Fısıldayan SCR

TRON

Aktif Üye
Katılım
4 Ağustos 2020
Mesajlar
292
Başka bir güç kaynağı için crowbar (over voltage koruma) modülü için ayarlama yaparken bir sorun ve ilginç bir durumla karşılaştım. AliAmcadan tedarik ettiğim 51sps120 modeli SCR ile voreboard üzerine yaptığım crowbar devresinde bir iki ufak tefek sorun çıktı.
[emoji625]Bu crowbar devresinde 15 volt zener diyot var ve Bench lab güç kaynağımda yavaş yavaş voltaj yükselterek yaptığım denemelerde tetikleme 18 voltta oluyor. Benim "15 volt diye satın aldığım" 1 watt'lık zener diyot boşta 1.5 k direnç ile 16 volt sabitesin'de ve SCR de tetikleme 18 voltta gerçekleşiyor. Yani yaklaşık en az 2 volt fark var. Aklıma acaba 2v hysteresis mi var bu SCR de diye geldi. İlk defa SCR ile uğraşıyorum.Bu durum niye böyle? Bilgi verirseniz sevinirim.
[emoji625] İlginç bir durumda söyle ki;
Güç kaynağının akım sınırlama ayarını 200 miliamper gibi ayarlayıp, voltaj ayarını yükselterek yine 18 voltu geçtiğimde (tetikleme gerçekleştiğini akım düşmesinden anlıyorum) bir yandan da SCR den bir fısıldama/zırıltı gibi sürekli ses geliyor. Güç kaynağından Akım sınırlamasını kaldırınca bu ses kesiliyor.
Bir yarıiletkenden ses geldiğine ilk defa rastladım.

Bu arada;
Denemelerin bir arasında, Yanlışlıkla crowbar'ı güç kaynağında bağlı bırakıp tetiklemişim, unutup çayımı içip geldiğimde, bench lab akım çıkışı 8a di. Yani 10 dakika boyunca bu tristör soğutucusuz halde 8 amper çekmiş, hem güç kaynağım ve hem SCR Bu olaydan sağ çıkmıştı. Yani her iki cihazda böylece test edildi onaylandı.
 
O tristörün benzeri olan bir modelin datasheet'ina bakarsak:


O tristörün 50 A lik olduğunu görüyoruz. Ayrıca, bir kere tristör ON olduktan sonra, direnci çok düşük bir değere iner (1 Ω dan daha az) Bu durumda senin verdiğin 8 A, o tristörün üzerinde 8 W dan daha az bir güç harcanmasına sebep olur. Tristör de metal gövdeli olduğu için ısıyı da iyi uzaklaştırabilir. En fazla olan, tristörün sıcaklığı yükselmiştir ve 125 °C ye kadar da bir sorun çıkmaz.
 
Zırıltı da muhtemelen 200 mA değerinin, tristörün "tutma akımı" civarında olmasındandır. Yani akım kritik bir değerde, o yüzden tristör bir ON oluyor, bir OFF oluyor ve bu sürekli tekrarlanıyor. 500 mA ile akımı sınırlarsan bu sorun olmaz herhalde, ve olmayınca da sorunun bu olduğunu anlamış oluruz.

Zırıltı da ani akım değişimlerinin yarattığı manyetik etkinin, metal gövdeyi titreştirmesinden olabilir. Veya belki tristörün olduğu devre üzerinde bir şok bobini vardır ve aslında o yapıyordur sesi. Bazı tip kondansatörlerin de üzerindeki voltajın hızlı değişmesi durumunda ses yaptığı biliniyor. Değişimler ses frekans bandı içinde olduğu için (20 Hz - 20 kHz) de mekanik titreşimleri duyabiliyorsun.
 
@taydin Daha önce tristörler hakkında detay sayılabilecek kataloglar okumuştum. Elime hazır devrelerde geçti ama ilk defa kendim uğraşıyorum. İlgi ve alakanız için teşekkürler.

1-Zenerleri 1w 15volt diye satın aldım ama 1.5kΩ direnç seri bağlı olarak ölçümde niye 16volt çıktı.
2-Hadi zener 16 volt çıktı. Ama yaptığım denemelerde Tristörün tetiklenmesi için 18 volt gerekiyor.Bu 2 volt neyin nesi acaba?
Güçlü tristörler de tetikleme için gate voltajımı var acaba?
images.jpg
 
@taydin Daha önce tristörler hakkında detay sayılabilecek kataloglar okumuştum. Elime hazır devrelerde geçti ama ilk defa kendim uğraşıyorum. İlgi ve alakanız için teşekkürler.

1-Zenerleri 1w 15volt diye satın aldım ama 1.5kΩ direnç seri bağlı olarak ölçümde niye 16volt çıktı.
2-Hadi zener 16 volt çıktı. Ama yaptığım denemelerde Tristörün tetiklenmesi için 18 volt gerekiyor.Bu 2 volt neyin nesi acaba?
Güçlü tristörler de tetikleme için gate voltajımı var acaba?5883 eklentisine bak

1.5 kΩ çok fazla gibime geldi. Dolayısıyla zener'in iletime geçtiği "diz" çok yumuşak ve yayvan oluyordur. Zener'den daha yüksek akım geçecek şekilde bir direnç seçmeyi deneyebilirsin. Mesela 150 Ω veya daha az.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,884
Mesajlar
100,397
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top