Gümrük mevzuatında yeni durum (7 ocak 2026).

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dede
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Temu Türkiye'de açılmış. Başka firma isim altında gümrük dahil her i satış şlemi yapılacak alt sınır 500 küsür lira.
Buradan okuyun
 


İlgili haberi burada okudum umuyorum bu en gel aşılır. WhaleCo'nun ek ücret alıp almayacağını göremedim; belki gözümden kaçtı.
 
Ben şahsen bu tür haberlere ümit bağlamiyorum. Timur Beyin tansiyonu yükseltmemek için detaylara giremiyorum.
Özet olarak: kasada para kalmadı. Evet, MB'nın belirtiği yüksek rakkamlar var. Bunlar doğru beyanlar. Ama detaylara bakarsanız göreceksiniz ki, bu rakkamların arkasında yatan neden altın; fiziksel Türkiye'de bulunan altın. Ve bu nedenle uluslararası ticaret için işe yaramiyor. İşe yarıyabilmesi için bu altın New York, Londra veya Şanhay altın borsasında depolanması gerekiyor.
Diğer dövizler ağırlıklı olarak SWAP ve Carry Trade. Bunları finanse etmek için deli gibi faiz ödüyoruz ve her an bu paralar geldikleri gibi gitme telikesi altındalar (zaten gitmesinler diye deli gibi faiz ödüyoruz).
Bu nedenle bu tür haberlere ümit bağlamiyorum.
 
Ocak ta temuya rekabet kurumunun yaptığı baskın bu sistem ile ilgili görünüyor.bakalım ne olacak...
 
İstikrarlı bir şekilde bireysel ithalatı bu derece zorlu hale sokup, en sonunda tamamen yasaklayan kararlardan sonra, Temu'nun depo kiralayarak Türkiye'de hizmete girmesinin tamamen bir göz yanıltma olduğunu düşünüyorum.

Yakın bir süre içinde Temu Türkiye deposunun ihalesini alan malum kişiler, muhtemelen gümrük vergisini ekran üzerinde tamamen kaldıracak ve fırsat bu fırsat, bir daha ele geçmez, gemi batıyor, ne vurabilirsek bizimdir deyip fahiş fiyatların önüne geçme politikası Allah ne verdiyse modunda uygulanacaktır.

Korkmayan, aklı hür, vicdanı hür olanlar tıklasın
 
Şimdi tıklamazsam aklım ve vicdanım tutsak mı oluyor.!
Ne kadar alakasız bir ek cümle. :mad:
 
Aklı fikri hür olanlara hitap etmiştim zaten :)
Yani senin ne aklın ne vicdanın hür demeye devam ediyorsun. Tek akıllı ve hür olan sensin zannediyorsun.
Değiştirin artık bu kafayı.
Sizin gibi düşünmeyen davranmayanları yaftalamayı bırakın.
Bırakınki gelen fırtınada insanlar birbirine tutunmayı becerebilsinler.

Bu ülkeyi kaos kargaşaya götürmeye kimsenin hakkı yok.
Karşınızdakileri olduğu gibi kabullenmeyi öğreninki zenginliğiniz artsın, renginiz çoğalsın.
Yoksa ilelebed bu karanlık çukurda bu ülkeyi çıkmaza sokarsınız.
Siyah ve beyaz dışında trilyonlarca renk ve düşünce war olduğunu artık kabullenin.
 
İstikrarlı bir şekilde bireysel ithalatı bu derece zorlu hale sokup, en sonunda tamamen yasaklayan kararlardan sonra, Temu'nun depo kiralayarak Türkiye'de hizmete girmesinin tamamen bir göz yanıltma olduğunu düşünüyorum.

Yakın bir süre içinde Temu Türkiye deposunun ihalesini alan malum kişiler, muhtemelen gümrük vergisini ekran üzerinde tamamen kaldıracak ve fırsat bu fırsat, bir daha ele geçmez, gemi batıyor, ne vurabilirsek bizimdir deyip fahiş fiyatların önüne geçme politikası Allah ne verdiyse modunda uygulanacaktır.

