Gömülü Sistem

k7lest

Üye
kafamda bi alet tasarladım basit bişey. ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. pcb devre kartını nasıl tasarlamalıyım, hangi komponent(?)ler lazım, kablo lehim vesaire gerekli mi, kodunu nasıl yazarım bilmiyorum. bilgili birisi varmı acaba. proje basit bir flaşbellek gibi düşünebilinir ama otomatik işlem yapan.

Merhaba, foruma hoş geldin.

Sorduğun sorudan, flash bellek tarzı bir elektronik devre yapmak istediğin anlaşılıyor. Ama bunu yapmak için de çok basit, birkaç adımdan oluşan bir bilgi kırıntısı gerekiyor, o bilgiyi elde ettiğin anda da projeyi baştan sona yapabileceğini düşünüyorsun sanki. Hani "cep telefonu ile birisine nasıl konum atılır?" "Şunları madde madde yap, amacına ulaşırsın" gibi. Ama flash bellek tarzı bir elektronik devreyi tasarlamak, sonra onun PCB sini tasarlamak, sonra da devrenin montajını yapmak, sonra da hataları ayıklayıp çalışır hale getirmek elektronik mühendisliği işidir. Bu da yeterli olmaz, bir sürü elektronik test ve ölçüm cihazı da gereklidir.

Eğer elektronik öğrenmek istiyorsan, konu ile iligli spesifik sorular sor ve herkes de sana cevap vermeye çalışır. Ama forum mesajları ile hiç kimse sana flash bellek tarzı bir elektronik devre nasıl yapılır anlatamaz.

Merhaba, foruma hoş geldin.

Sorduğun sorudan, flash bellek tarzı bir elektronik devre yapmak istediğin anlaşılıyor. Ama bunu yapmak için de çok basit, birkaç adımdan oluşan bir bilgi kırıntısı gerekiyor, o bilgiyi elde ettiğin anda da projeyi baştan sona yapabileceğini düşünüyorsun sanki. Hani "cep telefonu ile birisine nasıl konum atılır?" "Şunları madde madde yap, amacına ulaşırsın" gibi. Ama flash bellek tarzı bir elektronik devreyi tasarlamak, sonra onun PCB sini tasarlamak, sonra da devrenin montajını yapmak, sonra da hataları ayıklayıp çalışır hale getirmek elektronik mühendisliği işidir. Bu da yeterli olmaz, bir sürü elektronik test ve ölçüm cihazı da gereklidir.

Eğer elektronik öğrenmek istiyorsan, konu ile iligli spesifik sorular sor ve herkes de sana cevap vermeye çalışır. Ama forum mesajları ile hiç kimse sana flash bellek tarzı bir elektronik devre nasıl yapılır anlatamaz.
tabi hemen öğrenemem zaten ama nasıl ögreneceğimi de bilmiyorum. bu forum değilde genel bi aratma yaptığımda pek bi kaynak bulamadım. eğitim videosu veya pdf vesaire varmıdır acaba en bastan ogrenebilecegim

Yolun başında olduğunuz için kafanızdaki fikri gerçekleştirmenin zorluk derecesi hakkında da fikriniz olması zor. Doğrudan yapmak istediğiniz şey ile ilgili kaynak bulsanız bile temel olmadığı için hiçbir şey anlamayacaksınız. Temel elektronik öğrenerek sıfırdan başlayacaksanız da internette en temelinden akademik düzeye kadar kaynaktan bol şey yok. Direnç nedir? diye başlayabilirsiniz mesela. Ama zaman, çaba ve masraf gerekecek onu baştan söyleyelim. "Bir fikrim var, onun için elektronik öğrenmeliyim" yanlış bir yaklaşım olur. Bu işleri meslek ya da hobi edinip, biraz tutkuyla uğraşamayacaksanız vakit kaybetmeyin derim. Öğrenme süreci eğlenceli mi yoksa sıkıcı mı gelecek bir başlayın ve görün.

