Full mcu kontrollü smps güç kaynağı

Ayrıca, daha düne kadar forward yapı için atıp tutuyordun. Yok enerji boşalmaz yok şöle olur böyle olur itiraz ediyordun. Şimdi geldin tereciye tere satıyorsun.
 
Konu saçma bir inada bindi. Dünyada bir sürü mcu/dsp kontrollü, kompanzasyonu tamamen mcu ya da dsp içerisinde yapılan güç kaynağı var. Biricha diye bir firma var araştırın, ne eğitimi veriyor stm ler ile neler yapıyorlar diye.
 
Konu saçma bir inada bindi. Dünyada bir sürü mcu/dsp kontrollü, kompanzasyonu tamamen mcu ya da dsp içerisinde yapılan güç kaynağı var. Biricha diye bir firma var araştırın, ne eğitimi veriyor stm ler ile neler yapıyorlar diye.
Var da adamlar bunun gizliyor mu , getirin linkini buraya koyun ineceleyelim konu kapansın konuyu uzatan sizsiniz :D. Dsp işlemcisi olmaz zaten yeni çıktı bunlar smps yeni mi icad edildi.

En kıza zamanda buluşlarının ve adının dünyada duyulmasını canı gonülden isterim.
Dünyada adım duyulsun gibi bir dertim yok bana ait bir sistem geliştirmek istiyorum bu benim hobim , ego da değil mastürbasyon diyelim :katil2:
 
kontrollü, kompanzasyonu tamamen mcu ya da dsp içerisinde yapılan güç
Bu çalışmada da kompanzasyon içeride , sadece sistemin karasızlığa düştüğü düşük wattlı çıkışlarda kompnsazyon yapmak zorunda kaldım geniş bir skalada bunu yapabilecek zaman ,çözünürlük ve matamatiksel imkan yok . Çok daha yüksek seviye işlemcilerde daha düşük değerlerde bu çalışmada 1w ise orada 0.01w kararsızlığa düşer.
 
picproje sitesinde vermisler iste ST'den bir video.

Bak bakalim kompanzator nasil yapiliyormus.


15:25 de MCU icine kod olarak gom dedigimiz analog devre ve esdegeri matematiksel modeli.

Kirmizi kutucugun opampsiz bir kompanzator devresi oldugunu simdi gorebildin mi?

2-png.32125
 
Hocam kaç defa yazacağım o kondansatör küçük değerlerde kompanzasyon yapıyor , 200nf yada 47nf hiçbirşey değiştirmiyor, bir sayıyı yarısını alıyorum ama 0.6 ile çarpamıyorum bunu yapma imkanım yok , khz düşür diyeceksin bunu da yapamam adc okunan değerler stabil değil.

O kondasatör değerleri ile oynadığımda hiçbir şey değişmiyor yoksa 100nf değil belki 47nf daha güzel olacak ben bunu araştırmıyorum bile çünkü değişmiyor mcu içinde kompnsazyon var ama 0.1221554 çarpamıyorum videodaki gibi adam float sayı kuıllanmış .

Peki amper girişi kompanzasyonu çiz , sakın o 100nf olan yeri çizme o opmap hatası için.

Ayrıca buck konvertör yapmış smps de bunun 100 katı gürültü oluşur , amper feedbaci yok , kod yok , devre tasarımı yok , smps adc gürültülerini nasıl engellemiş bilgi yok şema yok oraya istmese de senin yazdığın alias kondansatör atacak o yok.

Picprpjede buradan almış linki sen de oradan almış buraya koyuyorsun :katil2: sen hani picprojeye küsmüştün orayı hala takip ediyorsun bilgi aşırıyorsun, olmadı :katil2:
 
İlim Çinde bile olsa.....

Sen biliyorsun. Eğer sample frekansımızdan daha yüksek frekanslarda sinyal gelmeyeceğini garanti ediyorsan alias filitre koymak zorunda değilsin. Herhangi bir gerilim bölücüde basit bir C eklentisi bile filitre etkisi yapar zaten.

