Mikro Step
Kıdemli Üye
HP 1022 yazicidan soktugum guc kartinda SMPS devresini burda inceleyecegim.
Fotografta kirmizi cerceve icine aldigim kismin semasini cikartmak uzere yola cikayim dedim fakat internete baktigimda
birilerinin zaten semasini cikarttigini gordum.
O zaman sema uzerinde konusmaya baslayalim.
Devrede pwm kontroller cipi olmayisi hemen dikkat cekiyor. Devre kendi kendine osile eden yapida.
Transformatorun primer tarafina bakarsaniz alttarafta osilatorun geri besleme sargisini goreceksiniz.
Bu sarginin bir yerleri beslemek gibi bir gorevi yok. Yaptigi tek sey kendi kendine osilasyon icin geri besleme sinyali elde etmek.
En altta duran optonun gorevi sebeke voltaji mevcut sinyali uretmek sadece.
Ortada duran optonun gorevi ise 24v asiri yukselirse guc kaynagini dizginlemek.
En ustte duran opto ise biraz gizemli.
Gizemli cunku;
IC501 opampin sag ust caprazinda duran 8 bacakli ve ne oldugu anlasilmayan bir nesneden dolayi gizemli.
IC501 opampin yaptigi is 24v hattini sabit tutacak sekilde primer tarafa geri bildirimde bulunacak sinyali uretmek. Yani hata amplifikatoru. Hata sinyalini de isliyor ve en ustteki opampla primer tarafina bildiriyor.
Kart elimde mevcut ve o gizemli nesne neymis bakayim....
Fotografta kirmizi cerceve icine aldigim kismin semasini cikartmak uzere yola cikayim dedim fakat internete baktigimda
birilerinin zaten semasini cikarttigini gordum.
O zaman sema uzerinde konusmaya baslayalim.
Devrede pwm kontroller cipi olmayisi hemen dikkat cekiyor. Devre kendi kendine osile eden yapida.
Transformatorun primer tarafina bakarsaniz alttarafta osilatorun geri besleme sargisini goreceksiniz.
Bu sarginin bir yerleri beslemek gibi bir gorevi yok. Yaptigi tek sey kendi kendine osilasyon icin geri besleme sinyali elde etmek.
En altta duran optonun gorevi sebeke voltaji mevcut sinyali uretmek sadece.
Ortada duran optonun gorevi ise 24v asiri yukselirse guc kaynagini dizginlemek.
En ustte duran opto ise biraz gizemli.
Gizemli cunku;
IC501 opampin sag ust caprazinda duran 8 bacakli ve ne oldugu anlasilmayan bir nesneden dolayi gizemli.
IC501 opampin yaptigi is 24v hattini sabit tutacak sekilde primer tarafa geri bildirimde bulunacak sinyali uretmek. Yani hata amplifikatoru. Hata sinyalini de isliyor ve en ustteki opampla primer tarafina bildiriyor.
Kart elimde mevcut ve o gizemli nesne neymis bakayim....
Son düzenleme: