Hard Disk Tamiri

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Elimde 2.el satıcılarından aldığım birkaç tane Notebook ve masaüstü bilgisayarları için kullanılan harddiskler var
Bunları nasıl test edebilirim..Bi iki tanesi çalışabilecek gibiydi ama onları formatlayayım derken kendi makinamı formatlabiirim diye çekindim.

Bunu doğru anlatan bir video linki varsa çok makbule geçer.Ayrıca bu harddiskleri ı harici bir slota yanyana bağlasam iş görürmü Dark diye bir marka vardı sanırım tavsiye edermisiniz?
Harddiskin kapağını açıp okuyucu kafayı geriye çekip tamir etme videoları var bu uygulama hangi tür belirti verirse yapııyor
Veri kurtarma ile ilgili hangi programı tavsiye edersiniz?
 
Son düzenleme:
HDD'yi harici bağlamak için şöyle birşey kullanabilirsiniz. Ugreen ürünleri genelde kalitelidir.



ugreen-sata.jpg
 
Harddiskin içini acmayi düşünmeyin bence. O diskler çok hassas filtrelemelerin yapıldığı özel ortamlarda tamamen tozsuz odalarda imal ediliyor.

Açıp müdahale etseniz ilk basta belki çalışacaktır ancak havadan içine girecek olan toz ve partikuller disk yüzeyinde bir süre sonra sorunlara neden olacaktır.
 
1701461504026.png

Bende şöyle bir alet var. Yıllardır kullanmadım. Pc servis işi ile uğraşırken elimiz ayağımızdı...

1. Hdd nin kapağını açarsan hdd sağlamsa bile kesin bozulur. Okuma kafası disk yüzeyine çok yakındır. Havadaki toz araya sıkışarak arızaya neden olur.

2. Get databack ntfs güzel bir programdı. Çok kullandım. Güncel daha iyi programlar vardır illa ama benim bildiğim bu.
 
Harddiskin içini acmayi düşünmeyin bence. O diskler çok hassas filtrelemelerin yapıldığı özel ortamlarda tamamen tozsuz odalarda imal ediliyor.

Açıp müdahale etseniz ilk basta belki çalışacaktır ancak havadan içine girecek olan toz ve partikuller disk yüzeyinde bir süre sonra sorunlara neden olacaktır.

Nerden biliyon denedin mi :D
 
  • Haha
Reactions: nt
2,5 inç hard diskleri bilgisayara bağlamak için 5 volt ile çalışan aparatlar internetten satın alabilirsiniz. 3,5 inc hardiskleri usbden çalıştırmak isterseniz çok para vermeden şu şekilde yapabilirsiniz, hard diski 12 volt ile de beslemeniz gerekir. 12 volt 2 amper bir adaptörü 12volt girişi ile birleştirmek demek. adaptörü bilgisayara bağlamadan önce önce harddiske 12 volt vermelisiniz. GND'ler yani "-"ler (eksi) ortak.bilgisayara bağlayınca hard disk 5 volt ile start alır ve anakart çalışır. usb 3,0 bir aparat kullanırsanız saniyede 100 mb veri aktarıma yapabilirsiniz. uzun süre denendi.
1701462137608.png

Hard diski bilgisayara bağladıktan sonra "Hard disk sentinal" programı ile diskin sağlamlık yüzdesini görebilirsin. Diskin sağlamlık veya performans yüzdesi 80'in altındaysa sağlam değildir. uğraşmaya değmez çöp. eğer yüzdesi 99 altındaysa kullanılabilir ama önemli bilgileri içinde depolamanız tavsiye edilmez. eğer yüzde 100 ise kullanılabilir. harddisklerde sökme ile tamir pek yapılmaz sadece dosya kurtarma işlemi sırasında yapılabilir. dosya kurtarma işlemini de uzman kişiler yapmalı yoksa dosyalarınız yanabilir. Hard diskin içini açmak yapabileceğiniz en kötü şey. hard disk anakartını söküp resimdeki oksitlenen yerleri temizlemek en başta yapılacaklardan
birisi. bazen harddisk chkdsk ile tarattırdığınızda dosyalar silinmeden sorun çözülür. Diski tarattırmak için en basit yöntemlerden biri "aomei partition assistant" ile disk bölümünün üzerine gelip sağ tıklayıp diski denetle demek. bazen de diski biçimlendirince sorun çözülür. elektronik kart tamirine meraklı iseniz yapacağınız basit yollar şunlar, anakarta 5 volt verdiğinizde ısınan bir parça varsa değiştirmek. bazen ısınan parçanın ısınmasına bir kondansatör sebeb olabilir. ısınan parçayı söktükten sonra kısadevre olan bir parça daha var mı diye kontrol edin. ısınan parça yoksa entegre, diyot,transistör,dirençte bozulmuş olabilir. bu tür parçaların sağlamlık kontrollerinin yapılması lazım. entegre sorunu filan varsa internetten anakart değişimi yapılabilir. anakartı çalışma mantığını bilmek işinizi kolaylaştıracaktır. çok önemli bilgileriniz varsa risk almaktan kaçının.
1701462474447.png

Dosyalar kurtarmak için öncelikle çok çeşitli programlar var. benim önerim bir 16 gb flash belleke "SERGEİ STRELECE WİNPE" yüklemeniz.
bu usbye yüklenen küçük 4-5 gblık windowsun içinde birçok araç gereç mevcut. içindeki windows'un başlat menüsünde "file recovery" sekmesindeki programları sırası ile deneyebilirsiniz. eğer bir disk bölümünü (partition) arıyorsanız. ilk önce "acronis partition recovery" programı ile hızlı tarama yaptıra bilirsiniz. eğer bölümü bulursanız. bölümü aktarmak için size ikinci bir boş ve bölümlenmemiş bir hardiskte lazım olacaktır. Sergei Strelec Winpe Candır.
1701463648302.png
 
Son düzenleme:
Amazondan bedava kargo 80 yada 90 liraydı 2.5 HDD için( bu ay içinde aldım )
DC722BED-E54B-461D-92D1-1B93F156E667.jpeg
 
Son düzenleme:
3 yıllık bilgisayarcı tecrübemi 2 dk da paylaştım. bu kadar az beğeni alması çok acı verici :(
 
  • Üzgün
Reactions: nt
3 yıllık bilgisayarcı tecrübemi 2 dk da paylaştım. bu kadar az beğeni alması çok acı verici :(

Bir dahakine böyle kapsamlı bir mesajı ayrı bir konuya yaz. Böyle başka konuya ekleyince bulunabilirliği az oluyor. İstersen ayrı bir konuya taşıyayım tekrar düzenlersin.
 
bende yeni şeyler öğreniyorum. yazım çok detaylı değil o yüzden burada kalması şuan için iyi. umarım ileride detaylı bir paylaşımda bulunurum. beğeni için teşekkür ederim.
 
3 yıllık bilgisayarcı tecrübemi 2 dk da paylaştım. bu kadar az beğeni alması çok acı verici :(
Olaya böyle bakma, ben ustalık dönemimde Windows 95 formatlıyordum. Millet yaşı belli olmasın diye renk vermiyor olabilir ama içimizde Fortran filan yazan daha eskiler vardır... :D
 
nem tutmasını engelleyerek diski soğutmak da okuma hataları kaynakla açılmama durumunda bazen işe yarar (sektör 0 gibi) ama başarısı kısıtlıdır :(
 
her türlü yakalıyor bizi bill kurtulamazsın öyle kolay kolay mac e de linux a da geçsen seni yakalar :D
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,206
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top