Hassas Terazi Kart Arızası

volta

Kıdemli Üye
Adaptör arızasını halletikten sonra yeni bir arızayla karşınızdayım :) . Bu bir hassas terazi kartı. Elektik gidip gelmesinden sonra bozulmuş açılmıyor. 220V'u alıyor ama teraziye güç gelmiyor. Aşağıda kartın fotoğraflarını paylaştım. Yalnız bu adaptörün kartına nazaran PCB üzerinde bağlantı takibi açısından daha zor bir kart. En azından benim açımdan. Anladığım kadarıyla şebeke girişinin orada kapasitörlerin yoğun olduğu bölge giriş katı. İlk başta oraya yoğunlaşmam lazım diye düşünüyorum. Fakat komponentleri sökmeden düzgün ölçüm yapamayacam. Hepsini söküp tek tek ölçmek başka arızalara kapı açabilir :). Giriş katındaki komponentleride birbiri ardı takip edemiyorum. Bu yüzden sizden öneri almak istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

photo_2022-11-22_20-22-15.jpg

photo_2022-11-22_20-22-32.jpg

photo_2022-11-22_20-22-30.jpg

Son düzenleme:
Ayrıca bu smd kapasitörlerin üzerinde kod falan yazmıyor. Ben ölçsemde ne kadar kapasite kaybetmiş nereden anlayacam?

Sen de kapasitemetre aldım diye artık hep ortalıkta bozuk kapasite arıyorsun :D Tamirdeki temel işlem sırasını izle önce:

1) Göz kontrolü
2) Besleme raylarının kontrolü

Bunlarda bir sorun bulamazsan, devre şeması da yoksa işin baya zorlaşıyor. Devreyi analiz edip alt bileşenlerini belirlemen lazım, sonra da her bileşen görevini doğru yapıyormu test etmen lazım.

Bir diğer ihtimal de çalışan bir kart bulmak ve arıza bulucu kullanmak. Gerçi arıza bulucular da artık stratosferi geçti, dünya ile ay arasında bir yerde :)

1669144291737.png

1) Göz kontrolü
2) Besleme raylarının kontrolü
Göz kontrolünde birşey gözükmüyor. Besleme rayları derken giriş kısmındaki transistörlerin kapasitörlerin sağlamlığını falan mı kastediyorsunuz yoksa karta volataj verip giriş kısmındaki komponentlerdeki voltaj kontrolünü mü kastediyorsunuz?

Bir diğer ihtimal de çalışan bir kart bulmak ve arıza bulucu kullanmak. Gerçi arıza bulucular da artık stratosferi geçti, dünya ile ay arasında bir yerde :)

20270 eklentisine bak
Ya böyle daha basit yöntemlerle tamirat hem daha eğlenceli hem de daha öğretici. Birde daha az paran gidiyor :).

Göz kontrolünde birşey gözükmüyor. Besleme rayları derken giriş kısmındaki transistörlerin kapasitörlerin sağlamlığını falan mı kastediyorsunuz yoksa karta volataj verip giriş kısmındaki komponentlerdeki voltaj kontrolünü mü kastediyorsunuz?

Bu kartın çalışması için bazı besleme voltajlarına ihtiyacı vardır. Mesela dijital devre +5V istiyordur. Orada opamp'ler falan var, onlar da belki ± 12 V ile çalışıyor. Besleme raylarının kontrolü demek, gereken besleme voltajlarının var olduğunu teyit etmek. Eğer yoksa, o zaman güç kaynağı arızası vardır ve onun da tamiri kolaydır.

Bence de artık forumda ortaklaşa bazı projeleri gerçekleştirmenin zamanı
Mesela bazı ürünlerin maliyetleri hesaplanırsa ben satın alma garantisi verebilirim
Örneğin bu arıza bulucu

Bence de artık forumda ortaklaşa bazı projeleri gerçekleştirmenin zamanı
Mesela bazı ürünlerin maliyetleri hesaplanırsa ben satın alma garantisi verebilirim
Örneğin bu arıza bulucu

Arıza bulucu sadece çalışan kart varsa işe yarıyor. Çalışan kart olmasa da işe yaradığını söyleyenler var ama en azından benim aklıma yatmıyor.

Arıza bulucu sadece çalışan kart varsa işe yarıyor. Çalışan kart olmasa da işe yaradığını söyleyenler var ama en azından benim aklıma yatmıyor.
İlk versiyonunda çalışan kart gerektirsin,ikinci versiyonunda bir kartın imajları kaydedilir PC ye oradan da karşılaştırır,
Ayrıca componentlerin standart eğrilerine göre bakılmıyormu bunda yani dirençte farklı bir grafik çıkıyorsa arızalı olduğu anlaşılmıyormu?

İlk versiyonunda çalışan kart gerektirsin,ikinci versiyonunda bir kartın imajları kaydedilir PC ye oradan da karşılaştırır,
Ayrıca componentlerin standart eğrilerine göre bakılmıyormu bunda yani dirençte farklı bir grafik çıkıyorsa arızalı olduğu anlaşılmıyormu?

Eğer komponenti devreden sökersen standart eğrileri görürsün. Komponent devreye bağlı iken nasıl bir eğri göreceğin belirsiz. O yüzden sağlam kart gerekiyor. Sağlamda ne görüyorsan diğerinde de aynı şeyi görmen lazım. Görmüyorsan o bölgeye odaklanıyorsun.

Peki çalışan kart gerekiren arıza bulucu için arduino yeterli olurmu Muhtemelen dokumatik ekran da olacak

Peki çalışan kart gerekiren arıza bulucu için arduino yeterli olurmu Muhtemelen dokumatik ekran da olacak

Birçok arıza bulucu devresi projesi var internette, hepsinin artıları eksileri vardır. Komple bütün özellikleri sağlayan profesyonel aletler çok pahalı.

Adaptör arızasını halletikten sonra yeni bir arızayla karşınızdayım :) . Bu bir hassas terazi kartı. Elektik gidip gelmesinden sonra bozulmuş açılmıyor. 220V'u alıyor ama teraziye güç gelmiyor. Aşağıda kartın fotoğraflarını paylaştım. Yalnız bu adaptörün kartına nazaran PCB üzerinde bağlantı takibi açısından daha zor bir kart. En azından benim açımdan. Anladığım kadarıyla şebeke girişinin orada kapasitörlerin yoğun olduğu bölge giriş katı. İlk başta oraya yoğunlaşmam lazım diye düşünüyorum. Fakat komponentleri sökmeden düzgün ölçüm yapamayacam. Hepsini söküp tek tek ölçmek başka arızalara kapı açabilir :). Giriş katındaki komponentleride birbiri ardı takip edemiyorum. Bu yüzden sizden öneri almak istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

20261 eklentisine bak

20262 eklentisine bak

20263 eklentisine bak
voltaj regülatörünün kodunu söylersen ne yapılcağını söylerim

Bugün çok ilginç birşey oldu. Acaba bu kartın şemasını bulabilirmiyim diye google aratıyım dedim. Pcb'nin arkasında yazan kodu arattım. Görsellerde bu konunun linleri çıktı :) . Konu içerisinde bu kod hiç geçmemişti.Demek google görsellerdeki yazıları da okuyup aramaya dahil ediyor. Birde ilk başta 6919 yazmıştım. o zaman birşey çıkmadı. 9'dan emin olamayıp 6918 yazınca çıktı.

pcb.PNG

Evet artık ilk üç sayfada çıkıyoruz Google'da. Ve bu konuda hiçbir çaba göstermeden. İyi bir SEO cumuz olsa belki çok daha iyi olur.

Görsel isimleri ve görsel etiketleri de google botlar tarafından işlenir. Bir görsel eklerken kod etiketi olarak misal "msi anakart" yazarsan, bu yazı görselde görünmese de google bot tarafından okunur. Sen "msi anakart" araması yaptığında görseli karşına çıkarır.

Görsel isimleri ve görsel etiketleri de google botlar tarafından işlenir. Bir görsel eklerken kod etiketi olarak misal "msi anakart" yazarsan, bu yazı görselde görünmese de google bot tarafından okunur. Sen "msi anakart" araması yaptığında görseli karşına çıkarır.
Bunu ne görseli adlandırıken nede bir etiket olarak kullandım. ilk defa bugün bu yazıyı pcb üzerinde gördüm. Ya google optik karakter tanımlamayla görsel içindeki yazıları okuyor yada daha önce biri bu görseli bu isimle eşleştirdi. İkinci ihtimalde o sonuçlarında çıkması lazımdı. Muhtemelen optik karakter tanımlama kullanıyor. Ama bunu kullanıyor olmasına da çok ihtimal veremiyorum. Milyarlarca görsel için ciddi işlem gücü gerekir. Belki de aklıma gelmeyen başka bir ihtimal var.

Forum istatistikleri

Konular
7,239
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back