekiller sebebi ile o kağıdın manası "ben bunlara inanmıyorum." demek oluyor. bu da diğer varlıkları size kolay musallat eden şeylerden birisi. üzerinde şekil bulunan hiçbir kağıdı dikkate almayın özellikle muskadan uzak durun derim.. internette bilmem ne ilmi yazan pdf kitaplar dolaşıyor. bunlar iyi niyetli gibi gözükse de arkaplanı "inanmıyorum" manasına gelen kağıtlardan oluşan büyü kitablarıdır. kesinlikle uzak durun.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,865
Mesajlar
100,021
Üyeler
2,485
Son üye
viesva

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top