Güç girişinde ki Bobin ?

m.yildizili

Aktif Üye
Katılım
31 Mayıs 2021
Mesajlar
273
Merhaba, sayın abilerim , kardeşlerim. Yine bir devre şeması ile karşınızdayım.
Bu devre şemasındaki bobinin görevi nedir ? Yabancı bir forum sitesinde buldum denedim ama bobin var yada yok devre çalışmasında bir değişiklik yok. Tabi Osiloskop ile vs ölçüm yapmadım ( Çünkü yok.) Sizce avantajı ve dezavantajı nedir ?
1670929708001.png
 
Bobin AC bileşene karşı zorluk gösterir. Acaba koruma amaçlı girişten gelebilecek bir AC bileşeni engelleme amaçlı konulmuş olabilir mi ?
 
Bobinin orada iki görevi var. Birincisi, filtre kondansatöründen geçen şarj akımını azaltarak hem köprü diyotların hem de filtre kondansatörünün ömrünü uzatır. İkincisi de şarj akımlarının değişimini yumuşatarak EMI açısından bir fayda sağlar, yani güç kaynağının etrafa yaydığı paraziti azaltır.
 
Onu en güzel devre simulatörü ile belirlersin. 50 Hz için konuşursak, 5 ms içerisinde filtre kondansatörünün dolmasını sağlayacak olan en büyük değeri seçebilirsin. Burada yük akımı da belirleyici.
 
Önereceğiniz bir devre simülasyon programı var mı ? Proteus var bende oda simulasyonun en heyecanlı yerinde kapanıyor. Devre şemasıda yalan oluyor.
 
Ben MicroCap kullanıyorum.

Ama LTSpice da çok iyidir. Arayüzü biraz antika olduğu için bana ters geliyor.

Basit bir doğrultucuyu MicroCap de kur. AC kaynak, köprü diyotlar ve çıkışında da bobin filtre kondansatörü olsun. Çıkışta da bir yük bağlı olsun ve istenen akımı çeksin. Sonra da bobin değerlerini değiştirerek filtre kondansatör voltajını takip et. Her seferinde kondansatör voltajının sinüs pik değerine ulaşıyor olması lazım.
 
MicroCapi sanırım sizin tavsiyeniz üzerine kurmuştum. Ama kullanamamıştım. Daha doğrusu koponentleri yerleştirmede zorluk çekiyorum. Ama bir şekilde çözmenin yollarını arayacağım.
 
MicroCapi sanırım sizin tavsiyeniz üzerine kurmuştum. Ama kullanamamıştım. Daha doğrusu koponentleri yerleştirmede zorluk çekiyorum. Ama bir şekilde çözmenin yollarını arayacağım.

Eğer üniversite öğrencisi isen kesinlikle bir devre simulatörünü kullanmayı öğrenmen lazım. Öğrenci olmasan da çok faydasını görürsün.
 
Üniversite öğrencisi değilim, bir fabrikada otomasyon teknikeriyim. Ama liseyi elektronik olarak okudum. Üniversiteyi Elektomekanik olarak. Ve simdide hem öğrenme amaçlı hem hobi amaçlı elektronik üzerine alıştırmalar yapıyorum. Lise zamanında proteus kullanmıştım halende bazen kullanıyorum, ama crackten olsa gerekki büyük devre şeması kurdugumda ara ara bazen kendini kapatıyor. Ama microcap hoşuma gitmeye başladı. Tek sorun analiz yaparken çıkan değerleri anlayamamam.. :)
 
O zaman ayrı bir konuda şu ödevi yap: Bir pile iki tane seri direnç bağla. Sonra da dirençlerden geçen akımı ve her bir direnç uçlarındaki voltajı DC analiz ile bul. Basitten başlayıp karmaşığa doğru gitmek lazım.
 
Ben linkteki videolardan öğrenmeye çalışıyorum.Eski sürümü anlatıyor ama internetteki en güzel anlatım bence

 
Valla hocam bu değerlerden hiç birşey anlayamadım.
20956 eklentisine bak

Tamam olmuş işte. Toplam akım 9 mA. Devrede iki tane node var, 1 ve 2. Birinci node voltajı 12 V imiş ikinci node voltajı 2.977 V. Ayrıca kaynağın ürettiği güc (Power Generated) 108 mW, Dirençlerin tükettiği güç (Power Dissipated) sırayla 81 ve 26 mW.
 
hmm hep sonunda m olunca ona anlam verememiştim. mW yazsalarmış keşke :) Ama onlarda profesyonellere yönelik yapmışlar bu programı. Çok teşekkürler Hocam. Bunun gibi bir çok testler yaparak kendi projemi çözmeye çalışacağım.
 
Buda Proteusun sonucu, sanırm ikiside hemen hemen aynı. Proteus 0dan sonrasını biraz yuvarlıyor gibi
1671013330522.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,866
Mesajlar
100,052
Üyeler
2,486
Son üye
mec4402

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top