Farkli capta iki mil nasil tam merkez merkeze hizalanir?

Mikro Step

Kıdemli Üye
1744834342445.png

Cizimde solda bir motor saseye monte edilmis. Milin karsisinda da bir baska mil var.

Cizimde sagda siyah olan motor mili kirmizi olan sa ayni hizaya getirilecek diger mili temsil ediyor.

Bu hizalama isini atiyorum 1um hata ile gerceklestirmek istesek nasil yapariz? Hangi olcu aletlerinden yararlaniriz?

Yukarıdaki kaplin oldham kaplini, şaftın iki ucunu da paralel yataklarsanız bu kaplin işinizi görebilir, rpm ve tork değerleri türden türe değişiyor.

Tamam da once ayarsizligi olcmemiz lazim. Nasil olcecegiz?

Miller merkezli ya da merkezsiz bir birine bagli olsa tak komparatoru olc. Ama o durumda degiliz.

Yillar once TV'de izlemistim. Santal kurulup alternator mili ile turbun milini bir birine baglayan guvenilir dunyada bir elin parmagi kadar adam var denmisti. TV programindaki adamin her bir baglama isi icin yuzbin dolar civarinda para kazandigi soylenmisti.

Simdilerde bu ise el atmis firma yada un salmis adam sayisi cogalmistir. Ne de olsa lazerli sistemler falan cikti.

tornacıların kullandığı yöntemle - motor miline kumparator bağlayarak, ucunu diğer mile dokunduralım, sonra motor milini elle döndürerek kumparator değerinin ne kadar değişdiğini ölçerek. Açıdakı kaçıklığın tespiti için bu işlem iki kez yapılacak.

Tamam da once ayarsizligi olcmemiz lazim. Nasil olcecegiz?

Miller merkezli ya da merkezsiz bir birine bagli olsa tak komparatoru olc. Ama o durumda degiliz.

Yillar once TV'de izlemistim. Santal kurulup alternator mili ile turbun milini bir birine baglayan guvenilir dunyada bir elin parmagi kadar adam var denmisti. TV programindaki adamin her bir baglama isi icin yuzbin dolar civarinda para kazandigi soylenmisti.

Simdilerde bu ise el atmis firma yada un salmis adam sayisi cogalmistir. Ne de olsa lazerli sistemler falan cikti.
O tip işleri asgari ücret ile yaptım hep. :)
1 mikron hata payı ile bağlamadım hiç.
Kullandığımız en hassas komparatör 0.02 mm idi zaten.
İp çekme yöntemi lazerden daha iyi o zamanlar. :)

Burada @taydin freze makinesi ile borunun çapı düşürmüş freze ile borunun eksenlerini iyi hizalamış. :)

scaled_img_2490.jpg

1 mikron çok sıkıntılı bir rakam. çok uğraşı ve altyapı ister.
100 mm iç çapı ölçersin, bir rakam alırsın sabah güneş parçaya selam deyince derece başı 1 mikron ölçü büyür. Tornalanmış taşlama/polisajsız mil deliğe sıkı sök tak sonrası çaptan düşer. ölçü aletin pahalı bile olsa hassas mastarsız kulanılamaz. Taşlama yapılmasını istersen, o hasssasiyette çalışan taşlamacı bulamazsın. Bulsan karşılığında çok iyi para ister. Kesici takımların çoğunda dayanılılık için uç geometrisi keskin olmaz, üretici datasheet'inde minimum paso değerini söyler, o değerden aşağıya inince kaldırdığın talaş ile paso kalınlığı eşit olmaz, şansın neyse. gereken minimum paso ile malzeye dalınca makinanın rijitliği duruma müdahil olur ve s.

Ben olcum yaptigimda 1um dogrulukla olceyim ona gore ayarlayamalarimi yapayim. Tamam diyim. Sonra sicaklikla varsin degerler degissin.

Bu bahsettiginiz sebeplerden dolayi motor milini talas kaldirma teknikleri ile degil EDM ile delmeyi planliyorum.

Ama 3.175 mm deligi once 2.5 matkapla klasik usul delip sonrasinda belki 3 ile delip ardindan 3.175 icin 3.17 EDM sonrasinda ise gene EDM ile adim adim genisletmeyi dusunuyorum.

Bunun icin motoru saseye baglayip torna motoru gibi kullanacagim. Karsisina punta duzenegine benzer mandren ve EDM duzenegimi kuracagim.
Iste millerin karsi karsiya es eksen yapilmasi sorusu da burdan cikiyor.

dalma edmler en hassas şartlar altında 1 mikron sağlayabiliyor diye biliyorum, fakat sıkıntıyı şartlar getiriyor

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,610
Üyeler
3,078
Son üye
Doğukan zorbey

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back