Freze için "kendin yap" vakum tabla

Aluminyum blokun bütün kenarlarını frezede düzelttim

293


294
 
Üst emiş deliğini deldim, yandan pnömatik fitting'in bağlanacağı deliği deldim ve diş açtım

295


296


297
 
Diş açılırken deliği yağlamıştım. Fitting'i buraya özel yapıştırıcı ile yapıştıracağım için bu yağın uzaklaştırılması lazım. Bunu da Würth'ün genel temizleme spreyi ile yaptım

299

Sonra da fitting'i 5542 yapıştırıcısı ile yerine sıktım

300

301


302
 
Son düzenleme:
Vakum pompasına, almış olduğum vakum saatini bağlamak için dönüştürücü maşon lazım oldu. Ayrıca 1/2" den 3/8" e dönüştüren maşon da lazım oldu. Her yer kapalı olduğu için mecbur yarına bıraktım.

Vakum pompasına fitting'leri teflon ile sıkayım diye düşünüyordum, ama herhangi bir sızdırma sorunundan dolayı beni yanıltmasını istemiyorum. O yüzden oradaki bütün bağlantıları da 5542 ile yapıştırarar yapacağım.
 
Son düzenleme:
Şimdi ilk aşamada motor kapağı contası tarzında, ama benim işleyeceğim parçanın tabanına uygun kesilmiş bir lastik conta ayarlayacağım. Buradaki sanayide muhtemelen vardır böyle ince lastik muşambalar.
 
Pompa'nın çıkış portuna uygun fitting aradım bugün bulamadım. Piyasa'da 1/8", 1/4", 3/8" gibi standart fitting'ler bulunuyor, ama bunun çıkış portu bunlardan birisi değil. Muhtemelen 7/16" UNC diş var. Bunun için kılavuz ve matkap almakla uğraşacağıma, çıkış portunu komple söküp oraya standart olan fitting'ler takacağım.
 
Cevat bey, malzemeler elime ulaştı. İlk dikkatimi çeken şey, EPDM olan fitil ve geniş bandın süngerimsi olması. Bunlar hava sızdırır gibime geliyor. Bunu göreceğiz. Vakum elde edip vana ile pompayı ayıracağım. Eğer vakum saati sızıntı gösterirse o zaman bu EPDM çok sızdırmalı demektir. Ancak çok yüksek hava akışlarında sonuç alınır. Ben de buradan silikon fitil bulmaya çalışacağım onunla denemek için.

Kompakt levha üzerinde sızdırmazlık için kullandığın kauçuk conta çok daha uygun. Ama onun da kalın oluşundan dolayı bir elastikiyet olacaktır ve kesicinin darbeleri ile iş parçası titreyecek ve muhtemelen de kesiciyi kıracak. Parçanın levha üzerine yaslanması lazım ve iki yüzeyin sürtünmesi ile yerinde sabit durması lazım gibime geliyor.
 
Bir de bu fitil oluklarının ölçülerini gösteren dokümanda belli bir fitil çapı için bir sürü alternatif ölçü var. Hangi ölçüyü referans aldın pad'lerin oluklarını açarken?

Mesela sanırım 6 mm fitil yaygın ve 6mm için belki 10'dan fazla tabloda farklı oluk ölçüleri var.
 
Pompanın üzerinde bulunan dağıtıcı için uygun bir fitting bulma konusunda ümidimi kestim. Dağıtıcıyı söktüm attım. Ama biraz endişeliyim. Yapışkanla yapıştırılmış diş ve çok zor döndürebildim. O kadar zorlandı ki artık o dağıtıcı bir işe yaramaz direkt çöpe gitti. Ama yapıştırıcıdan düşen parçalar belki pompanın ağzına gitmiş olabilir ... Elektrik süpürgesi ile emdirdim ve kompresör ile üfledim ama, artık bilmiyorum, bakacağız

Bir de işin daha kötüsü, pompayı bagaja koymuştum, giderken devrildi ve içindeki bütün yağ aktı gitti :mad: Pomvak'taki elemana sordum buna pnömatik şartlandırıcı yağ koysak ne olur diye. O da olmaz dedi. Mecbur yağ sipariş edeceğim ...

