ERASynth+ RF sinyal jeneratörü analizi ve kalibrasyonu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,788
Bu konuda yerli bir firma tarafından tasarlanıp üretilen ERASynth+ sinyal jeneratörünün devresinin nasıl çalıştığını ve elimdeki test cihazlarının sınırları dahilinde çalışma performansını inceleyeceğim. Devrenin RF kısımlarının çalışma şekli ile ilgili bilgi sahibi değilim, oraları bir kapalı blok olarak ele alıp MCU ile kontrol arabirimine odaklanacağız.

Firmanın internet sitesi: http://erainstruments.com/

Sinyal jeneratörünün hem donanımı hem de yazılımı açık. Github adresi: https://github.com/erainstruments/

Sinyal jeneratörü iki şekilde kontrol edilebiliyor:

1) Cihazı bir WIFI access point olarak yapılandırıp, sonra da bir akıllı telefon ile bağlanıp firmanın bu cihaz için geliştirdiği uygulamayı kullanmak.

2) Cihazın üzerindeki USB port (aslında bir seri port) üzerinden komutlar göndermek.

Ben burada 2. metodu kullanıyorum, böylece uygulamada yer almayan daha alt seviyeli komutları vermek ve cihaz durumlarını görüntülemek mümkün oluyor.

IMG_20221018_181714.jpg


IMG_20221018_181724.jpg


IMG_20221018_181748.jpg
 
Bu arada cihazın seri numarası 4 :) Daha crowdfunding kampanyası yapılırken ben katıldım buna ve ilk ürünlerden birisini aldım. Ama revizyon olarak github'da Rev 3 var, bendeki Rev 1 olabilir. Rev 1 şemayı bir şekilde bulmam lazım.
 
Öncelikle cihazın 1 MHz - 3.2 GHz arasında 1 MHz adımlarla genlik hatasını ölçtüm ve MATLAB ile grafikleştirdim. 3 MHz ve 1.4 GHz de hata pik yapmış. Başlangıç ve bitiş frekanslarında genlik hatası 1 dB nin aldında, ama onun dışındaki tüm frekans bölgesinde genlik hatası 0.5 dB nin altında.

1665902127082.png
 
Bu genlik hatası her seferinde değişen random hata mı yoksa tekrarlanabilir mi onu anlamak için ölçümü üç kez tekrar ettim ve her grafiği üst üste bindirdim. Veriler neredeyse tamamen örtüşüyor. Yani bu genlik hatasının yazılımda düzeltilebilmesi lazım.

1665902478428.png
 
19734 eklentisine bak


Üstat şu bölge kare dalga üretilen bölge mi?

Kare dalga değişik frekanslarda üretiliyor, sadece bir aralık yok hatırladığım kadarıyla.

Dün ERA nın Arduino IDE ile yazılmış firmware'ini Makefile ile derler hale getirdim. Çok da negatif olmak istemiyorum ama kod iyi yazılmamış. Makefile ile derler hale geldiği için artık benim SciTools Understand programı ile analizini yapacağım, nasıl çalıştığını anlayıp daha iyi bir firmware yazacağım buna.
 
Tam filtreleme yapmak için düşük frekanslarda daha sık filtre gereceği için daha çok düşük frekanslarda yaşanıyordur. Yüksek frekanslarda çok sıkıntı olmaz diye tahmin ediyorum. O yüzden o aralıktaki sapma dikkatimi çekti. RF güç metre kare dalgadan dolayı düzgün ölçüm yapamıyor olabilir. Bende TPI-1001-B varbir tane. Onda dışarıdan kare dalga ve sinüs verince fark oluyor ölçümde.
 
Son düzenleme:
Şemaya bakınca üç ayrı aralıkta frekans üretimi var:

9 kHz - 30 MHz (AD9913BCPZ)
30 - 6000 MHz (LMX2594 AP çıkışı)
6000 - 15000 MHz (LMX2594 AM çıkışı)

Sinyalin üretiminden çıkışa kadar sadece 6000 MHz e kadar olan frekanslar için bir 6000 MHz LPF var. 15 GHz de bir LPF göremedim. Bu durumda 30 MHz ve altı ile üstü ayrı bir entegre tarafından üretildiği için o eşikte fark görmemiz lazım.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,833
Mesajlar
99,481
Üyeler
2,477
Son üye
krmz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top