Gömülü Sistemler Kariyer Tavsiyesi

Eledoa

Yeni Üye
Herkese merhaba,

Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Kariyerimin tam başında, sizlerin tavsiyelerine ihtiyacım var.

Serüvenime küçük yaşlarda Arduino, ESP gibi kartlarla bir şeyler üreterek başladım. Kodlamayı, elektroniği, özellikle de işin mutfağında olup "low-level" seviyede gömülü sistemler geliştirmeyi gerçekten seviyorum. Bugüne kadar da bu işte iyi yerlere geleceğimi düşünüyordum.

Fakat son zamanlarda yapay zekanın geldiği nokta bende çok ciddi bir gelecek kaygısı oluşturdu. Yapay zeka kod yazmayı bu kadar hızlandırmış ve kolaylaştırmışken, "bunu herkes yapabiliyor" hissiyatına kapılıyorum ve dürüst olmak gerekirse kendimi yetersiz hissetmeye başladım. Üstelik staj yapmak için başvurduğum yerlerin hemen hepsinden olumsuz dönüşler alıyor olmam da bu kaygımı maalesef iyice körüklüyor. Bundan dolayı rekabet edebilmem için güzel bir proje yapmak istiyorum.

Özellikle savunma sanayisini hedefliyorum ve beni gerçekten bu alanda eğitecek bir proje yapmak istiyorum. Aklımda bir uçuş kontrol kartı tasarımı var. Ancak bunu sadece "2-3 sensörü okuyup motor sürmek" değil de; yapay zekanın en azından şu an için mimarisini kolayca kuramayacağı bir alana, güvenilirlik, arıza koruması, yedeklilik ve veri koruması/loglama gibi daha askeri standartlara yakın konulara yoğunlaşmayı planlıyorum.

Sizlere danışmak istediğim konular şunlar:

• Uçuş kontrolcüsü projesine bu "güvenilirlik ve yedeklilik" perspektifinden yaklaşmam hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Projeyi geliştirirken hazır kütüphaneler kullanmak yerine, tüm sensör sürücülerini tamamen register seviyesinde sıfırdan yazmayı düşünüyüorum fakat bu efor sektörde "tekerleği yeniden icat etmek" olarak mı görülür buna vakit harcayağıma güvenirlik konularında daha mı yoğunlaşmalıyım.
  • Yapay zekanın bu kadar güçlü olduğu bir dönemde, bugün yeni bir mezun olsaydınız sektörde nasıl rekabet etmeyi ve sıyrılmayı tercih ederdiniz?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

elektronik veya başka bir meslek olarak bakma hayatta seni daha iyi yere getirecek olan şey ortama uyum sağlama ve fayda elde etme becerindir. örneğin bahsettiğin gibi yapay zeka çıkmamış olsa ve sen rüzgarda sürüklenir gibi üniversitemi bitirdim, kendimi eğittim derken çok başka zorluklarla gene hayal ettiğin yolu ilerlemekte zorlanabilirdin. gene aynı rekabet farklı-farklı zorluklar olacaktı. yani yapay zeka geldi herşey bitti gibi bir durum yok. yapay zeka herkese gelip bir sana gelmeseydi evet bu senin için fark yaratırdı. ama şartlar hala eşit ve piyasada yapılacak işler var. elde olan imkanları en verimli şekilde kullanarak yenilikçi, verimli sonuçlar üreten insan fark yaratır ve öne geçer.

savunma sanayi de öyle hayal ettiğin gibi şekerci dükkanı değil. yani sen gerçekten üstün bir beyin hiper yetenekli bir insan olsan bile hayat teknofestlerde sana gösterildiği gibi ilerlemiyor. o ortamlarda belki de boş işler sayacağın saçma projeler hatta elektronikle bile değil boş boş kağıt-dosya işleri ile on sene uğraştıktan sonra bir yerlere gelme şansın var. orada da hayal ettiğin gibi hiper zor problemleri oppenheimer gibi önüne serip al sana ekibin hadi uğraşın çözün aslanlarım şeklinde olmayacak.

