Elektromıknatıs Anahtarlama

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Elimdeki elektromıknatısı arduino ile aç kapa yapacağım.
Anahtarlama için mosfet kullanacağım.
Elektromıknatısın çekim kuvvetini ayarlayabilmek için 3.3V - 5V arasında çok turlu trimpot ile ayarlayabileceğim basit bir regülatör yapacağım.
Aklımın yettiğince bir şema çizdim. Biraz desteğe ihtiyacım var.
Saatte geç olduğundan fazla kurcalayamadım. voltaj olayını buck converter ile hallederim belki yada lm317 tarzı bir şey olabilir.
Asıl önemli olan mosfet sürücü devresi.

Ekran görüntüsü 2025-07-24 013408.png

Mosfeti low side a çekmek daha mantıklı. Yani 3 numaralı bacak ile gnd arasındaki kısım, 2 ile 5V arasına çekilecek 3 gnd ye bağlanacak.

Bunun sebebi de şu mosfet(nmos) 1 ve 3 numaralı bacağı arasındaki gerilime(gate ve source) göre çalışıyor. Yani şu an basitleşyiriyorum sen gate e kırmızı probu source a da siyah probonu koy multimetrenin, eğer o mosfet iletiyorda senin durumda şu an kaç V görürsün multimetre de onu düşün oradan açıklayalım

Mosfeti low side a çekmek daha mantıklı. Yani 3 numaralı bacak ile gnd arasındaki kısım, 2 ile 5V arasına çekilecek 3 gnd ye bağlanacak.

Bunun sebebi de şu mosfet(nmos) 1 ve 3 numaralı bacağı arasındaki gerilime(gate ve source) göre çalışıyor. Yani şu an basitleşyiriyorum sen gate e kırmızı probu source a da siyah probonu koy multimetrenin, eğer o mosfet iletiyorda senin durumda şu an kaç V görürsün multimetre de onu düşün oradan açıklayalım
Düzelttim. Ölçümleri müsait bir zamanda yapacağım. Mosfet gate!ini de 10k ile toprağa çektim. Doğru mu yaptım bilmiyorum.

Ekran görüntüsü 2025-07-24 094906.png

10K mevzusuna doğru yanlış demeyi doğru bulmuyorum, ama iyi yaptın. Olması iyi bir şey. R1 in değerini de arduino nun pinine çok yüklenmeyecek bir şey seçmelisin, sanırım 20mA çıkış akımı vardı. Şemada kapasitör yok ama gerçekte kapasitör olacak değil mi?

10K mevzusuna doğru yanlış demeyi doğru bulmuyorum, ama iyi yaptın. Olması iyi bir şey. R1 in değerini de arduino nun pinine çok yüklenmeyecek bir şey seçmelisin, sanırım 20mA çıkış akımı vardı. Şemada kapasitör yok ama gerçekte kapasitör olacak değil mi?
Normalde uln2803 ile 17 adet anahtarlama yapıyorum. hiç birinde kapasitör yok.
Elektromıknatısı mosfetle yapayım dedim. Bunda şartsa yada "olsa iyi olur" sa koyayım. Hatta uln2803'lere de koyayım. Ve hatta uln2803 yerine alternatif mosfet varsa tüm hepsini mosfet yapayım.

Ekran görüntüsü 2025-07-24 111835.png

Şurada benzer bir konuyu @Endorfin35+ baya kafa yormuştu.

Böyle işlemci ile çalıştığın yerde elektromıknatıs sürmek baya saç baş yoldurabilir. Bir kaç çalışan test etmekte fayda var.

Şurada benzer bir konuyu @Endorfin35+ baya kafa yormuştu.

Böyle işlemci ile çalıştığın yerde elektromıknatıs sürmek baya saç baş yoldurabilir. Bir kaç çalışan test etmekte fayda var.

Bakayım bir.

Normalde uln2803 ile 17 adet anahtarlama yapıyorum. hiç birinde kapasitör yok.
Elektromıknatısı mosfetle yapayım dedim. Bunda şartsa yada "olsa iyi olur" sa koyayım. Hatta uln2803'lere de koyayım. Ve hatta uln2803 yerine alternatif mosfet varsa tüm hepsini mosfet yapayım.

42949 eklentisine bak
Besleme hattına biraz kapasitör atman iyi olur, bu voltajlarda 47-100uf gibi bir elektrolitik küçücük olur zaten sağa sola ondan bilr atsan kar

Elektromıknatısı ayarlı güç kaynağı besleyecekse mosfet anahtarlamaya ne gerek var? Bence röle kullanın. Ya da PWM çıkışıyla regülatörü kontrol edip güç kontrolü ve kapatma yapabilirsiniz.

Elektromıknatısı ayarlı güç kaynağı besleyecekse mosfet anahtarlamaya ne gerek var? Bence röle kullanın. Ya da PWM çıkışıyla regülatörü kontrol edip güç kontrolü ve kapatma yapabilirsiniz.
Konuya biraz yabancısınız anladığım kadarıyla. Mıknatısı deney için ayarlı güç kaynağıyla besliyorum. İşi bittiğinde olması gereken yere takacağım. Arduinoya müdahale şansım yok. Başkasının yazdığı program yönetiyor. Ben sadece arduinodan gelen 0-1'i kullanarak bu mıknatısı aç kapa yapacağım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,042
Üyeler
3,204
Son üye
rebelboy

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back