Hassas tartıda "minimum load"

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,721
Hassas tartı bakıyorum ve piyasada gördüğüm bütün hassas tartılarda "minimum load" diye geçen ve "ölçebileceği en az ağırlık" olduğunu düşündüğüm bir özellik var. Mesela 0.01g çözünürlüğe sahip tartı görüyorum. "Ne güzel" diye tam sevinirken bir bakıyorum, minimum load 0.5g diyor. Yav 0.5g'dan aşağısını ölçemiyorsa bu 0.01g çözünürlüğün ne esprisi var? 2 Kg lık ağırlığı tartarken herhalde 10 mg az olmuş fazla olmuş bakmayacağım. Ağırlığı çok küçük olan nesnelerde bu 10 mg çözünürlük işe yarayacak, ama gel gelelim alet 0.5g'dan aşağısını tartamıyor ...


Veya benim anlamadığım başka bir ayrıntı var.
 
Tartacağınız malzemeyi koyacağınız bir kap üstte olduğunda (Bir kağıt parçası veya bir beher) bunun ağırlığı da zaten 0,5 gramdan fazladır.
Daha sonra Zero tuşuna bastığınızda o hassasiyette tartım yapabilirsiniz.
 
Benim beklentim, bunun hassasiyeti 10 mg olduğuna göre, 10 mg veya daha fazla olan şeyleri tartabilmem lazım. Ama bu 500 mg dan aşağı tartmıyor sanki.
 
Çözünürlük 10 mg ise, 10 mg ve üstü nesneleri mutlaka tartabiliyordur bence. Çin malı olsa belli olmaz derdim ama bu ciddi bir firmaya benziyor. Belki 500 mg minimum yük, belli bir ölçüm toleransını sağlayan minimum yük miktarıdır.
 
Hocam
Adamlarda çeşitli hassasiyetlerde teraziler var.
Aynen "Ne kaa pa o ka köfte misali :)

 
Çözünürlük 10 mg ise, 10 mg ve üstü nesneleri mutlaka tartabiliyordur bence. Çin malı olsa belli olmaz derdim ama bu ciddi bir firmaya benziyor. Belki 500 mg minimum yük, belli bir ölçüm toleransını sağlayan minimum yük miktarıdır.

Böyle bir durum varsa onu yanına bir açıklama olarak yazmalarını beklerdim. Ama olabilir. 500 mg yükte 10 mg hata dersek, %2 lik bir hata oluyor. Eğer öyle ise, 50 mg'da %20 hata olacak, ama gene ölçecek.
 
Hocam
Adamlarda çeşitli hassasiyetlerde teraziler var.
Aynen "Ne kaa pa o ka köfte misali :)


Zaten 100 µg çözünürlüklü olan model var Türkiye'de :)

AS 220 R2 sadece 220 grama kadar tartabiliyor, fiyatı da yukarıdakinin neredeyse iki misli. Sarraflık yapmak için almayacağım bunu, o yüzden bu çözünürlüğe ihtiyacım yok. Onun yerine 4500 gram ağırlığı 10 mg çözünürlükle ölçen PS 4500 R2 modeli ile ilgileniyorum.
 
Madem imkan var, bence yüksek çözünürlüklü olan AS220 almak daha mantıklı. Kilogram ve ötesi için ucuz bir mutfak terazisi de iş görür, orada yüksek çözünürlüğün anlamı yok. Hafif şeylerde yüksek çözünürlük işe yarar.
 
PS 4500 R2 için dahi imkanları zorluyorum, AS220 için imkan yok. Bunun dışında 0.1 gramdan aşağı tartmam gereken birşey de aklıma gelmiyor, o yüzden 4.5 Kg'a kadar yüksek hassasiyetle tartabilmek bence daha avantajlı.
 
Tartı geldi. Tartı ile beraber 100 g dan 20 mg'a kadar kalibrasyon ağırlıkları da almıştım.

20 mg ile denedim, hiç kıpırdamıyor bile. 50 mg ile 5 saniye sonra bir hareketlenme yapıyor ama sonuç pek doğru değil. 100 mg 'de kabaca %20 hata ile tartım yapıyor. 100 g kalibrasyon ağırlığını 20 mg dan az bir hata ile tartıyor.

Demekki benim düşündüğüm gibi 0.5 g dan aşağısında hiç çalışmıyor diye birşey yok. Gene tartıyor ama daha büyük bir hata oranı ile.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,782
Mesajlar
98,921
Üyeler
2,462
Son üye
W.A.Semih Aslan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top