Korkmayan, aklı hür, vicdanı hür olanlar tıklasın

Kendi kendime konuşmuştum ama boşuna değilmiş.
Beni anlayanlar da zaten kendi kendine konuşanlar değil mi?

6-7 bin tl para istiyor bu gümrük işini alan malum firma. Ve yüzlerce yorumu var, özellikle şikayetvar.com sitesinde.

Dün aradım, ben de Allah ne verdiyse konuştum. Sizin söylemek istediklerinizi söyledim dostlar merak etmeyin. Olur da patlarsam hakkınızı helal edin :)



gümrük_yeni.jpeg



Yıllar önce "0 TL kargo, %1 gümrük vergisi"nden sonra, bugün 3usd lik ürün için tam %3000 fazla ödeyerek ürünü teslim alabileceğim.

Hakikaten tarihi anlardan geçiyoruz.

Ve bakalım gemiyi ilk kim terkedecek.
 
Son düzenleme:
GÜMRÜK GENELGESİ GÜNCELLEMESİ (2026/04)
Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı – Gümrük İşlemleri konulu 2022/9 sayılı Genelge, 30.01.2026 tarihli 2026/04 Genelgesi ile önemli şekilde güncellendi.
Yürürlük tarihi: 06.02.2026
⚙️ Öne Çıkan Değişiklikler
Basitleştirilmiş Gümrük Beyanı (İthalat)
İlaç ve takviye edici gıdalar için üst sınır 1.500 Avro olarak netleştirildi.
Detaylı Beyan (İthalat)
30 Avro alt-üst ayrımı kaldırıldı → kapsam sadeleştirildi.
Basitleştirilmiş Gümrük Beyanı (İhracat)
Ağırlık sınırı 300 kg → 600 kg
Kıymet sınırı 15.000 Avro → 30.000 Avro
NUMUNE & MODEL TANIMLARI YENİDEN DÜZENLENDİ
Numunelik Eşya
Ticari amaç taşımayan, siparişe esas teşkil eden örnekler
Tekstil, deri, konfeksiyon gibi sektörlerde numune üretimi için gelen ara mamuller açıkça kapsama alındı
Firma adına gelmesi ve faaliyet alanı ile uyumlu olması şart
⚡ PCB – ELEKTRONİK KOMPONENTLER İÇİN KRİTİK MADDE (MODEL)
AR-GE, prototipleme ve teknoloji geliştirme projeleri için büyük kolaylık!
MODEL KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEN ÜRÜNLER
Açıkça örneklenmiştir
Baskılı Devre Kartları (PCB)
Komponentsiz devre kartları
Elektronik komponentler
Sensörler
Modüller
Çipler ve benzeri parçalar
➡️ Bu ürünler ticari miktar ve mahiyet taşımamak kaydıyla MODEL olarak kabul edilir.
Kimler İçin?
Üniversiteler, liseler, AR-GE merkezleri
Akademisyenler, öğrenciler
Teknopark (4691 sayılı Kanun) bünyesinde çalışanlar
Proje ve yarışma kapsamında gerçek kişiler
SONUÇ
Bu değişiklik özellikle PCB ithalatı, elektronik komponent, AR-GE ve prototipleme yapan firmalar ve bireyler için hız, maliyet ve bürokrasi açısından ciddi avantaj sağlıyor.


 
 
Ilim Cin'de bile olsa gidip aliniz denmis. Cin'den getirtiniz denmemis.
Öyle ilim teraziye koyup pazarlanmıyorki alınsın.
Kendin yaparsan ancak bu devirde.

Sawunma sanayine mal üreten bir şirket sahibi arkadaşımla sohbetimizde konusu geçmişti.
Kanada bayraktara kullanılan kameraya ambargo koyup vermemişti.
Dünyada mercek konusunda 2 ülke war. Biri Kanada diğeri İsrail imiş.
Kameralara mercek üreten firma bizim arkadaşa Türkiyede üretmek için ortaklık teklif ediyor. (Nereden nereye)
Arkadaşın cevabı şöyle oluyor..:
"Sadece bir şartım war. Bu işin "knowhow" unu da beraberinizde getirip oartak şirketimize aktarırsanız neden olmasın."
Tabii kanadalı baştan reddederek ortaklığa yanaşmıyor.