303


304
 
Abi geçmiş olsun kötü olmuş. Hem araba batmış hemde yağdan olmuşsun.

Pompa geldiğinde kutudan yedek yağ şişeleri vardı resimlerde. Şimdilik onlardan ekle. Yeterli gelecektir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin. Konuyu takip ediyorum.
 
Merhaba Serkan, gelen iki şişe yağın tamamını pompaya koymuştum, zaten el kitabında da öyle diyor. Ve minimum seviyenin epey altına inecek kadar yağ boşalmış. Ben de bir tepsinin üzerine koydum şimdi ve tahliye vidasını söktüm, dipte kalan yağı boşaltıyorum. Mobil rarus 426, 68 numara yağın uygun olduğunu öğrendim, yarın gelecek.

Cevdet bey, bu arada gönderdiğin padlerden birine fitting'i 5542 ile yapıştırdım, yarına kadar kurur ve artık oradan sızdırmaz diye düşünüyorum. Kompakt levhaya da 3/8" diş açtım oraya da bir pnömatik fitting takacağım. Eğer bu pad ile iyi sonuç alırsak, ben de bunun aluminyum olanını yapacağım. Ama oluk kenarlarına pah yapmak lazım, çünkü fitil oralara yayılacak ve iş parçası ile temas yüzeyi artacağı için sızdırmazlık daha iyi olacak.

305
 
İstenen ölçüye göre o ring yapan bir firma var mı bildiğin? Eğer varsa bu süper olur, hiç ek yeri olmadan mükemmel oturan oring yaptırılabilir.
 
Hazırları var abi. İstenilen ölçülerde seçiyorsun. Şöyle bir site bulmuştum. Ne ararsan var sitede..

Hemen üstte istediğin tipte seçebiliyorsun silikon vs olanları var.

Evet dediğin mantıklı, ölçüye göre oring yaptıracağına, hazır oring'i bul, ona göre de oluğu işle. Zaten padleri kendimiz yapacağız hazır almayacağız.
 
Bulamadım dediğin fitting dediğin hangi parça?

Bu arada ilk vakum tabla düşüncemi şöyle aşağıdaki tasarlamıştım. Bahsettin gibi direk birleşik fitil kullanmayı düşünmüştüm. Ve eğer max vakum şiddetine karşı gelebilecek yaylı "spring plunger"i seçebilirsem sadece malzemenin oturacağı yerdeki vakum alanları açılacaktı. Böylelikle eğer malzememi, kütüğümü grid ölçülerinin katları şekilde ayarlarsam hiç fitillle vs uğraşmadan her modelimi işleyebilecektim. Hem de kapalı vakum sistemi olacaktı.


O grid şeklinde tabla'dan ben de vazgeçtim. Şunu gözönünde bulundurmak lazım: Vakum ile elde edeceğin tutma kuvveti, vakumun etki ettiği yüzeye bağlı. Eğer masada öyle bir sürü kare varsa, oralara vakum etki edemeyecek ve senin tutma kuvveti, sadece aradaki oluklar nispetinde olacak. Ama senin kestiğin pad'de, fitil arasındaki alanın neredeyse tamamı vakum olarak etki edecek. Sadece ortadaki artının yüzeyi kadar bir kaybımız var.

Büyük yüzeyler için grid tabla mantıklı, ama küçük parçalar için amaca göre hazırlanmış padler en iyi çözüm.
 
Bulamadım dediğin fitting dediğin hangi parça?

Vakum pompa gövdesine bağlı olan ve iki portu olan sarı bir parça var. Portun birisi 3/8" UNC, ona sarı fitting bulunabiliyor. Ama diğeri standart dışı birşey, 7/16" UNC olabilir. Ona göre bir fitting yok. Neyse zaten gerek de kalmadı, o portu çıkarıp attım.

Pompanın gövdesindeki diş 1/2" UNC, yani standart yarım parmak tesisat dişi. Çok güzel oldu, diğerlerine göre daha büyük olan 1/2" fitting'ler kullandığım için daha sağlam oldu.
 
