İleri Yaş Teknoloji Kullanımı

frekans50

⁹⁸⁷⁶⁵⁴³²¹⁰
İleri yaşta öğrenmeye karşı isteksizlik var. Birçok kişide görüyorum. Acaba yaşımız daha ilerlemeden bu durumu aşabilir miyiz? Öğrenme merkezimiz kapanmasın

Az önce, köy yolu gibi bir yerde 70'li yaşlarda olduğu anlaşılan, arabası kuvvetli bir abi yol tarifi istedi. Telefonda navigasyon olmasına rağmen "anlamıyorum bilmiyorum ilgilenmiyorum" diyordu. Haritalar uygulamayı çalıştırdım, tarif ettim "bu sana yolu gösterecek" dedim Umarım istediği yere varır.

Teknolojinin en gerekli hali. İnsan bu yaşta navigasyon kullanmayı öğrenmeyecek de neyi öğrenecek?

Benzer durum başka bir tarihte farklı bir mekanda olmuştu. Alakasız bir yola giren abi tarif istemişti. Yanlış istikamette yarım saat kadar gitmiş
.

Son düzenleme:
Öz halam 70 yaşından sonra Kur'an okumayı öğrendi. İsteyince öğrenilebiliyorun güzel bir kanıtı bence.

Durum beslenmeyle ilgili olabilir. Karbonhidratı azaltarak protein ağırlık verilirse kafa çalışmaya başlıyor çok güzel oluyor.

Sadece isteksizliğe bağlı değil - fizioloji gerçekler var nöron ve yaşlanmayla ilgili. Beyin gelişimi belli bir yaştan sonra kapanır, ondan sonra insan eğitim yıllarında kapmış hibelerle idare ediyor. :) Tabii, beyin komplike bir alet, henüz nasıl çalıştığını doğru dürüst bilmiyorlar.

karakter meselesi insanların büyük kısmı mızmızlanmayı ve beklemeyi seçer, küçük bir kısmı ise çabalamayı ve mücadele etmeyi seçer. yaşlılar bizim toplumda hem aile hem de toplumdan daha fazla sempati gördüğü için yaşlandıkça topluma-aileye yaslanmaya başlıyorlar. gençken çekindiği şeyler yaşlanınca yeğenim ben bundan anlamıyoruma dönüşüyor.

bu büyük oranda çocukluk yapılanması, aldığı eğitim ve hayat tecrübesi ve son olarak da toplumsal durumlarla ilgili.

tanıdığım 83-83 yaşlarında ciddi bir kurumsal firmanın yönetim kurulu üyeleri var. adamlar düşünme kapasitesi olarak genç bir insandan farklı değil. sadece ilgi alanları artık yeni iphone çıkmış şunu bir kurcalıyayım değil de. bu şirketin 5 sene sonrası ne olacak, trendler nereye gidiyor gibi daha büyük bir perspektifte. ama gayet güncel widows-iphone cihazları da kullanıyorlar. bu kişiler ikisi de mühendislik ve bilimsel temelden geliyor. şöyle bir fark olabilir türkiyede büyümemişler.

Yakın cevremde (babam, dayılarım) akademisyen ve teknik adamlardı. Dayım pek çok kitap da yazmıştı.

Ne zaman emekli olup işe gidip gelmez oldular resmen cürümeye basladılar.

Cok yakın fizikçi ama elektronikle ilgili arkadasım 70 yasında. Halen kendine yeni cihazlar alıp tasarımlar yapıyor.

Önemli olan içimizdeki meraklı çocuğun yaşlanmaması. Merak biterse öğrenme de biter.

Son düzenleme:
İleri yaşta öğrenmeye karşı isteksizlik var. Birçok kişi de görüyorum. Acaba yaşımız daha ilerlemeden bu durumu aşabilir miyiz? Öğrenme merkezimiz kapanmasın

Az önce, köy yolu gibi bir yerde 70'li yaşlarda olduğu anlaşılan, arabası kuvvetli bir abi yol tarifi istedi. Telefonda navigasyon olmasına rağmen "anlamıyorum bilmiyorum ilgilenmiyorum" diyordu. Haritalar uygulamayı çalıştırdım, tarif ettim "bu sana yolu gösterecek" dedim Umarım istediği yere varır.

