Ilginc bir transformatorun ilginc magnetik nuvesi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Hurda bir karttan EPCOS P6622 kodlu tansformatoru soktum.
Prrimer ve sekonderleri pushpull sarilmis ve n=1/2

16Khz kare dalgada mukemmel bir sinyal aktarimi oldugunu ve primer ve sekonderin 22mH ve 88mH gibi devasa enduktans degerlerini olcunce transformator garibime gitti,

Plastik aksamini dikkatlice parcalayarak soktugumde toroid tipinde sarimlari oldugunu gordum.
Bunun uzerine nasil bir nuve malzemesi oldugunu merak edip sargilari keserek nuveye ulastigimda nuvenin ferit malzemeden degil metal serit ile sarilarak elde edildigini gordum.

Metal serit tabiki siradan bir sac metal degil. Permaloy ya da mu metal denen malzeme.

Asiri kirilgan ve 100um kalinliginda.

Fotolar asagida.

1783175688192.png

1783175704985.png

1783175725633.png

1783175741209.png

1783175756452.png

Son düzenleme:
Bu amorf metal sanırım

Evet oyleymis. Nikel ve demir kullanarak oyle bir alasim yapiyorlarmis ki cam gibi kristal yapi olusuyormus. Hidrojen dolu ortamda isitiliyormus ve bu islemler fiyatinin cok yukselmesine neden oluyormus. Nikel pahali ama mu metalle kiyaslandiginda hic de pahali degil.

Bu alasim darbeye maruz kalirsa kirilmaza bile artik magnetik gecirgenlik dusuyor ve artik kullanilmaz hale geliyormus. Dolayisi ile uretimde cok fire veriliyormus. Bu da fiyatin bir diger artma sebebiymis.

Kristal yapisindan olsa gerek ince seritle oynarken cam gibi kiriliyor.

Son düzenleme:
Nikel pahalı malzeme.
1-10mikron çapında demir tel kullanıp bağlayıcı ile doldursak boşlukları ferrit gibi kullanabilir miyiz?
Milimetrekarede tel sayısı frekansa göre ayarlanabilir.

Nikel tabiki bakirdan vs pahali ama demirle yaptigi alasimin fiyato nikelin ciplak fiyatindan cok daha pahali.

Olay nikel ile demiri fiziksel olarak yanyana getirmek degil alasim yapmak. Bu alasimin da hidrojenli ortamda yapilmasi gerekiyormus. Bu sayede kristal bir yapi olusuyormus. Bu kristale giren magnetik aki hic zorlanmadan akip gidiyormus.

Nikel tabiki bakirdan vs pahali ama demirle yaptigi alasimin fiyato nikelin ciplak fiyatindan cok daha pahali.

Olay nikel ile demiri fiziksel olarak yanyana getirmek degil alasim yapmak. Bu alasimin da hidrojenli ortamda yapilmasi gerekiyormus. Bu sayede kristal bir yapi olusuyormus. Bu kristale giren magnetik aki hic zorlanmadan akip gidiyormus.
Yapay zekaya ince tellerden çekirdek yapılırsa eddy akımları düşermi diye sordum düşmez dedi.
İnce yalıtılmış levhalar düşürüyorsa neden yalıtılmış ince tellerden yapılmış çekirdek eddy akımlarını düşürmüyor?
7.10.4-Laminated-Core-Eddy-Currents.png

Eddy current acisindan demedim. Nikel ve demir telleri bir araya getirerek nuve yaptiginda mu metal gibi iyi bir magnetik malzeme yapmis olmayacaksin anlaminda dedim.

Eddy current acisindan, malzemeye dik olarak giren magnetik alan giriyorsa bu alan ne kadar genis ise cirkulasyon akimlari olusuyor. O yuzden kesit sac kesiti kucuk tutuluyor.

Ayni sac malzemeye magnetik alani genis yuzeyden verirsen olmaz buyuk akimlar olusur.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,262
Üyeler
3,801
Son üye
deniz

Son kaynaklar

Back