Evet bugün vakum pompaya yağı doldurdum ve ilk denemeyi yaptım. Videoya çektim

 
Cevdet bey, senin gönderdiğin malzemeler ile ilgili yaptığım denemeler

 
Şimdi burada bir genel özet geçeyim:

Elimdeki vakum pompasının hemen girişindeki vanayı kapatıp vakum ölçümü yaptığımda, iyi bir vakum üretmediğini görüyorum. 15 mikronluk bir vakum pompasının bundan çok daha iyi vakum üretmesini beklerdim. Belki de benim koyduğum yağ bu pompaya uygun değil, onu bilemiyorum. Ama Pomvak'taki eleman benim kullandığım 68 numara yağı kendi küçük boy vakum pompalarında kullandıklarını söyledi. Ama zaten üreticisine sormuştum, ellerinde yedek yağ da yoktu, herhalde Çin'den gelmesini bekliyorlar.

Ağaçtan yapılmış olan pad'in fitil oluğunun ölçüleri uygun değil. EPDM fitil, vakumdan sonra yeterince ezilmiyor ve parça, fitilin üzerinde yüzer vaziyette oluyor. Fitil de elastik olduğu için parça üzerinde hareket ettirilebiliyor.Fitilin daha fazla gömülmesi, ve iş parçasının da tabla yüzeyine oturması lazım. Böylece bu oturmanın yarattığı sürtünme, parçayı çok daha sağlam yerinde tutacak.

Vakum tutma gücünün, vakumun etki ettiği yüzey ile bağlantılı olduğunu ikinci videodaki son deneyde bizzat görmüş oldum. Yani eğer yüzey yeterince fazla değilse, istersen kamyon büyüklüğünde vakum pompa birşey farketmez, tutma gücü zayıf olacaktır. Neden? Çünkü vakum seviyesini fazlalaştırarak elde edilecek maksimum güç belli. Bunun ötesine geçmenin tek yolu yüzeyi artırmak.
 
Tahnanın geçirgenliği neredeyse hiç yok. Benim aluminyum tabla ve kauçuk ile denediğim zaman sistemde hiç sızıntı yoktu. Senin kompakt tablada biraz sızıntı var ve bu tahtadan değil, oradaki kauçuktan veya levhadaki bir atmadan olabilir. Yani üzerine cam koyup denesem farketmeyecek.

Çekiçle vurunca mutlaka oynuyor. Bu da yüzey alanı ile ilgili. En büyük vakum pompayı da koysak, sıfır sızıntı da olsa, tutma kuvvetinin üst sınırı belli. 8x8 cm bir yüzeyde vakum etki ettiğini düşünelim. İdeal vakum ile 167 Kg tutma gücü elde ederiz. Ne yaparsan yap, bu yüzey ile daha fazla tutma gücü elde edemezsin. Vakumum idealden uzak, o yüzden muhtemelen 100 Kg civarında bir tutma gücü var diyebiliriz.

Şimdi diyelim 100 Kg lık bir demir kütleyi masanın üzerine koydun. Yandan da çekiçle tıklattın, oynamaz mı? Oynar tabiki. Daha iyi tutma için tek çözüm daha fazla vakum yüzeyi.
 
Şimdi bir dakika. Sen elle tutma sağlamlığını denerken, tahtayı yukarı kaldırmaya çalışıyorsun. Tabi öyle deneyince kaldırman mümkün değil. 100 Kg'ı tek ellek kaldıramazsın. Ben hep şöyle denedim: Tahtayı sağa sola çevirdim. Yani sanki kavonoz kapağını açar gibi saat yönünden ve tersinde çevirmeye çalıştım.

Benim aluminyum tablada bu şekilde deneyince sağa sola çevrilmesi mümkün değildi. Senin yaptığın gibi yukarı kaldırmayı denemedim, ama denemeye de gerek yok. En büyük kuvvet o yönde zaten, kıpırdatamazsın.

Çekiç testince, çekiç farkı da olabilir. Bendeki 1 Kg lık çekiç. Ama şu kesin, elde ettiğim vakum iyi değil. Belki senin ekovat'ın vakumu daha iyi olabilir. Pomvak'taki eleman, deneme amaçlı sana bir pompa gönderebilirim dedi. Belki de onların endüstriyel vakum pompası ile bir deneme yapsam iyi olacak.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Mesajlar
118,808
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top