HP yazicinin guc kaynagini ile oynasma

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,750
HP 1022 yazicidan soktugum guc kartinda SMPS devresini burda inceleyecegim.

Fotografta kirmizi cerceve icine aldigim kismin semasini cikartmak uzere yola cikayim dedim fakat internete baktigimda
birilerinin zaten semasini cikarttigini gordum.

1.jpg


2.jpg


O zaman sema uzerinde konusmaya baslayalim.

Devrede pwm kontroller cipi olmayisi hemen dikkat cekiyor. Devre kendi kendine osile eden yapida.
Transformatorun primer tarafina bakarsaniz alttarafta osilatorun geri besleme sargisini goreceksiniz.
Bu sarginin bir yerleri beslemek gibi bir gorevi yok. Yaptigi tek sey kendi kendine osilasyon icin geri besleme sinyali elde etmek.


En altta duran optonun gorevi sebeke voltaji mevcut sinyali uretmek sadece.
Ortada duran optonun gorevi ise 24v asiri yukselirse guc kaynagini dizginlemek.
En ustte duran opto ise biraz gizemli.

Gizemli cunku;

IC501 opampin sag ust caprazinda duran 8 bacakli ve ne oldugu anlasilmayan bir nesneden dolayi gizemli.

IC501 opampin yaptigi is 24v hattini sabit tutacak sekilde primer tarafa geri bildirimde bulunacak sinyali uretmek. Yani hata amplifikatoru. Hata sinyalini de isliyor ve en ustteki opampla primer tarafina bildiriyor.

Kart elimde mevcut ve o gizemli nesne neymis bakayim....
 
Son düzenleme:
O gizemli nesne jumper ile secim duzenegi imis.

24v voltaji farkli degerlere ayarlamak icin kullaniliyor.

Cep telefonundan yaziyorum ve site resim eklememe izin vermiyor. Asagidaki dosyada bu gizemli jumper alani ve olasi jumper secenekleri pcb uzerine cizilmis.

Neyse sonucta en ustteki opto voltaj regulasyonu icin kullaniliyor.

Bizim JBC havya calismasi icin bu PSU nun gucu kucuk gibi gorunuyor. Guc sorun olmazsa hic MCU falan kullanmadan tek bir opamp eklentisi ile bu guc kaynagi bir anda JBC havya kontrol unitesine donusebilir.
 

Ekler

  • 20231028_182459.jpg
    20231028_182459.jpg
    618.9 KB · Görüntüleme: 52
Son düzenleme:
Yayinladigim semada en buyuk gizem VZ104 varistorunde. (Sebeke hattindaki L102 uclarinda)

Ey tasarimci, nasil bir olay oluyor da oraya varistor baglama ihtiyaci duydun?

Gercekten ilginc.
 
Burada sanki IC501 osilatör olarak çalışıyor. Ama genel olarak sıradışı tuhaf bir tasarım yapmışlar. Muhtemelen HP nin kendi tasarımı değil.
 
Bu arada VZ101, VZ104, TH101 varistor degil mi?

Neden farkli iki sembol kullanilmis.

TH101 sembolu varistor sembolunden biraz farkli.
 
En buyuk ilgincliklerden birisi de akim korumasinin olmamasi. M523 acti acti yoksa Q501 gum.
 
Yayinladigim semada en buyuk gizem VZ104 varistorunde. (Sebeke hattindaki L102 uclarinda)

Ey tasarimci, nasil bir olay oluyor da oraya varistor baglama ihtiyaci duydun?

Gercekten ilginc.
Aslında oldukça yaygın bir kullanım. Yıldırım düşmesinde ya da herhangi bir surge durumunda CM choke sature olacak, choke un kaçakları ya da filtrenin kalan elemanları da osilasyona girecek büyük ihtimalle devreyi de tamamen bozacak amacı bunu engellemek. Eğer isterseniz bu konudan bahseden bir app note paylaşabilirim, yaptığım açıklama da oradaki açıklamanın aklımda kalan kısmı zaten.
 
Malzemesizlikten dolayi herhangi bir hurdayla havyaya kontrol unitesi yapmak istiyorum.

Boylesi daha ilginc olacak.
 
Bence en azından core kısmını sipariş edebilirsiniz, design kısmını da bir konu açıp anlatsanız gerçekten ilginç olabilir, belki hazır sarılı da satın alınabilir ama geri dönüştürmesi zor bir komponent. Diğer konuda paylaştığınız şemada belirtmemişsiniz ama bence böyle bir filtre kullanmak faydalı olacaktır, ayrıca primer sekonder arasını da bir kapasite ile bağlamak gerekli gibi, aksi halde sanırım lehimlediğiniz komponent ya da sizin üzerinizden akan bir common mode akım olacak gibi
 
Havya ile ilgili baslikta yaptigimiz kaba hesapta 24volta ihtiyacimiz oldugunu hesapladik.

Yeterince guclu 24V psu ele gecerse transformatoru aynen kullanilabilir.

Verdigim semada flyback peryodunda enduktanslarda depolanmis enerjiyi gerisin geri 300v hattina basan bobine normalde gerek yok.

Eger sekonderi dogrultsaydik o zaman ikini bir bobini sarmamiz gerekecekti.

Dedigim gibi kervan yolda duzelecek. Ya da kervani yolda duzecegiz.
 