bunları moralin bozulsun diye söylemiyorum. hayatla ilgili gerçekleri ne kadar erken fark edersen elindeki bilgi, beceri ve yapmak istediklerinle harmanlayıp vakit kaybetmeden kendine doğru yolu seçersin. doğru yol ve idealler herkes için farklıdır. şuna bir karar vermen lazım ben bir mühendis olmak istiyorum ve buradan aldığım maaş ile işten çıkınca şalteri kapatır hayatıma devam ederim sessiz sakin yaşar yaşlanır giderim. ben bir mühendis olmak istiyorum ama zor problemleri çözmekten keyif alıyorum, deli işi işlerle uğraşmak istiyorum. ben abi para kazanmak istiyorum 30 sene çalışıp fiat egea alamam benim on senede hayatımı yoluna koyup mecedesimi almam lazım. bunlar çok çeşitlendirilebilir.
içinde olduğun düşünsel durumda register level mi yazayım, sensor kütüphanesi mi kullanayım sorusunun dünyadaki en doğru cevabı bile şu an senin durumunda bahsettiğim kararları verip farkında olarak ilerlemez isen en ufak fayda yaratmaz.

Son düzenleme:
Otonom sürüş ve haritalandırma üzerine çalış. Şu anda otonom araçlar dahil herşey bu alana kaymaya başladı. Yapay zekadan bu alanda faydalanır ve daha kolay ilerleme sağlarsın. Yapay zeka ne kadar kod yazsa ve temel elektronik hakkında yardımcı olsa da senin projeler üzerinden elde edeceğin tecrübe, yapay zekanın elde edebileceği bişey değil. Moralini bozma.

Son düzenleme:
elektronik veya başka bir meslek olarak bakma hayatta seni daha iyi yere getirecek olan şey ortama uyum sağlama ve fayda elde etme becerindir. örneğin bahsettiğin gibi yapay zeka çıkmamış olsa ve sen rüzgarda sürüklenir gibi üniversitemi bitirdim, kendimi eğittim derken çok başka zorluklarla gene hayal ettiğin yolu ilerlemekte zorlanabilirdin. gene aynı rekabet farklı-farklı zorluklar olacaktı. yani yapay zeka geldi herşey bitti gibi bir durum yok. yapay zeka herkese gelip bir sana gelmeseydi evet bu senin için fark yaratırdı. ama şartlar hala eşit ve piyasada yapılacak işler var. elde olan imkanları en verimli şekilde kullanarak yenilikçi, verimli sonuçlar üreten insan fark yaratır ve öne geçer.

savunma sanayi de öyle hayal ettiğin gibi şekerci dükkanı değil. yani sen gerçekten üstün bir beyin hiper yetenekli bir insan olsan bile hayat teknofestlerde sana gösterildiği gibi ilerlemiyor. o ortamlarda belki de boş işler sayacağın saçma projeler hatta elektronikle bile değil boş boş kağıt-dosya işleri ile on sene uğraştıktan sonra bir yerlere gelme şansın var. orada da hayal ettiğin gibi hiper zor problemleri oppenheimer gibi önüne serip al sana ekibin hadi uğraşın çözün aslanlarım şeklinde olmayacak.

bunları moralin bozulsun diye söylemiyorum. hayatla ilgili gerçekleri ne kadar erken fark edersen elindeki bilgi, beceri ve yapmak istediklerinle harmanlayıp vakit kaybetmeden kendine doğru yolu seçersin. doğru yol ve idealler herkes için farklıdır. şuna bir karar vermen lazım ben bir mühendis olmak istiyorum ve buradan aldığım maaş ile işten çıkınca şalteri kapatır hayatıma devam ederim sessiz sakin yaşar yaşlanır giderim. ben bir mühendis olmak istiyorum ama zor problemleri çözmekten keyif alıyorum, deli işi işlerle uğraşmak istiyorum. ben abi para kazanmak istiyorum 30 sene çalışıp fiat egea alamam benim on senede hayatımı yoluna koyup mecedesimi almam lazım. bunlar çok çeşitlendirilebilir.
içinde olduğun düşünsel durumda register level mi yazayım, sensor kütüphanesi mi kullanayım sorusunun dünyadaki en doğru cevabı bile şu an senin durumunda bahsettiğim kararları verip farkında olarak ilerlemez isen en ufak fayda yaratmaz.
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum.

