Franke FDH830AX bulaşık makinası sorunu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Mutfaktaki bulaşik makinası arada bir su kaçırıyordu. Kaçırırsa da su miktarı çok az. Ama az da olsa, alttaki mobilya çıtasını tamamen şişirdi ve dolap kapakları sıkıntı çıkarmaya başladı.

Önce kapak contalarını Marc kireç sökücü ile iyice sildim. Sonraki çalıştırmalarda herhangi bir iyileşme olmadığını gördüm.

Makinanın altında sürekli olarak su birikiyor. Araştırdım bu kadar birikmesi normal mi diye, sadece filtrenin biraz üzerindeki hizaya kadar su birikmesi gerekiyormuş. Ama bizimkisi, tuz kabının kapağını bile içine alacak kadar birikiyor. Filtreleri çıkardım, ikisi de tertemiz. Giderdeki suyu tamamen boşaltım güçlü ışık ile inceledim, hiçbir pislik yok.

İnternette araştırınca, tahliye motorunu manuel aktive etmek için "Start" tuşuna 5 saniye basın diyor. Bastım, hiçbir faaliyet yok.

Makinayı çıkardım ve alt kapağı söktüm. Tahliye filtresinin bağlantılarını çıkarıp multimetre ile ölçtüm. 300 Ohm gibi bir değer var.

1764507619929.jpeg

Ama lanet şeyi tamamen paketlemişler. O yüzden sıkıştı mı anlamak için mili çevirme şansım yok ...

Ama en azından empedans gösteriyor, o yüzden bozuk olma ihtimali daha düşük. Bir de sıkışma olsa, en azından bir vınıltı, bir ses duyulması lazımdı ... O yüzden resimlerini çekip kontrol kartını söktüm.

1764507851855.jpeg

Motorun sargıları ortadaki iki tane komponente bağlı (Q12 ve Q10). Şimdi bakacağım bunlar MOSFET midir TRIAC mıdır.

Oradaki sızdırmazlığı bozmak istemiyorum şimdi. Belki çıkarınca conta parçalanarak çıkar ve sonra da conta gerekebilir.

Acaba neden iki transistör kullanılmış her bir sargı ucu için? Hani 4 transistör olsa, köprü ile motor yönünü değiştiriyorlar deriz ama pompa bu, ya on ya off olacak ve her zaman aynı yönde çalışacak. Transistörler paralel de değil.

Cift devirli pompa olabilir mi?

Conta degisimini goze al. Iceriye bir sey kacmistir kanat kirilmistir vs vs. Ben olsam kafadan pompayi soker elime alir bosta calistirir, pompanin sokuldugu yerden hortumla suverir vs vs denerdim.

Yillarca yaglar katilasinca kap kalin pimas borularin icine kagit pecete doldurmussun gibi oluyor.

Daha bir kac ay once lavabo teknesinin altindaki borulari sokup temizledigimde borularin icinden cikanlari fotograflamadigim icin kendime kiziyorum.

Ibretlik bir goruntuydu.

Hazneyi boşaltıp orayı kuvvetli ışık ile inceledim. İçerisi tertemiz görünüyordu.

Bir de şu var. Eğer motor sıkışmış olsa idi, ben zorla tahliye komutu verince bir vınıltı, ilk anda kanatların bir şeye çarpması sonucu bir ses çıkardı. Hiç ses yok.

Komponentlerin üzerindeki kod Z3M. Bunları aratınca TRIAC'lar da çıkıyor. Eğer öyle ise, bu bir AC motor, ve adamlar motorun her iki ucuna da TRIAC bağlamışlar. Herhalde motor off iken tamamen şebekeden izole olsun diye.

İki uç var. Motorun arka taraflarına da baktım, etiket falan yok, sadece lazerlenmiş bir sürü rakamdan oluşan bir kod var. Sargı empedansı 300 Ohm.

Hem faza hem de noture triac baglandiginda Opto da yoksa, triaclar MCU GND'sine gore tetiklenirken ustte kalan triac icin opto vs bir seyler gerekir.

Bu nedenle kesinlikle Fiksin tuzagi bu.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: clc
Program tamamıyla çalışıp bitirdiğinde makinenin alt haznesinde göl gibi su kalıyorsa su sayacı arızalıdır abi.

Sol cepte reee röle var onu kontrol eder misin ?

valla hiçbir şey anlamadım ben bu işten. Motora doğrudan akım sınırlamalı 230V verdim, motor çalıştı. Sonra test kabloları çıkardım karttan, TRIAC uçlarını gözlemledim, TRIAC da çalışıyor. Atık borusunu kontrol ettim, otoban gibi. Anlamadım gitti. Zaten arada bir su kaçırıyor. Topladım makinayı tekrar takip edeceğim bakalım.

Belki de konnektörleri söküp takmak bir temassızlığı düzeltmiş olabilir, kim bilir ...

Eğer tekrar sızıntı olursa iki şey kontrol edeceğim. Makina terazide mi değil mi şu anda bilmiyorum. Terazi de yok evde. Terazileme yapacağım. Terazi sorunu yoksa, atık su tarafındaki çek valfe bakacağım. Çek valf sanki pompa ile entegre, belki de tamir edilemeyecek.

Program tamamıyla çalışıp bitirdiğinde makinenin alt haznesinde göl gibi su kalıyorsa su sayacı arızalıdır abi.

Sol cepte reee röle var onu kontrol eder misin ?

Evet zeminde su kalıyordu bundan önce. O kadar su oluyor ki, tuz saklama kabının kapağı bile su altında kalıyordu. Ama tekrar denemek gerekecek.

Forum istatistikleri

Konular
8,604
Üyeler
3,420
Son üye
Code

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back