Ham kristalden kristal osilatör malzemesi uretmek

Mikro Step

Kıdemli Üye

Bu gune kadar kristal malzeme uretimi ile ilgili karsilastigim en dehset dokuman.

70'lerde eski amatör telsizciler kristalin frekansını çok az değiştirmek için içini açıp vim ile ovalarmış.

Hemen yarın üretime başlıyorum. :)

Atomik saatlerin olmadığı dönemde bu kristallerin frekansını ayarlamak için ne kullanıyorlardı?

3urw141.png

1024px-Equation_of_time.svg.png

Minute dakika değil mi? Alttaki grafikte sapma miktarı dakika üstteki tabloda saniye. hangisi doğru?

Sarkacı ayarlamak içinde referans alacağın sabit hata payı az bir şey olmalı.

Sarkaci zamana gore ayarlaman gerekmiyor.

Sarkac kolunun uzunlugunu ve kutlesini cok dogru olcebiliyorsan salinim suresinin ne olacagini hesaplayabiliyorsun.

Son düzenleme:
Muhakkak. Bilim gelisirken hangi buyuklukler ne nezaman hangi dogrulukta bulundu ordan yola cikmak lazim.

Son düzenleme:
bu iş bir noktada doğru olmasa bile başlangıç varsayımlarına ihtiyaç duyuyor. çünkü ilk ölçümü yapabilmek için bir referans lazım. hiç referans yoksa da doğal oluşan referanslar gerekiyor. örneğin güneşin gölgesi ya da ışınlarının bir delikten ufak bir noktaya hizalanması ve damla halinde akan suyu saymak - ya da kum saati gibi.

şu an bir saniyenin bilimsel tanımı sezyum 133 atomunun 9.192.631.700 periyotuna denk ama başka bir evrende 10.000.000.000 periyot da olabilirdi. sonuçta tüm ölçü birimleri relativ.

salınımı doğru hesaplamak için yerçekimi kuvvetini de yüksek doğrulukla bilmek gerekmez mi ?

Simdi salinim periyodu ile yer cekimi arasindaki bagintiya baktim.

Neyseki g deki hata cok cok kritik degil.

[math]T=2pi\sqrt\frac{L}{g}[/math]
2.5 m lik sarkac g ivmesinin 9.81 alinmasi durumunda 3.17 sn lik salinima neden oluyor.
Eger yer cekimi ivmesi 10 olarak alindi ise bu durumda salinim periyodu 3.14 sn ediyor.

sarkac boyu 25m yapilirsa

g=9 icin T=10.471 sn
g=10 icin T=9.934 sn oluyor.

Daha dogru sonuc ise 9.81 icin 10.030 sn ediyor.

Akilli bidikla temel buyukluklerin nasil bulundugu uzerine biraz yazistim. Dedelerimiz gercekten cok kafa yormus ve gunumuzdeki referanslara cok yakin degerler bulmuslar.

Mesela metrenin tanimini bir sorun akilli bidiga.

Adamlar ekvatorun tam yerini tespi t etmisler. Ardindan kuzey kutbunun yerini de tespit etmisler. Aradaki mesafeyi olcmusler. sonra da bunu 10 milyona bolmusler.

Ekvator ve kutup noktasinin yerini bulmak icin astronomiden yararlanmislar.

Fransizlarin 1790 yilinda yapilan olcumler sonucunda kabul edilen 1 m ile gunumuzdeki 1m arasinda sadece 0.2mm fark bulunuyormus.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,242
Üyeler
2,925
Son üye
YusufAbali

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back