"Piyasada hala yapılacak işler var" dediğiniz nokta, aslında benim en çok kaybolduğum yer. O fırsatların neler olduğunu ve enerjimi tam olarak hangi probleme yöneltmem gerektiğini kestirmekte zorlanıyorum.

Aslında yapmak istediğim, hangi sektörde olursa olsun "gerçekten mühendislik yapmak" ve işin mutfağında kalmak. Savunma sanayi hakkındaki yorumunuz da duruma daha gerçekçi bakmamı sağladı açıkcası.

Şu anda YZ nın baştan sona, bütün ihtiyaçları karşılayan, geliştirmeye açık, kolay bakımı yapılabilen bir proje üretebildiği alan yok. Buna en çok yaklaştığı alan, web sitesi geliştirme işi. Ama burada bile iyi bir programcının yaratacağı çok önemli farklar oluyor.

Gömülü sistemlere gelince, eğer piyasada ticari karşılığı olan, karmaşık, özgün bir projeyi YZ ya yaptırmak imkansız. Böyle bir projede YZ yı sadece kullandığın programlama dili ile ilgili destek almak için, daha verimli internet aramaları yapmak için, ve aklına gelen değişik tasarım seçenekleri konusunda geri bildirim almak için kullanırsın. Ve bu konularda YZ büyük bir fayda sağlar.

Ama piyasada ticari karşılığı olan, karmaşık, özgün bir projenin mimari tasarımını YZ ya yaptıramazsın. Prototip kartta problem çıkarsa YZ ya çözdürmezsin. YZ, sahadaki kurulumda çıkan problem konusunda müşteriye yardımcı olamaz.

Senin yapman gereken, kendi mesleki alanında işini en iyi şekilde öğrenmek, bolca projeler yapıp bunları değişik sosyal medya ortamlarında ve bizimki gibi forumlarda yayınlamak olmalı. Burada sergilediğin çalışmalar, en iyi yazılmış CV den daha etkili olacaktır.

Piyasada hazır olarak var olan teknolojilerin ayrıntılarını öğrenmeyi, tekerleğin yeniden icadı olarak düşünme. "Piyasada sebil gibi uçuş kontrol kartı var, al kullan, tekerleği yeniden icat etmeye ne gerek var?" diyenler, senin o teknolojiyi öğrenmeni istemeyenlerdir. Sıfırdan uçuş kontrol kartı tasarla. Sıfırdan dron yap. Bu dronun parçalarının ve dronun tamamının davranışını bir kontrol sistemi olarak modelle, sonra bu modeli değişik şartlarda stabil olarak kontrol edecek kontrol algoritmasını geliştir, uçuş kontrol kartının yazılımını yaz. Sonra dronun testlerini yap ve doğru çalıştığını doğrula. Bunu yapacak seviyeye gelirsen, hatta bu seviyenin yarısına bile gelirsen, Türkiye piyasasının üstünde yeteneğe sahip bir mühendis olursun ve rahatlıkla iş bulabilirsin.

Herkese merhaba,

Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Kariyerimin tam başında, sizlerin tavsiyelerine ihtiyacım var.

Serüvenime küçük yaşlarda Arduino, ESP gibi kartlarla bir şeyler üreterek başladım. Kodlamayı, elektroniği, özellikle de işin mutfağında olup "low-level" seviyede gömülü sistemler geliştirmeyi gerçekten seviyorum. Bugüne kadar da bu işte iyi yerlere geleceğimi düşünüyordum.