Teknolojinin en gerekli hali. İnsan bu yaşta navigasyon kullanmayı öğrenmeyecek de neyi öğrenecek?

Benzer durum başka bir tarihte farklı bir mekanda olmuştu. Alakasız bir yola giren abi tarif istemişti. Yanlış istikamette yarım saat kadar gitmiş
.
bu kişinin çocukları/torunlarına "çocuktur anlamaz" şeklinde yaklaştığına kalıbımı basarım

Herşey genetik bazılarımız erken yaşlanıyor.
Bende yaşlılar ile dalga geçerdim.
Şimdi ben aynı sorunu yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenemiyorum.
Tembellikle üşengeçlikle alakasıda yok.
Hafıza ve kaslar zayıflıyor. Gözler görmez kulaklar duymaz oluyor.

Beyin için de antremanlar var ve böyle bir durum varsa onu kabullenmemek gerekiyor. Sınırların nereden geçeceğini önceden kimse bilmez.

Ortalama ölüm yaşı yaklaştıkça insan, bazı olgunluklara erişiyor olabilir. Belki de biz gençlerin anlayamadığı şey, o (ileri) yaşın getirdiği kazanımlardır?

Roma İmparatorluğu'nda yaşasaydın, dünyanın en gelişmiş medeniyeti olduğunu düşünürdün. Ya da dönemine göre ileri olan diğer yapı ve olayları göz önüne alırsan, benzer bir hissiyata varabilirdin.

Belki ileri yaşlarda bu illüzyon etkisini kaybediyordur ve yerine başka bir kazanım elde ediyorsundur. Kaybolmak ve insanlarla hasbihal ederek yolunu bulmaya çalışmak bizim anlayamadığım bir anlam ifade ediyordur...

Burada en yaşlı olan benim sanırım.
Çocukların benden daha yetenekli olduğu bir gerçek.
Ancak ilgi alanım dışındakiler beni pek ilgilendirmiyor.
Zira ilgi alanımdakiler yeterince vaktimi alıyor.
Navigasyon olayıda böyle.
Bir arkadaş navigasyonsuz 4 sokak öteye gidemezdi. Gençliğinden beri öyleydi.
Ben ise bir gittiğim adrese çok çok uzun süre geçmemişse çok kolay giderdim.
Halende öyleyiz. O navigasyona ve elktronik zımbırtılara meftun.
Ben ise sadece ihtiyacım kadar ve israftan kaçınarak hayatımı sürdürürüm.
Onun elektronik zımbırtıları hep son model sayılır tıpkı gençler gibi.
Ama ben kullanmayacağım şeyleri bile bile evime/cebime sokmamaya çalışırım.

Gençliğimde TI nin LCD digital saatini kullanırdım. Hafif pil ömrü uzun ve gece fosfor aydınlatmasıyla mükemmel üründü.
Şimdi ise saate bakmaya bile gerek duymuyorum. Önümde bilgisayar karşı duvarda duvar saati ve cebimde telefon warken acaip anlamsız bişey.

Gençlere bakıyorum neredeyse at nalı kadar saati kollarına takıyorlar da rahatsız olmadan nasıl taşıyorlar hayret ediyorum.
Neymiş..??
Akıllı saaat..!!

Bu beyin ölümü çürümesi değil de ilgi alanı meselesi. Halen öğreniyorum ilgi alanımla ilgili olanları. Genişletmeye devam ediyorum
Ancak fiziksel olarak bedenim bazı fiziksel aktivitelere cevap veremiyor ki bu da beyinle alakalı değil.

Bu sıralar bazı kelimeler dağarcığımdan siliniyor.
Bir süre sonra geri geliyor ama çok sık kullandığım kelimeler de değillerki anlamlı olsun.
Çoğu kimsenin kullanmadığı bilmediği kelimeleri ise dağarcığımdan çıkarıp kullanabiliyorum.
Bu da çağın değişimi olsa gerek.
Yenilikler bize angarya geliyor. Gençler ise koşarak hevesle sahipleniyorlar.

Bütün mesele bu.

Forum istatistikleri

Konular
7,540
Üyeler
3,051
Son üye
kimoz_13

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back