Foruma hoşgeldin ama bu şekilde sana yardımcı olamayız bize ne bildiğini neler denediğini hangi sonuçları aldığını göstermen söylemen gerekiyor.Ondan sonra sana gerekli yardımlar yapılır.
Öncelikle şunu belirteyim: Ohm kanunu saf rezistif devrelerde geçerli olduğu gibi, kompleks empedansların olduğu devrelerde de geçerlidir (çok yüksek frekanslarda devreye giren ilave komplikasyonları saymıyoruz, senin hoca da saymıyor zaten )
Yani rezistif (yüklerin sadece direnç olduğu) bir devrede ohm kanunu:
[math] I = \frac{V} {R} [/math]Direnç, kondansatör ve bobinler içeren kompleks empedanslı devrede ohm kanunu:
[math] I = \frac{V} {Z} [/math]Yani direnç yerine empedansı kullanıyorsun. Empedanslar ya kompleks sayı olarak yada fazör olarak ifade edilir.
Kompleks sayı: [math] Z = a+bj [/math]
Fazör: [math] Z = r \angle \theta [/math]
Öncelikle kompleks aritmetiği iyi öğrenmen lazım. Sonra da empedansı kompleks sayıdan fazöre dönüştürmek, fazörü kompleks sayıya dönüştürmek, bunları yapabilmen lazım. Ancak ondan sonra bu tip soruları çözebilirsin.
Eğer iyi bir hesap makinan varsa kompleks sayı işlemlerini direkt olarak hesap makinasında yapabilirsin. Eğer böyle bir hesap makinası yoksa o zaman telefona iyi bir hesap makinası uygulaması indir. Mesela ben "hiper calc pro" kullanıyorum, rahatlıkla bu tür işlemleri yapmak mümkün.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.