Belirteyimki arkadaşın 6 ayrı şirketi war birbirinden bağımsız değişik şehirlerde yer allan. Ve 2500 çalışanı war.


Mercek demişken Hemen birşeyi de eklemem gerekecek.
Eskiden çalıştığım şirkette (15 sene önce) SMD dizgide kullanılmak üzere masa üstü akrobat Simit floresant lambalı mercekler olurdu.
Tabii Floresant lambanın ışığı hiçbir zaman yeterli olmuyor.
Patronun nasıl nereden aldığını bilmediğim 10 wattlık ledlerini merceğin üst tarafına monte edyim mercekten geçip görmem gereken yeri aydınlatsın maksadıyla düzenek kurdum. Led e bakılmayacak kadar parlak ve yoğun ışığı war.
Hazırladım elektiriğini werdim şimdi başlayayım çalışmaya dedim.

Ahaa o dane?
Aydınlatma floresanttan daha kötü.
Yaw niye diye anlamaya çalıştım merceğin camından geçmeden ışığı direk masaya wurdurdum. ışıl ışıl aydınlatıyor.
Haaa anladımki bu beyaz ışık ledinin bazı dalgaları mercekten geçmiyor ve o yüzden sönük kalıyor. Yani ışığı emiyor.

Mercek war mercek war demekki.
Sadece cam olarak ta bakmamak lazım.
Düşük UV dalga boyları normal camdan geçemiyor.
Pencere camları bu iş için hiç uygun değil.
Ledler için yanında verilen plastik kökenli merceklerde ise UV yada her ne ise hiç kayba uğramadan geçip gidiyor.
1778844046968.png
 
Son düzenleme:
biz işbirliğinde de çok geri kaldık. çin-taiwan yarı iletken üretiminde kendi kendine, deneyerek yanılarak bu günlere gelmedi. bir ülkede ortak imalat yapılıyorsa kaçınılmaz olarak know how'ın bir kısmı da aktarılıyor. uzakdoğu örneğinde tam olarak bu oldu. ucuz işgücü kullanırken aslında bilgi birikimini aktarmış oldular tabi bu süreç on yıllar sürdü. ama çin ucuz işgücü olmasa o fabrikalar çinde kurulmaz o bilginin büyük kısmını kendileri çözmek zorunda kalırlardı.

yani diyeceğim şu. bazen teknoloj tamamen transfer edilmese de ortak üretim yapmak faydalı olabiliyor.
 
Ayıp ediyorsunuz beyler! Ben şahsen "uykusuz_mühendis" isimli üyemize güveniyorum.
"Şimdi bombayı patlatıyorum (...) Benim asıl amacım IC basmak ve lise hayalimi gerçekleştirmek :) TSMC, ADI,Apple gibi şirketlerde bu amaçla çalışmak istiyorum .IC üretimi. ADI'de 3 kere red yedim ilk aşamada . TSMC'ye ise dün başvuru yaptım . Ama biliyorum ,red gelecek . Kıytırık bir cv var . Onu bakmanız için ekleyeceğim ama eminim ki onlar bu cv ye bakmadan beni eleyecekler."
 
Ayıp ediyorsunuz beyler! Ben şahsen "uykusuz_mühendis" isimli üyemize güveniyorum.
"Şimdi bombayı patlatıyorum (...) Benim asıl amacım IC basmak ve lise hayalimi gerçekleştirmek :) TSMC, ADI,Apple gibi şirketlerde bu amaçla çalışmak istiyorum .IC üretimi. ADI'de 3 kere red yedim ilk aşamada . TSMC'ye ise dün başvuru yaptım . Ama biliyorum ,red gelecek . Kıytırık bir cv var . Onu bakmanız için ekleyeceğim ama eminim ki onlar bu cv ye bakmadan beni eleyecekler."
bu arkadaş gerçeklerle yüzleşse ve hayalinin karşılığı olan çabayı gösterse bahsettiği yerlerde iş bulma şansı vardı. ama tabi ben çok akıllıyım, değerliyim ama siz bunun farkında değilsiniz demek ile olmuyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,161
Mesajlar
147,513
Üyeler
3,725
Son üye
Acquila

Son kaynaklar

Back
Top