Elektronik ocak arızası

kedikedi

Yeni Üye
Merhabalar, evdeki ocağın ateşleme trafosunu (manyeto) değiştirdim, 3 adet çakmak buji değiştirdim ancak ocağın bujisinin kendi kafasına göre çalışmasını düzeltmeyi başaramadım ve kibrit ile ateş yaksam bile ocak ateşi elimi butondan çektiğimde sönüyor. Ocağın 4ünden 1i elektrikli, onda Herhangi bir çalışma sorunu yok o yüzden elektronik sel arıza değildir diye düşündüm. Herhangi bir öneriniz var mı acaba? 3 doğalgaz ocağın Termokupl larını değiştirince fayda eder mi bilemedim açıkçası, boş yere malzemeye para harcamak istemedim. Veya ocak butonlarının etrafındaki siyah kare kutucuklar (kontrol kalemiyle baktığımda elektrik geçişi gözüküyor). Ocağı ve ocak musluğunun içini wd-40 ile de temizledim, ocakta çok pas vardı ki bazı yerler temizlenmedi bile maalesef. Şimdiden teşekkürler:)

Ekler

• IMG_20260220_232805.jpg
    IMG_20260220_232805.jpg
    912.3 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_20260220_232747.jpg
    IMG_20260220_232747.jpg
    498.4 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG_20260220_232739.jpg
    IMG_20260220_232739.jpg
    316.6 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20260220_232730.jpg
    IMG_20260220_232730.jpg
    567.7 KB · Görüntüleme: 26
Son düzenleme:
Isıya bağlı genleşen bir koruma sistemi var. Termostat gibi düşünebilirsiniz. Yalnız bu sitem sıcakta aktif oluyor. Soğuyunca kapanıyor. Muhtemelen civa yada gaz içerikli bir çalışma mantığı var.
Bu sistem rüzgar vb bir etken dolayısıyla ocağın ateşi sönünce bir süre (5~10sn gibi) sonra gaz akışını keserek gaz birikmesi ve biriken gazın patlamasını engellemek. Sizin ocakta bu sistem bozulmuş. Mekanik bir sistem olduğu için elektrik/elektronik bikelen içermiyor. Normalde siz ocağı kendi çakmağı ile yakarken bu sistem aktive oluyor ve Ocak alev devam ettiği sürece yanıyor ama sizin ocakta bu sistem bozulduğu için ateşleme sistemi en bastığınız sürece gaz akışı devam ediyor. Siz elinizi çekince (sistem arızalı olduğu için) gaz akışı kesiliyor.
Tamiri mümkün mü bilmiyorum ama ben olsam ocağı değiştiririm.
Aksi takdirde gaz kaçağına davetiye çıkartır. Olay çakmaklarla alakalı değil. Koruma sisteminin devre dışı kalması ile ilgili.

Koruma sistemi elektronik. Sıcaklık farkıyla elektrik enerjisi üreterek çalışıyor ve normalde kapalı bir valfi açıyor. Ocak üstünde manyeto silindirine yakın ve ona benzeyen başka bir pin var, termokupl devresinin sıcak kısmı o.

Koruma sistemi elektronik. Sıcaklık farkıyla elektrik enerjisi üreterek çalışıyor ve normalde kapalı bir valfi açıyor. Ocak üstünde manyeto silindirine yakın ve ona benzeyen başka bir pin var, termokupl devresinin sıcak kısmı o.
Sanmıyorum.
Alttaki resimdeki işaretli (kahverengi ince boru) yer elektronik değil, mekanik. Genleşme ile çalışıyor.
Screenshot_2026-02-22-23-01-35-715_com.android.chrome-edit.jpg

@fide hocam, ben de sizin düşündüğünüz gibi sanıyordum ama kahve renkli kablo.. çizdiğiniz bölgenin alt kısmında diğer ocağın bağlandığı yerde pabuç görülüyor... arkadaş özet olarak çalışma sisteminden bahsetmiş ama biraz daha ayrıntı olsa daha iyi anlaşılabilir.

Güvenlik gerektiren bir sistemin, mekanik olarak kolayca çözülecek bir problemi elektronik olarak çözmesi çok saçma. Elektrik varken sistem güvenli, yokken Allah'a emanet.
Hâlâ gaz/civa basıncı ile kontrol sağlandığını düşünüyorum.