Fakat son zamanlarda yapay zekanın geldiği nokta bende çok ciddi bir gelecek kaygısı oluşturdu. Yapay zeka kod yazmayı bu kadar hızlandırmış ve kolaylaştırmışken, "bunu herkes yapabiliyor" hissiyatına kapılıyorum ve dürüst olmak gerekirse kendimi yetersiz hissetmeye başladım. Üstelik staj yapmak için başvurduğum yerlerin hemen hepsinden olumsuz dönüşler alıyor olmam da bu kaygımı maalesef iyice körüklüyor. Bundan dolayı rekabet edebilmem için güzel bir proje yapmak istiyorum.

Özellikle savunma sanayisini hedefliyorum ve beni gerçekten bu alanda eğitecek bir proje yapmak istiyorum. Aklımda bir uçuş kontrol kartı tasarımı var. Ancak bunu sadece "2-3 sensörü okuyup motor sürmek" değil de; yapay zekanın en azından şu an için mimarisini kolayca kuramayacağı bir alana, güvenilirlik, arıza koruması, yedeklilik ve veri koruması/loglama gibi daha askeri standartlara yakın konulara yoğunlaşmayı planlıyorum.

Sizlere danışmak istediğim konular şunlar:

• Uçuş kontrolcüsü projesine bu "güvenilirlik ve yedeklilik" perspektifinden yaklaşmam hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Projeyi geliştirirken hazır kütüphaneler kullanmak yerine, tüm sensör sürücülerini tamamen register seviyesinde sıfırdan yazmayı düşünüyüorum fakat bu efor sektörde "tekerleği yeniden icat etmek" olarak mı görülür buna vakit harcayağıma güvenirlik konularında daha mı yoğunlaşmalıyım.
  • Yapay zekanın bu kadar güçlü olduğu bir dönemde, bugün yeni bir mezun olsaydınız sektörde nasıl rekabet etmeyi ve sıyrılmayı tercih ederdiniz?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
Eksiklikler, öğrenme, yenilenme hayat boyu süren bir döngü. Bu döngü içinde hızlanmak yol katetmek için önemli. Hızlanmayi nasıl sağlarız? Kurs, eğitim, işyerinde çalışma gibi olanaklarla. Bunlar yerine tek başına yapayım, herşeyi ben yapayım yanlışlarını düşe kalka ben duzelteyim mantığı değerli zamanı harcamaktir. Zaman beklemiyor. Her an yeni bilgilerin sunulduğu bir ortamda bir an önce uyum sağlamak, donanmak için en iyi kaynakların yardımını almak gerekiyor.
Benim önerim Y.Z olsun, Gömülü Devreler olsun, Arttırılmış Sanal Gerçeklik olsun, Internet of Things olsun kendinizi bunlarla donatacak lisans üstü eğitimlere yönelmeniz.
Mümkün olursa yurtdışı ünilerde eğitim almayı tercih etmeniz.
Bu aşamada size önerim Portekiz'de bir mühendislik şirketi var. Her sene yaz döneminde 2 aylık yoğun pratik laboratuvar ve saha ortamında robotics kursları veriyorlar. Dünyanın her yerinden mühendis/mühendis adaylarını belli bir sayıda ve ön mülakat ile alıyorlar. Dönem içinde 3-4 kişilik ekipler oluşturup görevleri yerine getiren robotlar yapıyorsunuz. İngilizceniz iyi seviyede ise hem kendinizi geliştirmek, bakış açınıza yeni ufuklar katmak hem de uluslararası ilişkilerinize basamak olacak adımı atmanız için son derece yararlı olacağına inanıyorum. 2026 için açacaklar mi kurs bilmiyorum. Sayfa adresini aşağıya yaziyorum. Düşünürseniz sayfada iletişim bilgileri var.
Firma olarak çok uluslu yer aldiklari firma projeleri hakkında da ana sayfada bilgi paylasimi var.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,091
Üyeler
3,680
Son üye
MeftuN

Son kaynaklar

Back