Son düzenleme:
Anlaşıldığı kadarıyla bu, emsali mevcut olmayan bir cihaz.
Yani standart usb aygıtlardan bellek, fare vs. güvenlik anahtarı (dongle) değil

Pil barındıran bilgisayara takılmadığı halde bazı işler yapan, takıldığı zaman bilgisayara veri aktarmak üzere farklı bir kimliğe sahip olan özel bir aygıt olabilir.

Sıcaklık, Nem, Ses, görüntü vs. bunları depolayabilir.

İstenen özel amaca hizmet edecek ve sorunsuz çalışacak böyle bir cihazı, bilmeyen birinin yapması yıllar alabilir.

Bilen biri için en fazla 1 ay yeterli.
Belki çinli 1 haftada yapar.

Teknik şartname varsa yapılacak işleri ve zorluklarını bildirmek isterim. USB yi çok severim.

Son düzenleme:
böyle iletiler görünce ilk aklıma gelen birisinin modorasyon engelini aşmaya çalıştığı.
soru çok genel bilgi hiç yok ve moderasyon kalktigi andan sonra da başka mesaj gelmeyecek.
Sonra uygun zamanda "para karşılığı pasaport" "dating" ve "kumar" siteleri reklamı gelecek.

Moderasyonun kalkması için birkaç mesaj yeterli değil. Ama tam limiti de söylemek istemiyorum, spamcilere taktik vermeyelim :) Bir üyenin gerçek olduğunu anlarsak moderasyonu hemen kaldırıyoruz, aksi halde ayarlanan limit kadar yararlı mesaj görmemiz gerekiyor. Ekstrem durumlarda, limit olmaksızn HER MESAJ için moderasyon şartını devreye sokuyoruz.

"tasarladım" kısmı da ilginç. Fakat bence orası sorun değil.

Ticari fikri olan, iş bağlantıları yapan bir güzel insan, teknik işlere ödenek ayırmak istemediği için kendisi yapmak istiyor.

"Çuvalla para istediler, Atla deve değil ya, çalışır yaparım" şeklinde düşünmüş olabilir.

Yolun başında olduğunuz için kafanızdaki fikri gerçekleştirmenin zorluk derecesi hakkında da fikriniz olması zor. Doğrudan yapmak istediğiniz şey ile ilgili kaynak bulsanız bile temel olmadığı için hiçbir şey anlamayacaksınız. Temel elektronik öğrenerek sıfırdan başlayacaksanız da internette en temelinden akademik düzeye kadar kaynaktan bol şey yok. Direnç nedir? diye başlayabilirsiniz mesela. Ama zaman, çaba ve masraf gerekecek onu baştan söyleyelim. "Bir fikrim var, onun için elektronik öğrenmeliyim" yanlış bir yaklaşım olur. Bu işleri meslek ya da hobi edinip, biraz tutkuyla uğraşamayacaksanız vakit kaybetmeyin derim. Öğrenme süreci eğlenceli mi yoksa sıkıcı mı gelecek bir başlayın ve görün.
zaten ufaktan frontend geliştiriciliğe doğru yöneliyorum. madem yazılım öğreniyorum bunuda hobi olarak edineyim dedim. sonra aklıma bu fikir geldi. giriş seviyede kaynaklara baktım türkçe bulamadım. hadi yapayım diyip sonra beceremeyince salmalık bi fikir degil zaten yan hobi olarak yurutmek istiyorum

Anlaşıldığı kadarıyla bu, emsali mevcut olmayan bir cihaz.
Yani standart usb aygıtlardan bellek, fare vs. güvenlik anahtarı (dongle) değil

Pil barındıran bilgisayara takılmadığı halde bazı işler yapan, takıldığı zaman bilgisayara veri aktarmak üzere farklı bir kimliğe sahip olan özel bir aygıt olabilir.

Sıcaklık, Nem, Ses, görüntü vs. bunları depolayabilir.

İstenen özel amaca hizmet edecek ve sorunsuz çalışacak böyle bir cihazı, bilmeyen birinin yapması yıllar alabilir.

Bilen biri için en fazla 1 ay yeterli.
Belki çinli 1 haftada yapar.