Elektrik yokken de düğmeye basınca gaz açılıyor. Termik gerekli sıcaklığa ulaşınca düğmenin basılma anındaki görevini devralıyor. Düğmeyi çevirip kapatınca ya da alev sönünce termik soğuyup gazı kesiyor.

Termokupllardan değildir, bozulsa 1'i bozulur.

Öyle zannediyorum ki her birimde bu bahsettiğim valfe seri bağlı bir valf daha var (mantıksal ya da mekanik olarak). O gaz ayar çevirme düğmelerine giden kabloların tek açıklaması bu. Yani 2. bir güvenlik önlemi var. Muhtemelen ocağın bir tarafında bir termostat vardır, bu valfi normalde açık tutuyordur, termostat alarm halindeyken valfi kapatıyordur.

Bu teze göre demek ki fişi elektrikten çekip gazı çakmakla yakarsan yanmaya devam edecektir. Bu da o termostat devresinde problem olduğunu gösterir.

Ama gerçekten termostat var mı, o kablolar nedir, bunları bilmiyorum.

ChatGPT böyle dedi:

Gazlı ocaklarda (doğalgaz veya LPG) alev söndüğünde gazı otomatik kesen sistem alev denetim emniyeti olarak bilinir. Bu sistem, gaz kaçağını ve patlama riskini önlemek için kullanılır.

Çalışma prensibi​

Bu emniyet sistemi temel olarak termokupl (thermocouple) ve manyetik gaz valfi ile çalışır.

1️⃣ Ateş yakıldığında​

• Ocağın düğmesine bastığınızda gaz akışı açılır.
  • Çakmak/kıvılcım ile alev oluşur.
  • Alev, bekçinin yanında bulunan termokupl ucunu ısıtır.

2️⃣ Termokupl ne yapar?​

Termokupl iki farklı metalin birleşiminden oluşur.

• Isındığında çok küçük bir elektrik gerilimi üretir (milivolt seviyesinde).
  • Bu gerilim, gaz valfi içindeki elektromıknatısı aktif tutar.
  • Böylece gaz akışı devam eder.

3️⃣ Alev sönerse ne olur?​

Alev;

• rüzgar,
  • taşan yemek,
  • gaz kesintisi

gibi nedenlerle sönerse:

• Termokupl soğur.
  • Elektrik gerilimi kesilir.
  • Manyetik valf kapanır.
  • Gaz akışı otomatik olarak durur.

Bu süreç genellikle 2–10 saniye içinde gerçekleşir.

Düğmeye basılı tutma sebebi​

Ocak yakılırken düğmeye birkaç saniye basılı tutmanız gerekir çünkü:

• Termokuplun ısınması zaman alır.
  • Yeterli gerilim oluşana kadar valf açık tutulmalıdır.

️ Güvenlik avantajı​

Bu sistem sayesinde:

✔ Gaz sızıntısı önlenir
✔ Patlama riski azaltılır
✔ Ortamda gaz birikmesi engellenir

Arızalanırsa belirtiler​

Alev yanmasına rağmen düğmeyi bırakınca sönüyorsa:

• termokupl kirli veya bozuk olabilir,
  • manyetik valf arızalı olabilir,
  • alev termokupla temas etmiyor olabilir.

İstersen bu sistemin iç yapısını veya basit bir şema mantığını da anlatabilirim.

Mikrovolt seviyesindeki termokupl voltajı nasıl elektromıknatısı çekiyor anlamadım. Ai üfürmüş diyebilirim. Anca şu şekilde olursa mantıklı olur. Alevin olduğu yer >500° dersek ve gazı kontrol eden kısım da atıyorum 60°C ile aktive olsun. Resimdeki kahverengi boru içi dolu bakır olursa, sıcaklığın büyük bir kısmı yolda kaybedilse de ocak yandıkça diğer uçta sıcaklık farkı oluşturur. Bu da anahtarın açılması için yeterli olur. Ocak sönerse gazı kontrol eden kısım oda sıcaklığına düşer ve gaz akışı kesilir.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,936
Üyeler
3,598
Son üye
Erenimo

Son kaynaklar

Back