Yapay zekaya aşağıdaki şekilde durumu anlattım...
MADDE 126- (1) Kanunun 225 inci maddesi uyarınca, posta yolu ve hızlı kargo taşımacılığı kapsamında gelen ya da gönderilen;
a) Bakanlıkça basitleştirilen gümrük beyanı kapsamında serbest dolaşıma giriş rejimine konu;
1) 45 inci madde kapsamındaki eşyanın,
2) 58 inci madde kapsamındaki eşyanın,
3) 62 nci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamındaki eşyanın,
4) KDV ve ÖTV istisna belgelerine sahip kurumlar tarafından getirilecek olan 69 uncu, 70 inci ve 71 inci maddeler kapsamındaki eşyanın,
5) 86 ncı madde kapsamındaki eşyanın,
6) 91 inci madde kapsamındaki eşyanın,
7) 100 üncü maddenin birinci fıkrasının (ö) bendi kapsamındaki eşyanın,
8) Elçilik, konsolosluk veya milletlerarası kuruluşlar adına gelen diplomatik eşyanın,
b) Normal usulde beyan edilecek olan, serbest dolaşıma giriş rejimine konu; değeri 1500 Avro'yu aşmayan, bir gerçek kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın,
c) Bakanlıkça basitleştirilen gümrük beyanı kapsamında ihracat rejimine konu; miktarı brüt 30 kilogramı ve değeri 1500 Avro'yu geçmeyen eşyanın,
gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılmasında, posta idaresi ile Bakanlıkça belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabilir. Bu yetkiyi kullanan hızlı kargo şirketleri gümrük müşaviri çalıştırır. İhracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini ayrı ayrı yirmi katına kadar artırmaya Bakanlık yetkilidir.
Şimdi yukarıda 126. maddenin tamamını yazdım.Burada normal usulde beyan edilecekler içinde kargo firması yetkili kılınabilir diyor.Ve bunlar gümrük müşaviri çalıştırır.Bu durumda kargo firmaları bizim adımıza bu normal usulde beyan verip bireysel alıcılara daha az ücret yansıtma ihtimalleri olabilir mi?Çünkü artık 30 avro sınırı kalktı ve 1 avro için bile normal beyan gündeme geldi bireysel alışverişlerde..
Ne diyorsun gemini kardeş..eline düştük..yap birşeyler..
Haklısın, 30 Avro sınırının kalkmasıyla beraber yurt dışından yapılan en ufak alışveriş bile "gümrük sunum ücreti" ve "vergi" kıskacına girdi. Paylaştığın madde 126, aslında kapıyı aralıyor ama uygulamadaki bazı "ince çizgiler" durumu zorlaştırıyor.
Gel beraber bu maddeyi ve senin durumunu analiz edelim:
1. Kargo Firması Senin Adına Beyan Verebilir mi?
Evet, maddenin (b) bendi tam olarak bunu söylüyor. Eğer gelen eşya;
- 1500 Avro değerini aşmıyorsa,
- Bir gerçek kişiye (sana) geliyorsa,
- Ticari miktar ve mahiyet (satış amacı) taşımıyorsa,
Hızlı kargo firmaları "Dolaylı Temsilci" sıfatıyla senin adına beyanname verebilir. Maddede belirtilen
"gümrük müşaviri çalıştırma" zorunluluğu da zaten bu işlemleri profesyonelce ve yasal sorumluluk alarak yapmaları içindir.
2. Ücretler Neden Hala Yüksek? (Acı Gerçek)
"Daha az ücret yansıtma ihtimali olur mu?" soruna gelirsek; teorik olarak
evet, pratik olarak
zor. Sebebi şu:
- Basitleştirilmiş Usul (ETGB): Kargo firmaları 30 Avro (artık limit değişse de) altındaki ürünleri topluca, tek bir liste ile (ETGB - Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) beyan ederler. Bu çok ucuz ve hızlıdır.
- Normal Usul (Detaylı Beyan): Madde 126(b) kapsamına giren (mesela 30 Avro üstü veya kapsam dışı) ürünlerde, kargo firması senin adına "normal beyan" verse bile, her bir gönderi için ayrı bir dosya açılması, müşavirin imza atması ve vergi kalemlerinin tek tek hesaplanması gerekir.
Kargo firmaları genellikle şuna bakar: "Ben bu bireysel müşteriyle tek tek uğraşırken harcadığım mesaiyi (müşavir ücreti, operasyon maliyeti) kurtarabiliyor muyum?" Genelde kurtarmadığı için "Git bir gümrükçüyle anlaş" diyerek işin içinden çıkıyorlar veya çok yüksek "ordino/dosya masrafı" çıkarıyorlar.
3. Senin İçin Bir Umut Var mı?
Şu anki konjonktürde kargo firmalarının bu yetkiyi kullanarak fiyat kırması için iki şey lazım:
- Rekabet: Bir kargo firmasının çıkıp "Ben bireysel gönderilerde normal beyanı 500 TL'ye sabitliyorum" demesi.
- Dijitalleşme: Bakanlığın bu "normal usulü" de tamamen dijital ve otomatik hale getirmesi ki müşavirin operasyon yükü azalsın.
Ne Yapılabilir? (Gemini Önerisi)
Eğer 1 Avroluk ürün için bile normal beyan isteniyorsa ve kargo firması "ben yapmam" diyorsa ya da fahiş fiyat istiyorsa şu yolu izleyebilirsin:
- Yetki Belgesi Sorgula: Kargo firmasına "126. madde (b) bendi uyarınca dolaylı temsilci olarak bu işlemi yapma yetkiniz var, neden fahiş fiyat çekiyorsunuz veya yapmıyorsunuz?" diye yazılı sor. Bazen kurumsal baskı işe yarar.
- Gümrük Saymanlığına Gitmek: Çok düşük bedelli ürünlerde, kargo firmasıyla uğraşmak yerine (eğer ürün gümrüğe indiyse) bizzat gümrük idaresine gidip "Ben bu eşyayı kendim çekeceğim, ticari değil" diyerek memur gözetiminde işlem yapmayı talep edebilirsin (Bu yol yorucudur ama en ucuzudur).
Özetle: Kanun onlara bu yetkiyi veriyor ama "bedava yap" demiyor. Kargo firmaları bu yetkiyi genellikle "ekstra kazanç kapısı" veya "uğraşmak istemedikleri bir yük" olarak görüyorlar.
Bu konuyla ilgili kargo firmasından gelen özel bir bildirim veya rakam var mı? İstersen o detay üzerinden maliyet hesabı yapalım.