Teknik şartname varsa yapılacak işleri ve zorluklarını bildirmek isterim. USB yi çok severim.
teknik sartname olarak suan hicbisey sunamam sadece isteklerimi sunabilirim. ne gerekli ne degil bilemiyorum suan. aslinda cok farkli fikrim var ama temelde bu sekil olmasini istiyorum

"tasarladım" kısmı da ilginç. Fakat bence orası sorun değil.

Ticari fikri olan, iş bağlantıları yapan bir güzel insan, teknik işlere ödenek ayırmak istemediği için kendisi yapmak istiyor.

"Çuvalla para istediler, Atla deve değil ya, çalışır yaparım" şeklinde düşünmüş olabilir.
yok hocam ticari veya birisinden yapmasini vs istemedim. zaten yavas yavas kodlama ogrenmeye basliyorum. zaten hobi olarak yapiyorum ve buda gozume ilgi cekici geldi. kendi bos zamanimi degerlendirmek istedim

burada direkt kendi projeni yapmak yerine işin temellerini öğrenmeye biraz vakit ayırmalısın. işin temellerini de basit bir arduino board alıp bu board üzerinde led yak, buton oku gibi çok temel projeler yparak öğrenebilirsin.

burada direkt kendi projeni yapmak yerine işin temellerini öğrenmeye biraz vakit ayırmalısın. işin temellerini de basit bir arduino board alıp bu board üzerinde led yak, buton oku gibi çok temel projeler yparak öğrenebilirsin.
kendimi gelistirebilecegim bi kaynak varmi acaba turkce olursa daha iyi olur

Otomatik işlemden kasıt nedir Ticari mi yani maliye önemli mi kompakt olması şart mı gibi ek bilgiler gerek
Sanırım aradıgınız sey usb hid ve bunu destekleyen ve arduino ortamında kullanılabilen geliştiröe kartları var arduino leonardo gibi attiny 85 gibi bluepill gibi
Ama pcb yi ben yapayım hatasız bir yazılım yazayım vs derseniz onunuzde çok uzun bir yol var

Otomatik işlemden kasıt nedir Ticari mi yani maliye önemli mi kompakt olması şart mı gibi ek bilgiler gerek
Sanırım aradıgınız sey usb hid ve bunu destekleyen ve arduino ortamında kullanılabilen geliştiröe kartları var arduino leonardo gibi attiny 85 gibi bluepill gibi
Ama pcb yi ben yapayım hatasız bir yazılım yazayım vs derseniz onunuzde çok uzun bir yol var
yok hocam çok basit bi sistem. riskli veya cok onemli guvenlik vesaire gerekli degil. sadece cihaza takinca dosyalari cekip tutacak. eger 2. taktigimda dosyalar ayniysa hicbirsey yapmayacak. degisiklik varsa degisikligi duzenleyecek. birnevi yedekleme gibi dusunun.

ozaman bunu bilgisayar ortamında c# (veya hangi dilde rahat hissediyorsanız) ile yapıp normal bir usb bellek kullanabilirsiz usb bellegin id sinden size ait bellek oldugunu anlayabilir butun kontrol işini c# da gerçekleştirebilirsiniz

ozaman bunu bilgisayar ortamında c# (veya hangi dilde rahat hissediyorsanız) ile yapıp normal bir usb bellek kullanabilirsiz usb bellegin id sinden size ait bellek oldugunu anlayabilir butun kontrol işini c# da gerçekleştirebilirsiniz
peki hocam nasıl anlatılır bilmem de bu usbnin beynindeki yazilimi nasil degistirebilirim veya ekstra komponent takarak yapabilirmiyim

bunu zaten yapan usb bellekler olması lazım. marka hatırlamıyorum (kingston olabilir)
bir yazılım kuruyorsun ve seçtiğin klasörleri tanımlı usb belleği taktığın anda güncelliyor.
pc içindeki dosyaları usb belleğe atıyor.

hatta benim (zyxel) nas cihazımda da şöyle bir özellik var. usb bellek tatığın anda programlanan şekilde davranıyor. usb bellekteki dosyaları bir klasör açıp yedekliyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back