GPSDO nun iyisi kötüsü var mıdır?

gibi sitelerde örneğin 10 MHz vb. frekanslarda referans frekansı yayınlıyorlar. Bunları referans alabiliriz.
Üstteki sitede şu an var mesela 10MHz de 5MHz de. Ya da direkt varsa kendi SDR veya alıcı devremiz tek frekansa tune yine erişebiliriz.
Bu da referans sinyali veren vericilerin listesi:

GPSDO ne kadar sıklıkla düzeltme yapıyor? Bunun bir standardı var mı yoksa uygulamaya göre değişebilir mu?
Ben işin MCU boyutunu pek anlamadığım için yukarıdaki video daha ayrıntılı anlatıyor abi ordan sen anlarsın.
10 MHz referans üretip bunu tekrardan arduinoya saydırıyor.
Bu Arduino için yüksek bir frekans olduğu için 40 saniyelik periyotlarla sayıp. 40x10MHz gibi bir sayım değeri bekliyor.
Eğer farklı çıkarsa az çok onu ekliyor.

Peki diyelim hazır bir OCXO aldık. Bunun frekansına GPS e göre nasıl ince ayar çekiyoruz? Fırın sıcaklığı ile mi oynuyoruz?

Çalışma mantığı şu: GPS alıcıdan 1 Hz kare dalga geliyor. O sinyali gate olarak kullanıp işlemcinin içindeki counter'lardan birini saydırıyor. Videoda 40 saniye gate sinyali kullandığından bahsediyor. Oradan işte tam olarak senin lokal osilatörün frekansını belirlemiş oluyorsun. 10 MHz ile aradaki farkı hesaplayıp OCXO ya ayar çekmen lazım.

Bu arada zaten serbest olarak 1 ppb olan OCXO lar var. Ama ne digikey'de nede mouser'de satışta değil. Doğrudan firmadan almak lazım ama işte öyle yaparsan onun çok ağır para cezası var ülkemizde.

1706543269484.png

Bu arada zaten serbest olarak 1 ppb olan OCXO lar var. Ama ne digikey'de nede mouser'de satışta değil. Doğrudan firmadan almak lazım ama işte öyle yaparsan onun çok ağır para cezası var ülkemizde.

29727 eklentisine bak
Bunun TR'ye satisi var gorunuyor. Yassah mi bu da?

Ya da bu, bitmis urun olarak

OCXO kısa sürede Rubidiumdan daha stabil. Uzun vadede kayıyor, o yüzden GPS ile terbiye ediyoruz.

GSPDO kapatılıp açıldıktan sonra OCXO ayar voltajına DAC ile en son kaydettiğimiz voltajı verip ısınmasını beklemek lazım. Isındıktan sonra GPS ile karşılaştırma ve düzeltme döngüsü çalışmalı.

İki tür GPSDO var: FLL (sadece frekans ile senkronize olan) ve PLL (faz ile senkronize olan). Buradaki bahsedilen frekans kristal frekansı (genelde 10 MHz). FLL kullanırsak ancak 10 MHz'lik sinyaldeki 1 Hzlik kaymayı görebiliriz. PLL ise buna ilaveten faz kaymasına da bakarak daha yüksek çözünürlükle düzeltme yapar. Ama PLL yapmak biraz uğraştırıyor.

GPSDOlarda alıcı da önemli. Alıcıların içinde kendi işlemcileri ve kendi kristalleri var. 1 PPS çıkışı verirken bu işlemciyle veriyorlar. Buradaki sapmalar önemli hale geliyor. Buna yönelik "timing" diye pazarlanan alıcılar var.

İki tür GPSDO var: FLL (sadece frekans ile senkronize olan) ve PLL (faz ile senkronize olan).

Yukarıda videosu verilen herhalde FLL sistemi oluyor. GPS sinyali gate olarak kullanılıyor ve OCXO frekansı belirleniyor. Bir çeşit algoritma ile de (PID?) kapalı döngü kontrol yapılıyor.

PLL yapılı olanın avantajı ne? Mesela jitter performansı mı daha iyi? RF uygulamalarında bu önemli olur, ama olay sayma konusunda hiçbir yarar sağlamaz gibime geliyor.

Yukarıda videosu verilen herhalde FLL sistemi oluyor. GPS sinyali gate olarak kullanılıyor ve OCXO frekansı belirleniyor. Bir çeşit algoritma ile de (PID?) kapalı döngü kontrol yapılıyor.

PLL yapılı olanın avantajı ne? Mesela jitter performansı mı daha iyi? RF uygulamalarında bu önemli olur, ama olay sayma konusunda hiçbir yarar sağlamaz gibime geliyor.
Hayır, jitter performansı tamamen kristalin kalitesi ile ilgili. PLL sadece daha hızlı doğruya yakınsıyor ve quantization hataları yaşamıyor.

Bu arada bundaki OCXO nun datasheet'i verilmiş ebay'de. İlk frekans toleransı 200 ppb diyor. Onun dışındaki kararlılık verileri iyi görünüyor.

Zaten benim sinyal jeneratörünün içinde gelen OCXO için üretici 100 ppb açıklamıştı, ama eğer frekans sayacındaki rubidium doğru söylüyorsa sadece 3 ppb (0.03 Hz) hata ölçüyordum.

1706548721131.png

Peki diyelim hazır bir OCXO aldık. Bunun frekansına GPS e göre nasıl ince ayar çekiyoruz? Fırın sıcaklığı ile mi oynuyoruz?
OCXO da sanırım fırın sıcaklığı ile tune ediyoruz çünkü tamamen analog.
TCXO veya sabit herhangi bir kristal ile yapılınca yazılımda kristalin frekansı oluyor onu değiştiriyoruz.
Referans sinyalini 10.000.000 alma da artık onu 10.000.036 kabul et gibi.
Bu sayede mesela yukarıda devrede frekans sentezleyici olarak kullandıkları SI5351 istenilen frekansı doğru bir referansa göre üretiyor.
Bir de piyasada pek görmedim ama o da yapılabilir. Çinden aldığım meşhur bir 8 digitlik frekans metre var.
F/P ürünü ama hobi seviyesinde. VC-TCXO var üstünde. Analog olarak da kalibrasyon imkanı tanıyor.

OCXO gibi Vin bacağı ile bu şekilde de proje yapılabilir.
Bence OCXO biraz işin nostaljisi günümüzde ne kadar gerek var bilmiyorum.
TCXO çok ucuz ve az yer kaplayıp az enerji tüketiyorlar GPS de kusursuz hale getiriyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,182
Üyeler
2,906
Son üye
Rebi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back