Gümrüksüz PCB, yurtdışından gidip almak gelmek.

hasandeniz1199

Yeni Üye
Herkese merhaba,
Bildiğiniz üzere ülkedeki PCB (özellikle PCBA) tedariği inanılmaz derecede maliyetli ve uğraştırıcı bir hal almaya başladı. Benim de aklıma şöyle bir çözüm geldi:
Örneğin;
1. JLCPCB'de PCBA ürettirmek.
2. Türkiye'den vize istemeyen bir ülkeye sipariş vermek.(Karadağ, bosna hersek, gürcistan, azerbeycan vb).
3. Uçakla bu ülkelerden birine gidip ilgili tedarikçi/kargocunun şubesinden teslim almak. Biraz kolaymış gibi söylüyorum ancak bana mantıklı geldi. Sizce ne gibi zorluklarla karşılaşırız.

Tahmini problemler;
1. İlgili ülkelerin de gümrük işlemleri olacaktır.
2. Uçakla getirirken de başımız ağrıyabilir mi ?

Şu anda 300 400 dolar olan bir PCB'nin fiyatı gümrük ücretleri 20 bin ₺ 'yi buluyor. Artı bir de muayene saçmalığı çıktı. Siz ne düşünüyorsunuz ?

Prototip SMD dizgi sorun değil. Forumda makinesi, dizgi hattı olan bir kaç kişi var. Uygun bir motivasyon olursa yapılır. Kart detayı önemli. Ne kadar uğraştıracak? Genelde durumu iyi abiler bu makinelere sahiptir. Ufak işler için rahatsız edilmez.

Son düzenleme:
Prototip SMD dizgi olmasa dahil gümrük işlemleri saçma ilerliyor. Kart ile ilgili bilgi vermek de sıkıntı olabilir. Ayrıca komponent siparişi de verilecek ki bu da uğraştıracak. Bahsettiğim çözüm size mantıksız geldi sanırım?

Bahsettiğim çözüm size mantıksız geldi sanırım?
Yurtdışına gidip gelmek, uçak parası. Bunlar her halükarda pahalı olur. Burada makinesi olanları ikna edin. daha ucuza gelir.

Kaç adet kart dizilecek?
Kart üzeri kaç farklı komponent var?
En hassas parça hangi kılıf?
( Mikroskopla kontrol gerekir mi)

Kartınız SMD dizgiye uygun tasarlanmış mıdır? Elek var mı?

Örneğin proteus bilgisi yüksek biri tasarım yapmış, çift yüzde SMD parçalar var. Halbuki tek yüz olsa iş kolay. Yapıştırıcı vs gerekmeyecek. Tek stencil olacak.

Denizdeki balık, hayali devre için pazarlık yapılmaz.

Son düzenleme:
300 dolar PCBA için, yaklaşık 20 bin tl ücret ödedim. Üstüne 13 bin tl de muayene ücreti ödendi (Geri iadesi olacağı söylendi umarım olur). Git-gel uçak ücreti 5 6 bin tl ye bulunur. Aradaki fark epey fazla, ayrıca pasaporta da damga basmış oluyorum (Pasaportumu da güçlendiririm diye böyle söyledim) ve beklemiyorum da bu iş için. Çünkü trde olsa bunun için parça tedariği, assembly hizmeti falan daha da uzun iş.

1. Şimdilik 5 adet ama bu ileride ara ara gerektirebilir. Kendim özel bir sistem tasarlıyorum açıkçası TR'de tasarımı vermek de pek istemiyorum.
2 Kart genelde 4 katlı dijital tasarıma sahip (Yani basit güç kartı gibi değil) bir kart 50 den fazla komponent var.
3. QFN var mesela.
4. SMD dizgiye uygun tasarlanıp tasarlanmadığı üreticiye bağlı. JLCPCB'ye uygun tasarım.
5. Çift taraflı

Kendim özel bir sistem tasarlıyorum açıkçası TR'de tasarımı vermek de pek istemiyorum.

Türkiye'de tasarımının çalınacağından endişeleniyorsun ama, Çin'in fason üretim yaptıranların tasarımlarını çaldığı bilinen bir gerçek. Böyle bir endişen varsa, EN SON göndereceğin yer Çin olmalı. Eğer dediğin kadar özel bir tasarım ise, sen tasarımı adamlara gönderdikten kısa süre sonra onlarca Çinli firma tarafından kopyalanıp yok pahasına aliexpress'te, amazon'da satışa çıkarılacaktır.

Forum istatistikleri

Konular
8,225
Üyeler
3,270
Son üye
tayfur topaloglu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back