Havya ile ilgili baslikta yaptigimiz kaba hesapta 24volta ihtiyacimiz oldugunu hesapladik.

Yeterince guclu 24V psu ele gecerse transformatoru aynen kullanilabilir.

Verdigim semada flyback peryodunda enduktanslarda depolanmis enerjiyi gerisin geri 300v hattina basan bobine normalde gerek yok.

Eger sekonderi dogrultsaydik o zaman ikini bir bobini sarmamiz gerekecekti.

Dedigim gibi kervan yolda duzelecek. Ya da kervani yolda duzecegiz.
Çiziminiz forward converter değil mi? Klasik forward dönüştürücü için reset sargısına ihtiyacınız var. Reset sargısının 1:1 oranlı olduğunu düşünerek(yani en klasik forward converter) %50 olan duty cycle limitini siz %25e çektiniz, frekansı da 20khz gibi düşük bir değere getirdiniz, yani herhangi bir topolojide 24v veren bir power supply sizin işinizi görmeyecek(Forward bulsanız dahi CCM de çıkış voltajınız yarıya inecek gibi, frekansdan dolayı da güç değeriniz düşecek). Flyback in zaten mekanizması farklı olduğu için doğrudan eleniyor ancak diğer topolojilerde de garantisi yok. Kaldı ki mesela yazıcı da yük profili ile sizin uygulamanızdaki farklı, şunu çok net biliyoruz boştayken çok kısa bir süre 230W değeri lazım, sonrasında oldukça düşük değerlerle yürüyecek ancak ben bu havyayı bir plane e değdirdiğimde ne kadar güç işimi görür? Karmaşık konuştuğumun farkındayım fakat derdim şu, sizin yük profilinize göre farklı bir manyetik tasarıma girip bunu paylaşabilirsiniz. Ama tabiki herhangi bir tasarımı alıp kendi isteğine göre manipüle etmek de heyecan verici.

Edit: Sekonderi doğrulsanız dahi sekonderin center tap olması şartı olmaması lazım
 
Cizdigim yapi forward. Fakat sekonder dogrultulmadigi icin dolayisi ile sekonder tarafta sok bobini olmadigi icin primere yansiyan reaktans sadece yukun omik degerinin K donusum orani kati, havya sapinin kablosunun enduktansinin K kati, bir de kacak primer enduktansinin reaktansinin etkisi kadar.

Dolayisi ile geri iade edilecek enerji cok az olacagindan bu enerji snubberda harcanabilir ve ikinci bir sargi kullanmaya gerek kalmaz.

Sekonderi center tap yapmaktan bahsetmedim zaten. Primer taraftaki 2. Bobin (reset bobini) tamamen elenebilir. Boyle olunca da yeterince guclu 24v smp trafosu aynen kullanilabilir.

Trafoyu olabildigince hurdadan oldugu gibi kullanmak istiyorum aksi halde bu yoklukta bir de emaye tel ile ugrasmayayim.
 
Son düzenleme:
Benim anlatmak istediğim şey ile anlatabildiğim/anladığınız sanırım çok farklı oldu. Benim derdim 3. sargı olsun olmasın, sekonderi neden doğrultmuyorsunuz, neden forward converter gibi değildi. Siz şu anda hurdadan bir trafo dönüştürdünüz, sadece örnek olsun diye söylüyorum bunu bu da 300W gücünde 24V output voltajında klasik forward yapıda olsun(evet bunların hiç birini söylemesem de olurdu), ilk olarak anahtarlama frekansı genel olarak 20khz kadar düşük olmuyor, bu yüzden güç değeriniz düşecek. İkinci olarak bu dönüştürücü belki %40 duty de iken 24V u oluşturuyordu ve sizin %25lik limitiniz yetmeyecek. Ben demek istiyorum ki siz bu limitasyonları koydunuz, saygı duyuyorum derdim neden bunlar var değil, derdim şu bu limitasyonlar altında işte şu nüve ile şöyle bir tasarım yapabiliriz tarzı bir şeye de girebilirsiniz ve belki de süre olarak işi daha hızlı yaparsınız, sadece fikir yani yanlış olabilir.

Mesajın herhangi bir şey belirtmediğinin farkındayım, yalnızca yanlış anlaşıldığımı düşündüğüm için açıklamak istedim.
 
Forward yapida sekonderi dogrultursam primer akimi kestigim anda olusan olaylardan dolayi reset sargiyi kullanma zorunlulugum oluyor.

Halbuki dogrultmazsam hem sekonder dogrultucusundan hem reset sargisindan hem de reset sargisina bagli hizli diyoddan kurtulmus oluyorum.

Az malzeme kullanma hastaligindan dolayi bunu avantaj goruyorum.

Hurdalarla oldu oldu olmadi trafo hesabina da girebiliriz.

Atelyemde olsam her seyim vardi. Fakat su anda cok caresizim.

Havyam bile yok.
 
@Mikro Step
Hocam havyada kullanacağınız eski kartlardan bulduğunuz toroid yada başka komponentlerin kodlarını ekleyeceksiniz değilmi ?
Bizde aynı yazıcıyı aramayalım :)
 
Son düzenleme:
Prensip ortaya ciktiktan sonra sifirdan tasarim zor olmaz. Buyuk yazicinin da guc kaynagini soktum o da isime yaramayacak gibi gorunuyor.

Bir tane nuve siparis etsem daha iyi olacak.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,712
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top