Neden 0.1221554 ile çarpamıyorsun? Tek sorun float sayı kullanmıyor olman mı?
Mesela bir sayıyı 8005 ile carpar ardından 16 kere saga kaydırırsan o sayıyı 0.12214 ile çarpmıs olursun.
Float işlem yapmana gerek kalmaz.

Dediğim gibi kitap okumaya başlasaydın Q notasyonu ile ilgilenmeye başlayacak ve float sayılara ihtiyacın olmadığını görecektin.

Kodlarının içinde var olduğunu söylediğin kompanzasyon rutinini çek ve yapıştır buraya.

Akım kontrol çevrimi için hiç konuşmadık. Hata devresi a-b gibi işlem yapan bir devredir. Ben a yı analog değil pwm olarak veriyorum o yüzden opampa 100n eklentisi yaptım böylelikle pwm siyalinden ortalama elde ediyorum valla başka amacım yok dersen yemezler.

Ordaki 100n hem a hem de b üzerinde etkili. Eğer b deki etkisi olmasın dersen o 100n yu sökeceksin ve pwm yolu üzerinde low passın bir elemanı yapacaksın. Esasen orda analog bir fark almak zorunda da değilsin.
Akımı ADC ile ölçüp MCU içinde fark alabilirsin. Dolayısı ile orda da mix bir çalışma var.

Şimdi neden mix bir devre kurmuşsun neden full digital kontrol yok eleştirimi umarım anlamaya başlamışsındır.

Foruma bir ara full digital kontrol step motor sürücü şeması eklemiştim. Arayıp bulmaya üşendim. Bak bakalım orda MCU etrafında ne var ne yok. Sonuçta o şema bir akım regülatörü.

Full digital kontrolde sinyal ADC ile ölçülebilecek seviyeye yükseltilir. Gerekiyorsa Antialiasing filtreden geçirilir ADC pininden MCU'ya girer. MCU dan çıkan sinyal de doğrudan güç katına gider.

Baktığında RLC ve opamp ordusu görmezsin. Devren bu tanıma uymuyorsa o zaman mix çalışma yapıyorsun demektir.
 
Son düzenleme:
Step motorla bunu kısaylayamazsın gerçekten kusura bakma. Dediğim gibi sayıyı 8005 ile çarpma şansımız yok 8bit çarpılıyor ayrıca tek tek shift yapılıyor 16 defa shift yapamayız sadece bir çarpma işlemi için kod beş katına çıkar .

Dediğim gibi kitap okumaya başlasaydın Q notasyonu ile ilgilenmeye başlayacak ve float sayılara ihtiyacın olmadığını görecektin.
Bu nasıl mümkün olacak ? Sadece toplama çıkarma ile her şey yapılır doğru ama döngüye sokarak ve shiift yaparak ama yine de bit kayıpları olacak o kayıp bitler demek gürültü demektir yine kompanse etmek gerekecek zaten yaptığım bu ,

Adc nin girişine ne yaparsan yap smp yüksek freansdan etkileniyor
Exti bile smpsden etkilnip trik atıyor 1k dirençle bile mcu yanına hemen bir kondasatör koymazsan kontrol mümkün değil yani adc girişine bir kondasatör sart,

Esas konu şu şimdi amper ve volt feedbacki var , sinyalin şekli şemalı tepki süresi herşeyi birbirinden farklı nasıl oluyorda mcu bu farkdan hiç etkilenmiyor amper ve volt geçişlerinde ayrı ayrı kompanzasyon yapılması gerekir 100nk dayamış geçmişim orada hassas ayar yapılması gerekirdi full mcu kontrollü olmasa idi.

Dediğim gibi işlemci azizliğinden küçük bir kompanzasyon gerekti ama hassas bir ayar değil istediğin değeri tak gitsin sistem.
 
Eğer işlemcin bu işlere yetişemiyorsa 32 bite geç.
Ayrıca kim sana C ile kodla diyor?

Bir sayıyı 16 bit sağa kaydırmak için shift komutu kullanacaksan senin ikili sistemden de haberin yok.
 
@Mikro Step birkac yil once bode videolarini ilk gordugumde jw lardan cok bunalmistim 4. videoyu hic gormemistim, guzel anlatmisin, keske bir tanede linear guc kaynagi yada smps icin bir uygulama yapsaymisin, ne ise yaradigini, nerelerde kullanilabilecegi konusunda bir fikir verirdi, sanki boyle uygulamak cok zorda sadece matematik anlatiyormusun havasi vermis.
 
