EEPROM İçindeki Verileri Anlamak

Hmm o kötü. Demekki ne idüğü belirsiz entegre bu sistemin MCU'su ...

Muhtemelen bu MCU'nun içinde flash bellek var. Fabrikada bunu bir kere programlıyorlar ve şarj sayısını tamamen kendi içinde bu takip ediyor. Yani dışarı şarj sayısı ile ilgili hiçbir bilgi çıkmaz, çünkü işlemci içeride, flash içeride. Niye çıksın?

Tek yapabileceğin, bu MCU nun programlama arabiriminden temin etmek, MCU'nun flash belleğini okumak ve oradan şarj sayısını falan bulmaya çalışmak. Ama eğer fabrikada bir kere programlayıp sonra da programlama arabirimini kilitliyorlarsa o zaman dışarıdan hiçbir erişim yok. Bus pirate hiçbir işe yaramaz bu durumda.
 
Very bad News :)

Ben biraz daha araştırayım.Aslında üzerinde test point noktalarıda var muhtemelen buralardan PCB nin versiyonununa göre programını imal edildikten sonra yüklüyorlar
 
Flash'ı sadece programlama arabiriminden okuyabilirsin, o yüzden ona bakmak lazım. Ama PIC'lerdeki gibi MCU korumaya alındıysa artık ne programlama nede okuma çalışmıyor. Ben aynı şeyi PIC ile yaşadım. Babamın masaj koltuğunu kontrol eden PIC'ın programı kısmen bozuk, ama ne programı okuyabiliyorum nede yazabiliyorum. Programlayıcıyı bağlayınca direkt kafadan (burada çip falan yok) diyor. Herhalde PIC'i kilitlediler. Ben de geri kalan çalışan bölümle idare ettiriyorum koltuğu şu anda :)
 
Aslında MCU programlamada biraz ileri seviyede olsam bu kadar uğraşmak yerine oturup programı yazarım atarım yeni chip e. Yani en çok 500 satırlık bir koddur.Ama bu çinliler MCU yuda keydettirmiştir ,bu seferde şarz cihazı tanımaz mış :)
 
Aslında DIP entegre olsa, tamamen MCU'yu söküp oraya uygun bir PIC bağlardın. Ama SMD bu, PIC'i oraya uydurmak zor. Pinlerin görevleri farklı olacak uymayacak. DIP olsa uygunlaştırıcı bir PCB yapar ve bir PIC çalıştırırdın.
 
Her firmanın programlama arabirimi ismi farklı. PIC başka STM başka. Bir de JTAG arabirimi kullanan ARM ve benzeri MCU lar var.
 
Aslında gene de devre şemasını çıkarmakta fayda var. Belki bir PIC MCU ile buradaki MCU nun pin yerleri büyük ölçüde örtüşüyor olacak. Örtüşmeyeni de kazırsın. Yani oradaki MCU'yu sök, PIC'i tak, uyuşmayan pinleri de ya pini kes yada PCB'yi kazı. Bir şansını denemeye değer :)

Ama bunun için full şema lazım.
 
Tamam hocam biraz sorunlu olan pcb deki MCU yu sökeyim .
Yardımlarınız için tekrar teşekkürler hocam
 
Aradan 1.5 sene geçmiş. Muhtemelen artık ihtiyaç kalmamıştır ama ben yinede paylaşıyım dedim. Elektrotanya'da biri aynı soruyu sormuş ve bu dökümanı paylaşmışlar. İngilizce-çince çift dilli. FLP-6568135-4S ait bir datasheet. 10. sayfada HTL6014 devre diagramı var. Belki başka işe yarar bilgilerde vardır. Çok incelemedim. İleride biri sorun yaşarsa ona yardımı olabilir diye pdfsini ekte paylaştım.

İlgili elektrotanya linki

htl6014.png
 

Ekler

  • FLP-6568135-data-sheet.pdf
    615.6 KB · Görüntüleme: 115

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top