Freze için "kendin yap" vakum tabla

Yani benim ragıp beyden öğrendiğim kadarıyla bu senin attığın 27m3'lük 2.500 TL'Lik pompa ile, senin mavi buzdolapçı pompası arasında(27m3'ü) arasında güç farkı yok. Hatta buzdolabçı pompası daha fazla vakum yapıp eksiye inebiliyor dedi. Onun fiyatının pahalı olmasının sebebi endüstryel olması filan dedi.

Bendeki pompa 17 m3 lük, yani 27 m3'e göre akışı baya farklı.

Yani 27m3 değil bence en az 100 m3 gerekiyor o zaman .(Eğer senin mavi pompa gerçekten 15m3 ise)

100 m3 lük pompanın tek faydası, eğer sistemde sızıntı varsa, bu sızıntıya rağmen parçayı tutar. Ama benim denemelerde sızıntı yok, o yüzden 300 m3 bile ilave bir fayda sağlamaz. Pompa olması gereken vakuma inmiyor, o yüzden de tutma kuvveti iyi değil.

Ama ben halen senin pompada bir sıkıntı olduğunu zannediyorum. Çünkü k.kalemiden bir arkadaş 3CFM pompa ile malzemeyi kapalı sistem yerinde oynatamadığını söylüyordu.

Evet bence de öyle.
 
Serkan çok derin vakuma inmemiz gerekiyor diyordu. -0.72 derin olmaktan çok uzak bir vakum.
 
Şu mesajda arkadaş 3cfm ile gitar filan yapıyormuş. Tutuyor demişti.
Vakum Tabla

https://www.kontrolkalemi.com/forum/index.php?posts/760196/

Kontrol kaleminde aktif idim ben. Ama yönetim yazdığım mesajları şekil olarak değiştirmeye başlayınca itiraz ettim. İtirazım kabul edilmediği için artık oraya uğramıyorum.

Bendekinin de vakum seviyesi 15 mikron, yani benim vakum saati ibresini sona vurdurması lazım. Bir sorun var. Bakalım bunun distribütörünü arayacağım, belki onlarda kendi yağı vardır. Deneyebileceğim bir tek o kaldı. O da olmazsa artık yeni bir pompa bakacağım.
 
Tam 11'inci saniyede operatörün eline göre bakarsam, 20 cm x 10 cm gibi bir ölçüde olduğunu tahmin ediyorum. İdeal vakumda 200 x 2.62 = 524 Kg tutma kuvveti elde edilir. Vakum ideal olmayıp 300 Kg bile olsa, malzeme de ağaç olduğu için bir sorun çıkmaz.

Hatta ben videodaki aluminyum kutuyu işleyeceğim ve 9 x 5 cm gibi bir yüzey alanı var. İdeal vakum ile 117.9 Kg, ideal olmayan ile belki 80 Kg elde edebilirim. Uygun kesme derinliği ve ilerleme hızı ile sorun çıkmaması lazım.
 
Senin CNC avatarındaki makina mı? Eğer oysa herhalde kendin yaptın onu? Bende de bir Quantum BF 16 var. vidalarını bilyalı yapıp sonra da CNC hale getirmek istiyorum. Bir gün olur inşallah :)
 
Eline sağlık. Pnömatik mengene de güzel olmuş :)
 
Cevdet bey, senin gönderdiğin malzemeler ile ilgili yaptığım denemeler


Merhaba ,
vakumun -1 e normalde inmesi lazim. Uc durum var.

1 manometrenin kalibrasyonu bozuk.
2 baglanti noktalarinda kacak var.
3 yagdan dolayi pompa vakuma inemiyor.

Ilk basta yagi gozetleme camında yarıya kadar indirmeni tavsiye ederim. 68 etiketli yag is görür sorun olmamasi lazim. Kimi zaman bende vakum yagi bulamadigimda sogutma kompresor yagi kullaniyorum.

Keske yakin olsaydik benimde elimdeki ekipmanlarla deneme yapardik.

Onumuzdeki hafta Istanbul Umraniyede olacağım. Belki bir ziyaret edebilirim. Kisada olsa tanismak iyi our dusuncesindeyim.

Yine haberlesiriz.
 
Merhaba Serkan,

Manometre kalibrasyonu sorunu olabilir belki. Ama makinanın derin vakuma inmediği de denemelerden belli, o yüzden manometre doğru ölçmüyor olsa da gene pompada bir sorun var.

Kapalı vanaya kadar olan tüm tesisatta 5542 sürdüm dişlere. Bir kaçak olmaması lazım. Aynı diş yapıştırıcısını benim kompresörün galvaniz tesisatinda da kullandım ve iyi sonuç almıştım.

Yağ hakikaten problem olabilir, onu yarıya kadar tahliye edip tekrar deneyeyim. Biraz önce Value kompresör kataloguna bakıyordum. Kullanılan yağ için 130 viskozite diyor :oops: Aşağıdaki katalogda 8'inci sayfaya bakarsan, mineral bazlı yağ için viskozite endeksi 110 diyor, sentetik yağ için ise 130 diyor.

https://www.cantas.com/urunpdf/value-2017-2018-english.pdf

Buralara geleceğin zaman mutlaka haberleşelim ve buluşalım :)
 
Evet onların pompa tek kademe, bendeki iki kademeli, yani derin vakum elde edebiliyor (inşallah edecek yakında :) )

Bir de hava akışı onlarınkisi 9 CFM bendeki 10 CFM.
 
CFM vakum miktarını göstermiyor. O hava akış miktarı. Bizim yaptığımız her deneme kapalı sistem olduğu için CFM nin hiçbir önemi yok. CFM ancak bol bol sızdırma olan açık sistemlerde önemli.

O videolarda yaptığım denemelerin hiçbirisinde hava kaçırma yoktu. Onu da nereden anlıyorum? vakum pompadaki vanayı kapatıyorum, vakum saati -0.73 diyor. Sonra o vanayı açıyorum ve vakum miktarı gene aynı. Yani sisteme dışarıdan hava girmiyor hiç.

Şu anda tek sıkıntı vakum seviyesi yeterince iyi değil.
 
Son düzenleme:
Pardon, kompakt levha ile yaptığım deneyde vakum seviyesi biraz düşüktü, - 0.69, yani orada biraz sızıntı vardı.
 
Bir kalıp hazırladıktan sonra kendin yapabilirsin tabi fitili. Ama çok hassas bir şekilde yapılmazsa kalıp, çıkan fitilde çapaklar olur. Ama herhalde görev yapmasına engel olmaz.
 
Sabahtan beri vakum pompası yağı arıyorum Gebze'de, 10 yer aradım, bulamadım :mad: Benim neyden bahsettiğimi bile anlamıyor adamlar.
 
Gene iş açtım kendime :mad:

5542 yapıştırıcısını daha önce de hava tesisatında kullanmıştım ve hiç kaçak olduğunu görmedim. Ama gene de bu ihtimali elimine etmek için tüm sistemi vakum pompasından sökeyim ve vakum saatini direkt olarak pompaya bağlayayım dedim. Ama demek ki sarı fitting kullanıyorsan, bunları sonradan sökme ihtimalin varsa, kesinlikle bu yapıştırıcıyı kullanmayacaksın! Öyle sağlam yapıştırıyor ki, artık sökülemiyor. Sökmeye çalışırken, pompanın gövdesine bağlı olan sarı nipel kırıldı ve bir kısmı da gövde dişinin içinde kaldı.

316


Uygun çapta bir sarı çubuk sokup, TIG ile de kaynaklayıp sökeyim dedim. Ama o çubuk da muhtemelen yamulur gene çıkmaz diye vazgeçtim. Zaten o kaynak sırasında çıkan ark da pompanın boyasını yakar.

Sıkışmış civata sökmek için ters helisli matkap benzeri aparatlar var, hırdavatta buldum ama çap uygun gelmedi. Ben de tornada uygun çapta bu çubuk yaptım ve üzerine de konik şekilde ters diş açtım. Dişin çapı, geriye gittikçe artıyor. Pompanın emiş deliğine bir parça sünger tıkadım ve bu dişli cubuğu sıkmaya başladım. Artık bu daha fazla sıkılamaz diye düşünmeye başlarken bereket nipelin kalıntısını kavradı ve çıkarabildim

315
 
Deliğin içine tabi bir sürü pislik, sarı tozu ve yapıştırıcı kalıntıları düştü. Eletrikli süpürge ucu da girmiyor. İnce bir aluminyum boru buldum. Onu süpürgenin ucuna göre bir adaptör yaptım ve bununla deliğin içini iyice süpürdüm.

317


318


319
 
Sonra vakum saatinin olduğu 1/2" den 1/4" redüksiyonu sökmeyi denedim. Çok dikkatli ve yavaş yavaş zorladım. Bereket bu kırılmadan çıktı. Sonra da teflon ile 1/2" bir uzatma bağladım pompanın çıkışına ve ucuna da vakum saatini. Ve hiçbir değişiklik yok. Tam olarak aynı, eksik vakum değerini görüyorum :mad:

320
 
Pompanın yağ miktarını tam olarak yarı yarıya olacak şekilde ayarladım, bu da hiçbir fark yaratmadı. Zaten vakum saati direkt olarak pompaya bağlı iken de tam olarak AYNI eksik vakumu üretiyor, o halde tesisatta bir kaçak yokmuş.

Şimdi tek ihtimal kalıyor. Yağ uygun değil. Yağ bulmam lazım. Hayret edilecek birşey, mekanik olarak burada herşey bulunur, vakum yağı yok ... Bayisini aradım, orada yok. İthalatçısını aradım (Cantaş), onlarda da yok. Yağcıları arıyorum, her yağcı farklı bir yağ öneriyor :mad:
 
Malzeme bulmak çok zor bu ülkede. Her şey var ama aliexpress gibi tek bir merkezi site yok bu ürünlerin olduğu. Yani döviz çıkışı filan ama ürünü kolay bulmak bazen fikir dünyasını da genişletiyor. Bu konuda bizim ülkemizde de artık adım atılmalı... Yani ufacık contacı bile bütün ürünlerini indekseleyip sitesine koymalı.

Çok doğru, Türkiye'de çok az firma ürünlerini web sitesinde doğru şekilde listeliyor. Çoğu zaman sırf site var mı var mantığı ile o sektör ile igili ürünler koyuyorlar. Ürün bilgileri de ya hiç yok, yada kötü bir otomatik çeviri, yada başka bir siteden kopyala yapıştır çalıntı bilgi.
 
Hmm onda da vakum gene eksik kalıyor. Benimkine göre çok daha iyi, ama ibre sona çok yakın olması lazımdı.

Bakalım uygun bir yağ bulup deneyeceğim, olmazsa yeni pompa bakmaya başlayacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,922
Mesajlar
101,118
Üyeler
2,504
Son üye
yaxe22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top