Tamam ben aciklayayim bu aciklamaya gore sen bir video cek.

Birim geri beslemeli olacak sekilde opamplarla 2. dereceden bir sistem tasarla. (Isin icinden cikamazsan sana yardimci olurum.)

Bir giris bir de cikis olsun. Opamp devresindeki kazancin hangi degerinden sonra sistemin kararsizliga girdigi noktayi hesapla ve sisteme bu kazanci ver.

Ardindan bu sistemin geri besleme bacagini ayir ve bu bacakla giris arasindaki transfer fonksiyonu bul.

Sonra Bode grafigini cizip faz ve genligi incele. (Bu konudaki videolarim yardimci olur)

Sonra geri besleme bacagina yada error amplifikator cikisina bir kompanzator ekle. Tabiki fazi ilerletecekmiyiz/geriletecekmiyiz buna karar ver. (Bu konuda da sana yardimci olurum)

Bode diyagraminda faz ve genligi kritik yapan frekans bolgesine kompanzasyon elemanlarinin degeriyle mudahale ederek sistemi kararli hale getirelim.

Hadi bakalim bu video da senden olsun.
 
Burada daha fazla video var
BUrada dsp işlemcisi kullanılmış yine

fakat akış diygramında bişey dikkatimi çekti direkt uc3843 entegresini simule etmiş


untitled.jpg


Uc3843 söyle oluyor osilator çıkışı set ediyor ve smps igbt ye güç veriliyor daha sonra alınan feedback işlemci 0.6v referans değerini geçerse igbt off durumuna getirliyor , işte burada resimde de bu var .

Yani bu işlemleri o kadar hızlı yapmak zorunda ki mesela pwm %10 altına inemez çünkü yetişemez , sonuçta eğitimsel birşey çok hoş bir çalışma ama halen dünyada başka örneği yok iddiam çürütülemedi onu demek istiyorum :gulus2:

https://www.youtube.com/@BirichaLectures/videos burada daha fazla video var , gerçekten güzel bir kanal.

Kutuya aldığı kompanzasyonu normal bir işlemci ile hesaplayabilmein imkanı yok 3p3z compansetion diye interntte araştırabilirsiniz ancak bir fırlamalık bir numara uydurulması gerekiyor.
 
Son düzenleme:
@devreci bak ne buldum.

Sizin takıştığınız adam daha önce ne yapmış bak.
Eğer devresi yanlış değilse iki direnç ile ölçüm alıp işlemciye girmiş. Hani olmazdı bu işler öyle, dünyada tek değilmişsin demek ki :D

 
Hani olmazdı bu işler öyle, dünyada tek değilmişsin demek ki :D
Yoo yine tek , çünkü verdiğin linkte kodlar yok bu konuda mail atmiştın cevap geldi mi :gulus2:

12v boost devresi , burada benim yaptığım devredeki gibi 220v tarafından gelen korkunç emiler - harmonikler-pikler yok, o kondansatörleri o nedenle kullandım kaç defa yazacağım bunu , adc nin smps emilerinden etkilenmesi ve hatalı okuma yapması nedeniyle hatalı okumayı bırak işlemci emiler nedeniyle kilitlenmemesi bile mucize .

Burada böyle bir dert yok, emi yok kilitlenme derdi yok , igbtnin patlama derdi yok, güç çok düşük , benim devrede iç direnç 1ohm ise bu devrede 10kohm kontrolu o kadar kolay ki parmağınla aç kapa bile yapsan çıkıştaki voltajı tuttursun. En eski Pic serileri ile bile yapılabilir.
 
@devreci buradaki konunun linkini gönderdim, olayı anlattım ama geri dönüş olmadı :temkinli1:

Adamın ne yaptığını kod olarak bilmem ama, en azından Fluke kullanıyor :ok1:

Hoparlörden aldığı hışırtı seslerle devre iyi demiyor :D
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,747
Üyeler
2,823
Son üye
ozgurmaker

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top